Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEJCE Použitý zdroj:
Advertisements

VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
ČINNOST ČTYŘDOBÉHO VZNĚTOVÉHO MOTORU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Karel Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Získávání energie pro život
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
SMĚŠOVAČE vypracovala: Ing
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Půjdem spolu do Betléma…
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1 Složení skořápkových vajec1 Tržní druhy1 Výrobky z vajec1 Posuzování jakosti1 Uchovávání1

Obecná charakteristika Nejvýživnější potravina živočišného původu Nemytá vejce ptáků ve skořápce Přímá spotřeba nebo průmyslová výroba Živá buňka V ČR v prodeji jen vejce slepičí a křepelčí

Význam ve výživě Plnohodnotné bílkoviny Žloutkový olej Vitaminy A, D, skupina B, biotin Minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, síra) Cholesterol

Složení skořápkových vajec Průlinčitá skořápka Podskořápková blanka Vzduchová bublina Bílek Žloutek

Tržní druhy 1. Čerstvá vejce A XL (extra velká) 73 g a více a) Vejce A (dle hmotnosti, I. jak. tř.) XL (extra velká) 73 g a více L (velká) 63–73 g M (střední) 53–63 g S (malá) 53 g a méně

Tržní druhy b) Extra A (dle čerstvosti, I. jak. tř.) vejce nejsou starší než 7 dní od třídění, po 7 dnech spadají do skupiny čerstvá vejce A c) Vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna

Tržní druhy 2. Chladírenská vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna, teplota –1,5 °C do 5 °C relativní vlhkost vzduchu 70–85 % 3. Konzervovaná vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna

Výrobky z vajec Majonézy Klasické Ochucené Další výrobky Sušená vejce Lahůdkářské výrobky Cukrářské výrobky

Požadavky na jakost Čerstvost Hmotnost Neporušenost Čistota skořápky

Uchovávání V čistých suchých obalech (proložek) špičkou dolů Při teplotě 5–18 °C Min. 5 cm od podlahy a 10 cm od stěny Ochrana před otřesy, mrazy, slunečními paprsky, kolísáním teploty, aromatickými látkami

Kontrolní otázky Popište význam vajec ve výživě. Vyjmenujte části, z nichž se vejce skládají. Uveďte tržní druhy vajec a jak se liší. Uveďte podmínky, za kterých se vejce uchovávají. Objasněte důvod, proč se vejce nesmí omývat.

Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. ISBN 80-238-8886-2.