Chyby u sítě, překážení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Základní pohybový systém
Pravidla volejbalu upravená pro soutěže AVL *
ZŠ Klášterec Czech Republic
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Hry třetího tisíciletí
Pravidla hry - přípravka
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
Pravidla volejbalu upravená pro soutěže AVL * * Pravidla AVL vycházejí z oficiálních mezinárodních pravidel platných v období UPOZORNĚNÍ: Tento.
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
VĚTVENÍ (rozhodování). VĚTVENÍ – V PRAXI rozhodnutí při výběru školy výběr směru při cestě autem (na kole), výběr oběda za co utratit kapesné.
R2R2 R1R1 Základní pohybový systém nejkratší cestou, pokud je to možné, pokračovat přímo za branku nebát se být více v hřišti SPRÁVNĚ Schéma.
Informace o posunu věkové hranice pro hru tělem v žákovských kategoriích Od roku 2005 platí směrnice ČSLH omezující hru tělem pro kategorii žáků 5. tříd.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Historie a teorie volejbalu
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Volejbal.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
RINGO Chytání a zpracování kroužku kroužek lze chytit libovolnou rukou, odhodit se však musí tou rukou, kterou byl chycen (nesmí se přendávat z.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SOFTBALL 1.
SOFTBALL 2.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Filozofie změn  reakce na rychlý vývoj hry;  důraz na plynulost hry;  utkání mají být co nejzábavnější, bezpečná, férová a pochopitelná hráči, trenéry,
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
Basketbalová pravidla
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_12 TÉMA:
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Ročník:2.. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Volejbal Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
SCOUT SCOUT 2Využití 1Pravidla 3Metodologie. Není to nic jiného než převedení hry našeho týmu do čísel. Co to je statistika zápasu? Tato čísla se získávají.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Ringo.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Došlo v Rakousku k uzavření smlouvy?
Pravidla sportovní hry, interpretace tzv. základních pravidel
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Hodina pohybu navíc - Ragby
TENIS.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Procesní prostředky regulace správního řízení
Přehazovaná – pravidla, základy
Možné oblasti použití a potenciál…
Transkript prezentace:

Chyby u sítě, překážení

11.3 Dotek sítě 11.3.1 Dotek sítě hráčem mezi oběma anténkami, v průběhu akce hraní míče, je chybou. Důležité: mezi dvěma anténkami celá šíře sítě Akce hraní míčem zahrnuje (mimo jiné) výskok, úder (nebo pokus) a dopad.

Překážení Celkově zahrnuje: pod sítí síť jako takovou v blízkosti sítě Bylo potřeba definovat co to je „překážení“

11.4.4 Překážení Hráč/ka překáží ve hře (mimo jiné): - se dotkne sítě mezi anténkami nebo samotné anténky v průběhu jeho/její akce hraní míčem - použije síť mezi anténkami jako podporu nebo jako pomoc ke stabilizaci - dotekem sítě si vytvoří neférovou výhodu nad soupeřem - provede akci, která brání oprávněnému pokusu soupeře hrát míč, - držení/ chytání se sítě

11.4.4. pokračování Hráči v blízkosti hraného míče, nebo kteří se ho snaží zahrát, jsou považováni jako součást akce hraní míče, i kdyby nedošlo ke kontaktu s míčem. Avšak dotek sítě vně anténky není považován za chybu Net touch new rule\Net touch, not fault, referee whistle but run to other call - four hits.mov (s výjimkou pravidla 9.1.3 tj. úder s dopomocí) tímto je myšleno, že hráč použije síť vně antén jako pomoc k tomu, aby provedl odbití míče.

11.3; 11.4 – pokyny a instrukce kontakt se sítí vlasy hráče/ky: toto musí být rozhodnuto jako chyba pouze jestliže je naprosto jasné, že tento kontakt zabránil soupeři hrát míč nebo kvůli tomu byla přerušena rozehra (zamotání copu do sítě)Laszló/dotek sítě copem.mp4 jestliže se hráč dotkne vnější části sítě (horní pásky vně antének, uchycovacích kabelů, provazů, kůlů) nemůže být nikdy posuzováno za chybu až do okamžiku, než to: způsobí porušení integrity sítě jako takové jsou tyto části využity k odbití s dopomocí

11.3; 11.4 - pokračování Překážení: přirozený odraz míče je ovlivněn záměrným pohybem soupeře proti míči směrem do sítě nebo podél sítě, síť je popotažena a puštěna – dojde odhození míče (tzv. užití efektu praku) hráč brání („straší“) před pohybem soupeře odehrát (dostihnout) míč roztržení provazů v důsledku je jich chycení nebo kontaktu úmyslné stažení sítě ukázky net faults.wmv

Situace: Hráč zahrál tvrdý útok do pole soupeře a po svém dopadu udělal malý krok, přičemž se lehce dotknul svou hrudí oka sítě. Míč byl stále ve hře. Hráč nepoužil síť jako záchranu pro udržení rovnováhy. Otázka: Je toto chybou? Odpověď: NE, protože tento dotek byl náhodný a nebyl součástí akce hraní míčem a stabilizace.

Situace: Po příjmu podání míč letěl přímo k nahrávači stojící u sítě. Na pozicích 2 a 4 oba hráči se odrazili k provedení útoku. Nahrávač poslal míč hráči v pozici 4. Bohužel při klamavém útoku hráče v pozici 2 došlo k doteku sítě blokujícím hráčem. V okamžiku doteku byl míč stále ve hře. Je tento dotek chybou? Odpověď: Ne, neboť v okamžiku doteku byl míč daleko od tohoto hráče.

Situace Nahrávač je přední hráč, příjem podání směřuje ke středu sítě nad její horní okraj, středový hráč se odráží a je připraven zahrát útok středem v blízkosti nahrávače. Nahrávač se odráží a ve výskoku a zcela nad horním okrajem sítě zahraje „zalívku“ přímo do pole soupeře. V okamžiku kdy nahrávač odbije míč se středový hráč při svém klamavém útoku dotkne ,v těsné blízkosti nahrávače a akce hraní míče, horního okraje sítě. Otázka: nastala chyba? Odpověď: Ano je to chyba, neboť dotek sítě,i když z klamavého útoku, nastal v těsné blízkosti akce hraní míčem. Je potřeba v těchto situacích chápat smysl pravidla a rozhodovat v duchu volejbalu! Podstatné v této situaci samozřejmě je, kdy se středový hráč dotkne sítě tj. v okamžiku odbití míče. Pokud však tento dotek nastane až poté co míč přeletěl svislou rovinu sítě a padal do pole soupeře pak to není chybou.