Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Poválečný vývoj v Československu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Protektorát Čechy a Morava I.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Protektorát Čechy a Morava
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Česká literatura mezi válkami
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Cesta k Mnichovu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Protektorát Čechy a Morava.
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Druhá republika.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Život v Československu mezi dvěma válkami
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
První světová válka. Vznik československého státu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Zánik první republiky.
Obnovení demokracie v Československu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Mnichovský diktát.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_11_Protektorát Čechy a Morava Téma: Vlastivěda Datum tvorby: 27.5.2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2485

Anotace: Materiál je určený pro žáky 5. ročníku, předmět vlastivěda – učivo Protektorát Čechy a Morava. Text je zpracován podle učebnice Vlastivěda 5 (SPN 2010) a knihy Obrázky z československých dějin: Jiří Černý, Jaroslav Veis, Barbora Šalamounová (Albatros 2011). Jedná se o prezentaci na interaktivní tabuli. Prezentace je určena k výkladu nového učiva. Na snímcích 4 - 8 je výklad učiva. Je určen ke společné práci – hlasité čtení textu. Důležité informace jsou zvýrazněny. Na snímku 9 jsou otázky k textu. Kliknutím na hvězdičku se objeví stránka s odpovědí. Kliknutím na šipku(str. 4 – 8) se vrátí zpět. Kliknutím na šipku na úvodním a závěrečném snímku (3 a 9) se spustí krátký (3 min) animovaný film k tématu (www.youtube Dějiny udatného českého národa – 99. Mnichov, 101. Protektorát). Ke spuštění filmu je nezbytné připojení na internet. Pomůcky: interaktivní tabule, interaktivní pero. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Protektorát Čechy a Morava video

V roce 1935 po odstoupení T. G. Masaryka se stal prezidentem jeho mladší spolupracovník Edvard Beneš. V sousedním Německu se dostal k moci Adolf Hitler, který považoval Němce za nadřazené a sliboval jim vytvoření Velkoněmecké říše a vládu nad celým světem.

V září 1938 se v německém Mnichově uskutečnila schůzka Hitlera s představiteli západních mocností (Francie, Itálie a Velké Británie) – tzv. Mnichovská dohoda. Ti vyhověli Hitlerovým požadavkům a podepsali dohodu o tom, že Československá republika musí přenechat Německu své pohraničí – tzv. Sudety. České obyvatelstvo se z pohraničí muselo vystěhovat. Kromě českého pohraničí byla část Československa připojena k Polsku, část k Maďarsku. Tato zmenšená republika existovala necelých šest měsíců (říjen 1938 – březen 1939) – je nazývána Druhá republika. Prezidentem byl zvolen Emil Hácha.

15. března 1939 němečtí vojáci obsadili zbytek našeho území, z českých zemí se stal protektorát Čechy a Morava - součást velkoněmecké říše pod vlivem a mocí Adolfa Hitlera. Slovensko se odtrhlo a vytvořilo samostatný stát. Němčina se stala úředním jazykem, byla zavedena jako povinný předmět do škol, na obchodech i úřadech visely německo-české nápisy.

Lidé žili v neustálém strachu, všechny demonstrace byly potlačeny Lidé žili v neustálém strachu, všechny demonstrace byly potlačeny. Při jedné z nich byl zastřelen student lékařské fakulty Jan Opletal. 17. listopadu 1939 uzavřeli Němci české vysoké školy (až do konce války – r. 1945), 9 studentů popravili a více než 1 000 studentů odvlekli do koncentračních táborů. Na památku těchto tragických událostí je 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentů.

Jídla byl nedostatek, potraviny byly na příděl. Zvlášť utiskovaní byli Židé. Museli nosit zvláštní označení – žlutou šesticípou hvězdu. Nesměli vykonávat některá povolání, navštěvovat kina, divadla, restaurace, ani jezdit veřejnými dopravními prostředky. Jejich děti si nemohly chodit hrát na dětská hřiště s ostatními dětmi. Dostávali nejmenší příděly potravin.

1.Kdo se stal druhým prezidentem (po T. G. Masarykovi)? 2. Kdo se dostal k moci v Německu a o co usiloval? 3. Co se stalo v září 1938? 4. Co to byla takzvaná druhá republika a jak dlouho trvala? 5. Co se stalo 15. března 1939? 6. Kdy a proč slavíme Mezinárodní den studentů? video

Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2010. ISBN 978-80-7235-477-1. ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin 1918-1945. 1. vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN 978-800-0022-444. http://www.youtube.com/watch?v=zg4w0tSuRDM&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=51tz7QfVCSg&feature=youtu.be