VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K terminologii a praxi hraní rolí v dějepisném vyučování
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI A VEDNÍ TÝMŮ Obecná část pro vedoucí pracovníky společností Ing. Rudolf Pánek, CSc. ABC Professional
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Možnosti mystifikace ve školním dějepise metodami dramatické výchovy
MAGIE MASEK Diplomová práce.
Metody pedagogické diagnostiky
Projekt Inkluzívní škola. Kurikulární reforma Možnosti Motivace učitelů Dovednosti Tradice.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Pedagogická komunikace
Psychologie výchovy a vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ARTETERAPIE.
Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktika geografie.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
na Slovanském gymnáziu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Sociologie pro SPP/SPR
Měření rychlosti zvuku
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
Co nepatří do dárku Vnímání.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konflikt, koření života
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE Autentické videozáznamy vyučovacích hodin
DĚJEPIS Únor 1948 Gymnázium Hodonín Vyučující: Mgr. Andrea Baumannová
Komunikace učitele se žáky
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Dopravní prostředky.
Práva dítěte Výchova k občanství
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Co se přírodě nelíbí.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
Jak se upravit do divadla
HYGIENA sebeobsluha.
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
Střední škola obchodně technická s. r. o.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí Vyučující: Mgr. Iva Dvořáková Expert: PhDr. Denisa Labischová, CSc. Titulní strana prezentace.

4. ročník čtyřletého gymnázia motivace kooperativní výuka FORMY A METODY PRÁCE dvouhodinový blok – vstup do tématu 4. ročník čtyřletého gymnázia motivace kooperativní výuka zážitkové metody skupinová práce dramatická výchova – živé obrazy spojené s recitací básní Základní textová strana.

pět textů (básní) – dětí z Terezína ŽIVÉ OBRAZY pět textů (básní) – dětí z Terezína důležité je pořadí textů (poslední – naděje) věk a osud autora uveden až v závěru obrazu (do té doby je neznají ani aktéři obrazu) plynulost předvedení – beze slov (aktéři přecházejí v recipienty) triangl jako signál počátku a „rozpuštění“ obrazu Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem.

práce s autentickými obrázky Helgy Weissové FORMY A METODY PRÁCE po doznění emocí diskuze, význam obrazů pro žáky, příp. doplnění informací práce s autentickými obrázky Helgy Weissové tvůrčí psaní – vzkazy pro Helgu (z minulosti i současnosti) Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 8

PEDAGOGICKÁ INTERAKCE, KOMUNIKACE A HODNOCENÍ atmosféra důvěry nonverbání komunikace vyučující v souladu se sdělením důraz na sebehodnocení (čím prožitek žáky obohatil, jaké pokrok udělali v dovednosti dramatizace) Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 9

výtvarná výchova (estetické vnímání obrazů Helgy Weissové) VAZBY A PŘESAHY český jazyk a literatura (Jiří Orten, básně a jejich interpretace, recitace) výtvarná výchova (estetické vnímání obrazů Helgy Weissové) osobnostní a sociální výchova (sebereflexe, komunikace verbální i nonverbální) multikulturní výchova (téma šoa) Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 10

Používáte klasické učebnice? OTÁZKY PRO VYUČUJÍCÍ Používáte klasické učebnice? Jaké metody uplatňujete pro prezentaci nového učiva (faktografie)? Jakou formu záznamů si žáci vedou? Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 11

SILNÝ EMOTIVNÍ ÚČINEK ŽIVÝCH OBRAZŮ Jak adekvátně reagovat v emocionálně vypjatých situacích (pláč žáků apod.)? Jaké techniky jsou vhodné pro uzavření „těžkého“ tématu a odreagování? Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 12

METODY DRAMATICKÉ VÝCHOVY VE VÝUCE DĚJEPISU Které konkrétní metody dramatické výchovy jsou do dějepisného vyučovány zařazovány (pantomima, živé obrazy, improvizace, hra v roli, plná hra)? Pro která témata volíte dramatizaci? Jak často v dějepise uplatňujete prvky dramatické výchovy? Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 13

VÝUKA TÉMATU HOLOCAUSTU Které formy a metody volíte pro výuku tématu šoa? Preferujete metodu oral history? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Kam pořádáte školní exkurze? Jaké výukové projekty k tomuto tématu na Vaší škole realizujete? Textová strana doplněná vhodným ilustračním obrázkem. 14