SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Saláty Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_18(20) Autor Ing. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou salátů. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Saláty Ing. Petra Pechová
Dělení salátů Jednoduché (okurkový, hlávkový, zelný,…) Složité (bramborový, vlašský, rybí, … Jednodruhové (rajčatový, paprikový, …) Vícedruhové (mrkvový s jablky, šopský, ) Ze syrové nebo vařené zeleniny
Příprava salátů Klademe důraz na kvalitu zeleniny, způsob krájení (ozdobný nůž), hygienu pracoviště Používáme gumové rukavice (již neprochází tepelnou úpravou) Uchováváme v chladu.
Jednoduché saláty Připravujeme ze syrové nebo vařené zeleniny Vážeme (spojujeme) smetanou, majonézou, zálivkou, dresinkem Zálivky: octová, olejová, smetanová, hořčicová, jogurtová, česneková, ….
Jednoduché saláty Saláty ze syrové zeleniny: okurkový, paprikový, rajčatový, salát z kysaného zelí, hlávkový, mrkvový,…. Saláty z vařené zeleniny: celerový, zelný, z červené řepy, z fazolových lusků, …
Ovocné saláty Z jednoho nebo několika druhů ovoce Drobné necháváme vcelku, větší krájíme na různé tvary Dochucujeme moučkovým cukrem, citronovou šťávou, džusem, smetanou, doplňujeme oříšky, rozinkami, likérem, kokosem, podáváme s oplatkami
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách výrobní postup tří salátů ze syrové zeleniny a tří salátů z vařené zeleniny.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com