Celoživotní vzdělávání v akčním plánu Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Krajské akční plánování
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Celoživotní vzdělávání v akčním plánu Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje

Akční plán Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje 9. 1. 2017: vláda schválila strategický rámec 10. července 2017: schválený 1. akční plán 15. září 2017: ukončení sběru podnětů do dalšího akčního plánu na roky 2019 - 2020 Leden 2018: schválení II. akčního plánu Akční plán výrazně priorizuje témata vzdělávání a zaměstnanost, a zabývá se jejich vzájemným vztahem www.restartregionu.cz Vracím se na začátek konference Důležitost restrukturalizace: známá fakta, nová energie Půjde z velké části o představení Paktu jako partnera pro řadu nových aktivit nad rámec duálního vzdělávání 2

MS pakt zaměstnanosti je zodpovědný za rozvoj tohoto opatření D 2. 1: Komplex opatření rozvíjející kariérové poradenství a celoživotní vzdělávání v krajích I. Informace o potřebách trhu práce Predikce trhu práce prostřednictvím Kompasu, barometru trhu práce ´ Monitoring trhu práce prostřednictvím ÚP ČR II. Kariérové poradenství Nově: Kariérové poradenství na úrovni kraje Kariérové poradenství na úřadech práce Kariérové poradenství ve školách Nově: Vytvoření provázaného systému III. Vzdělávání pro uplatnění Nově: Rozvoj segmentu neformálního a celoživotního vzdělávání Vdělávání ve školách Vzdělávání uchazečů a zájemců o zaměstnání Vzdělávání zaměstnanců u zaměstnavatele MS pakt zaměstnanosti je zodpovědný za rozvoj tohoto opatření Prezentace bude mít obecnější ráz, ale popisuje první kroky čerstvě schválené strategie

D 2. 1: Na jaké problémy opatřením kraj reaguje? Nedostatečná vazba vzdělávání na trh práce Nepřehlednost celkové situace podporovaná dotačními pravidly Nestabilita financování Nejednotné vyhodnocování úspěšnosti projektů v oblasti kariérového poradenství a celoživotního vzdělávání Nedostatečná motivace ke kariérnímu růstu Málo odvahy ke změně Málo orientace na trhu práce a v možnostech celoživotního vzdělávání Předsudky vůči některým druhům prací Analýza současného stavu fungování dalšího vzdělávání v ČR ukázala, že nelze mluvit o uceleném systému, ale stále spíše o stavu volného trhu nabídky a poptávky (NÚV 2013, str. 6)

Pilíř I: Predikce trhu práce Základní strategie: Základní strategií pro naplnění cíle je podpora a rozvoj již zahájeného projektu „Predikce trhu práce“ (Kompas) na regionální úrovni, vytvoření, využívání a udržení predikčního modelu. Spolupráce s ÚP: Součinnost při výměně a využití dat v rámci „Kompasu“, spolupráce v rámci projektu „PIPS“ Predikční model bude představený v polovině roku 2018 Připravujeme návazný projekt na monitoring kompetencí Máme připravené v úzké spolupráci s odborem školství KÚ MSK nástroje, jak operativně trh práce představit školám

Pilíř 2: Kariérové poradenství Základní strategie: Vypracování programu kariérového poradenství pro celoživotní vzdělávání Vytvoření spolupracující sítě kariérového poradenství v rámci regionu Spolupráce s ÚP: Úzká spolupráce při rozvoji projektu PIPS Rozvoj programu kariérového poradenství (3 etapy) Spolupráce s Evropskou federací kariérového poradenství a bilance kompetencí a dalšími národními i mezinárodními platformami Příprava pilotních projektů

Kariérové poradenství pro celoživotní vzdělávání Pro koho? Zájemci (o změnu) zaměstnání a kariérní rozvoj Proč? Uvedený segment poradenství je v ČR nedostatečně rozvinutý (Zpráva OECD , Evropské komise, vlastní zkušenost): Nedostatečné povědomí o individuálních předpokladech a možnostech budoucího uplatnění na trhu práce je příčinou neefektivního využívání zdrojů na rozvoj lidských kapacit v rámci počátečního i dalšího vzdělávání. Co? Usnadnit obyvatelům kraje identifikaci vlastního nadání a podpořit jejich včasné navedení na odpovídající dráhu profesního uplatnění a osobního rozvoje prostřednictvím dalšího vzdělávání Vytvoření podmínek pro profesní rozvoj a kariérní postup Zvýšení dlouhodobé uplatnitelnosti dospělé populace prostřednictvím vhodného nasměrování a nabídky dalšího vzdělávání

