Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:"— Transkript prezentace:

1 Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:  Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1196_PŘEDVÁLEČNÉ OBDOBÍ Téma: E. BENEŠ,OHROŽENÍ ČSR - HITLER, MNICHOVSKÁ DOHODA, PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA, NICHOLAS WINTON. TRANSPORTY ŽIDOVSKÝCH DĚTÍ DO ANGLIE Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Prezentace je určena žákům 5. třídy jako výkladová v hodinách ČaS – vlastivěda. Žáci dokáží popsat život lidí v předválečném období. Dokáží vysvětlit pojmy - Mnichovská dohoda, protektorát Čechy a Morava. Seznámí se s osobností - N. Winton – zachránce 669 židovských dětí.

3 Předválečné období

4 Nový prezident T. G. Masaryk odstupuje z funkce z důvodu stáří a nemoci. Nástupce – Edvard Beneš Snahou bylo posílit a udržet mír. Jeho diplomatické úsilí směřovalo k zajištění bezpečí v zemi. Uzavřel spojeneckou smlouvu s Francií i se Sovětským svazem.

5

6 ohrožení čsr Velké ohrožení vzrůstá se dostávají v Německu k moci nacisté. Hlásali - Němci jsou nadřazení a předurčeni vládnout celému světu. Podél hranic se staví pevnosti. Hitler ovlivňuje Němce žijící u nás (3 mil.) V pohraničí dochází k útokům proti Čechům, vztahy se zhoršují.

7 Národnostní poměry

8 V září 1938 se situace horší. Hitler hrozí, že německá armáda vpadne do ČSR. E. Beneš spoléhá na pomoc spojenců. Heslo lidí – národ sv. Václava, Jana Husa a T. G. Masaryka nebude národem otroků. Mobilizace – obsazení vojenských pevností v pohraničí Během pěti dnů: vojáků bylo připraveno se bránit.

9 Československé pohraniční opevnění

10 Mnichovská dohoda V září 1938 se sešli v Mnichově zástupci (Francie, Velká Británie, Německa a Itálie) Podepsali dohodu o odstoupení českého pohraničního území Německu. Beneš se vzdává prezidentského úřadu a odchází do zahraničí. Z Londýna poté řídil některé akce protifašistického odboje.

11 Příjezd německých vojsk do Sudet

12 Podle mnichovské dohody museli vojáci do 10 dnů pevnosti opustit, aniž by je nějak poničili.
Zanechali zde veškeré zbraně – do rukou se Němcům dostala moderní a kvalitní výzbroj československé armády. Tím nebylo těžké pro německou armádu obsadit zbytek země ( ) Ukázalo se, že pro nacisty jsou veškeré smlouvy jen bezcenným papírem

13 Odstraňování československých hraničních sloupů

14 Protektorát čechy a morava
15. března vpadla německá vojska na naše území a obsadila je. Celé Čechy a Morava připojeny k Německu. Prezident Emil Hácha

15 Protektorátní koruna a poštovní známky

16 Nicholas winton V roce 1939 zachránil 669 židovských dětí.
Organizoval dětské transporty. Citát: Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl Věděl, že po nástupu nacistů, jsou židi v přímém ohrožení na životě. Celé rodiny zachránit nemohl, vymyslel taktiku - adoptivních rodin pro děti.

17 Nicholas Winton při návštěvě Prahy v říjnu 2007

18 transporty Bylo nutné sehnat náhradní rodinu v Británii.
Kauce 50 liber Britské vízum a povolení k pobytu Vše pod přísným dohledem gestapa. První transport – 14. března 1939 Poslední 1. září (250 dětí) - zastaven a poslán zpět – vypukla 2. světová válka – nikdo z nich nepřežil.

19 Památník na pražském hlavním nádraží

20 POUŽITÉ ZDROJE Soubor:Edvard Beneš.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 14:34 [cit ]. Dostupné z: Soubor:RČs. Poměry národnostní.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 20:59 [cit ]. Dostupné z: Soubor:MO S-19(c).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 14:52 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Bundesarchiv Bild , Besetzung des Sudetenlands, Grenzpfahl.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:37 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Příjezd německého vojska do Sudet.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 22:15 [cit ]. Dostupné z: Soubor:1kc protektorat l.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 15:57 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Protektorat znamky.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Soubor:Nicholas Winton in Prague.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 16:51 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Wintons Prague memorial by Flor Kent - 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:52 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google