Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Vejce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1 Složení skořápkových vajec1 Tržní druhy1 Výrobky z vajec1 Posuzování jakosti1 Uchovávání1
Obecná charakteristika Nejvýživnější potravina živočišného původu Nemytá vejce ptáků ve skořápce Přímá spotřeba nebo průmyslová výroba Živá buňka V ČR v prodeji jen vejce slepičí a křepelčí
Význam ve výživě Plnohodnotné bílkoviny Žloutkový olej Vitaminy A, D, skupina B, biotin Minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, síra) Cholesterol
Složení skořápkových vajec Průlinčitá skořápka Podskořápková blanka Vzduchová bublina Bílek Žloutek
Tržní druhy 1. Čerstvá vejce A XL (extra velká) 73 g a více a) Vejce A (dle hmotnosti, I. jak. tř.) XL (extra velká) 73 g a více L (velká) 63–73 g M (střední) 53–63 g S (malá) 53 g a méně
Tržní druhy b) Extra A (dle čerstvosti, I. jak. tř.) vejce nejsou starší než 7 dní od třídění, po 7 dnech spadají do skupiny čerstvá vejce A c) Vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna
Tržní druhy 2. Chladírenská vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna, teplota –1,5 °C do 5 °C relativní vlhkost vzduchu 70–85 % 3. Konzervovaná vejce B (II. jak. tř.) hmotnostně netříděna
Výrobky z vajec Majonézy Klasické Ochucené Další výrobky Sušená vejce Lahůdkářské výrobky Cukrářské výrobky
Požadavky na jakost Čerstvost Hmotnost Neporušenost Čistota skořápky
Uchovávání V čistých suchých obalech (proložek) špičkou dolů Při teplotě 5–18 °C Min. 5 cm od podlahy a 10 cm od stěny Ochrana před otřesy, mrazy, slunečními paprsky, kolísáním teploty, aromatickými látkami
Kontrolní otázky Popište význam vajec ve výživě. Vyjmenujte části, z nichž se vejce skládají. Uveďte tržní druhy vajec a jak se liší. Uveďte podmínky, za kterých se vejce uchovávají. Objasněte důvod, proč se vejce nesmí omývat.
Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. ISBN 80-238-8886-2.