VY_32_INOVACE_CH.8.A.14-20 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRVKY Mgr. Helena Tlapáková.
Advertisements

Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Chemické prvky-nekovy č.1
Nekovy – Uhlík C VY_32_INOVACE_G3 - 18
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Chemické prvky - nekovy
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Uhlík Richard Horký. Uhlík základní stavební kámen všech organických sloučenin základ světové energetiky- fosilní paliva asi 10 miliónů sloučenin.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Uhlík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Uhlík, síra, fosfor.
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Organická chemie Chemie 9. r..
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název: Rychlost chemické reakce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CH.8.A.14-20 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Uhlovodíky/ Uhlík Vytvořeno: 29. 12. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Uhlík C Nekovový prvek IV. A skupiny. Velmi rozšířený prvek na Zemi i ve Vesmíru. Je součástí všech organických sloučenin. Uhlík je ve svých sloučeninách vždy čtyřvazný. V přírodě se vyskytuje ve dvou formách – grafit a diamant. Dále je obsažen v tělech organismů, uhlí, ropě a zemním plynu.

Grafit Měkký nekovový minerál. Vede elektrický proud. Krystalická struktura grafitu je tvořena z vrstev atomů uhlíku, které jsou vázány do šestiúhelníků. Používá se na výrobu tužek, elektrod, tavících kelímků nebo jako moderátor v jaderných elektrárnách.

Diamant Nejtvrdší přírodní minerál. Chemicky čistý diamant je bez jakéhokoliv zabarvení. Hmotnost diamantu se vyjadřuje v karátech. Diamant vybroušený do speciální formy pro vyšší lesk se nazývá briliant. Diamanty se používají ve šperkařství. Bezcenné nebo průmyslové vyrobené diamanty se používají na výrobu vrtných a brusných nástrojů.

Fullereny Vyrábějí se laserem z grafitu. Jsou tvořeny atomy uhlíku uspořádaných do kulovitého tvaru. Svou strukturou připomínají fotbalový míč. Nejpoužívanější a nejstabilnější fulleren obsahuje 60 atomů uhlíku – fullerit C60. Z fulerenů se vyrábí uhlíkové nanotrubičky, které se používají především v elektrotechnice. Co ti říká předpona nano?

Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky. Žáci lokalizují uhlík v periodické tabulce a podle umístění vymezí jeho vlastnosti. Uvedeme výskyt uhlíku. Definujeme vlastnosti některých modifikací uhlíku. Žáci jsou schopni podle odlišné krystalické struktury odlišit jednotlivé vlastnosti modifikací uhlíku.

Použité zdroje Uvedené zdroje [cit. 2012-12-29]. Dostupné na WWW: Saperaud, <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Graphit_gitter.png> Materialscientist, <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brillanten.jpg> Sponk, <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Buckminsterfullerene_animated.gif> Uvedené zdroje [cit. 2012-12-29]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Mahahahaneapneap, <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eight_Allotropes_of_Carbon.png> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Types_of_Carbon_Nanotubes.png> Kliparty Office [online]. 2011 [cit. 2011-12-29]. Dostupné z www: <http://office.microsoft.com/cs-cz/>