Kariérové poradenství pro celož. vzdělávání: Jak na to? Základní strategie: Strategické kariérové poradenství bude objednávat Moravskoslezský kraj Koordinátor procesu bude Pakt zaměstnanosti Kariérové poradenství samotné bude zajišťovat síť certifikovaných poskytovatelů (profesionálové kariérové poradenství) Poskytování přímého poradenství zájemcům o změnu zaměstnání Podpora kariérového poradenství ve školách Financování prostřednictvím dotovaných voucherů kraje nebo podle zákona o zaměstnanosti

Podpora celoživotního vzdělávání Pozn.: Nejslabší stránkou dalšího vzdělávání v ČR je, že není rozvinuta systémotvorná a koordinační funkce na národní a regionální úrovni (NÚV 2013) Základní strategie: Podpora systematizace prostřednictvím MS kraje (AP hosp. restrukturalizace) Podpora se bude vztahovat na vzdělávací zařízení s důrazem na kritérium kvality služeb a prokázanou dlouhodobou spolupráci se zaměstnavateli a vazbu na predikci trhu práce Služba bude finančně podporována z programu dotovaných voucherů pro poradenství a vzdělávání nebo prostřednictvím jinak nastavených dotací

Podpora celoživotního vzdělávání Systematizace (AP hospodářské restrukturalizace): Kurzy rozvíjející profesní dovednosti podporovaného dalšího vzdělávání (DPV) budou definovány v souladu s výstupy monitoringu a prognóz potřeb místního trhu práce (KOMPAS) – slaďování vzdělávací nabídky s trhem práce Obecné kurzy se budou zaměřovat na rozvoj klíčových (přenositelných) dovedností jazykových dovedností digitálních kompetencí Podpora poptávky po celoživotním vzdělávání (AP KAP, AP Práce 4.0): Marketingová podpora DV Vznik analýzy a akčního plánu podpory DV (vouchery, dovolené, daňové úlevy) Marketingová podpora systému uznávání kvalifikací (NSK) a rozvoj tohoto systému Informační služba pro možné klienty celoživotního vzdělávání (projekt TPZ) Motivace občanů se zaměřením na osoby znevýhodněné na trhu práce Motivačně by mělo působit i sledování a informování o kvalitě kurzů, lektorů a institucí dalšího vzdělávání, které klientům umožní lepší orientaci při výběru kurzů K následujícím typům podpory vybízí KAP, Akční plán průmyslu 4.0, Koncepce rozvoje dalšího vzdělávání

Podpora celoživotního vzdělávání (DPV) Podpora DVP prostřednictvím kraje: Tvorba či aktualizace vzdělávacích materiálů pro výuku i lektory, příp. realizace vzdělávání dospělých s využitím vytvořených vzdělávacích materiálů. Tvorba zadání pro zkoušku z profesní kvalifikace. Propojení kvalifikací NSK do ŠVP. Odborné vzdělávání PP jako lektorů (např. technologie, obsluha strojů) +PP získá profesní kvalifikaci „Lektor dalšího vzdělávání“. Finanční prostředky na kvalitní materiál (spotřební materiál pro výuku). Systematizace a rozvoj spolupráce s podporu Paktu zaměstnanosti: Nastavení systému komunikace a setkávání, síťování škol, např. pro sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe. Spolupráce v oblasti zaměření a obsahu odborného vzdělávání dospělých. Zapojení odborníků z praxe (mimoškolního prostředí) jako lektorů. Stáže lektorů (PP) ve firmách Od roku 2011 došlo ke skokovému nárůstu dalšího profesního vzdělávání díky dotacím z ESF (srov. KAP, str. 36), ale celý segment se nechová jako systém, ale jako trh s volnou nabídkou a poptávkou. Předpokládá se další nárůst nejméně na 15%.

Martin Navrátil 725 736 355 mnavratil@msunion.cz