Soutěžíme před testíkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Advertisements

Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Atom Molekula Iont RZ
Chemické prvky..
OPAKOVÁNÍ.
CHEMIE ATOM.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Atom Mgr. Helena Roubalová
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Chemické prvky a sloučeniny
CHEMIE ATOM.
Molekuly a chemické sloučeniny
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické značky a vzorce
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Značky a názvy prvků (nekovy a polokovy)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Stavba látek.
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
Atomy a molekuly.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Soutěžíme před testíkem
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Stavba atomového jádra
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Částicové složení látek
Transkript prezentace:

Soutěžíme před testíkem Riskujeme v chemii Atomy a molekuly Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vyber políčko Atomy 1000 2000 3000 4000 5000 Molekuly 1000 2000 3000 Protony a neutrony 1000 2000 3000 4000 5000 Značky a názvy prvků 3000 4000 5000 1000 2000 Skupenské změny 1000 2000 3000 4000 5000

Atom je elektroneutrální částice obsahující jádro a obal. Atomy (1000) Co je to atom? Atom je elektroneutrální částice obsahující jádro a obal.

Z jakých částí a částic je atom složen? Atomy (2000) Z jakých částí a částic je atom složen? Atom je složen z jádra a obalu, v obalu jsou elektrony a v jádru najdeme protony a neutrony.

Jak nabité jsou jednotlivé částice atomu? Atomy (3000) Jak nabité jsou jednotlivé částice atomu? elektrony (-) – záporný, protony (+) – kladný, neutrony (0) - neutrální

Co jsou to valenční elektrony? Atomy (4000) Co jsou to valenční elektrony? Valenční elektrony jsou elektrony vyskytující se v nejvzdálenější vrstvě od jádra.

uhlík, šest neutronů Atomy (5000) Který z atomů má protonové číslo 6? A kolik neutronů bude obsahovat, pokud jeho nukleonové číslo bude 12? uhlík, šest neutronů

Molekuly vznikají sloučením dvou nebo více atomů. Jakým způsobem vznikají molekuly? Molekuly vznikají sloučením dvou nebo více atomů.

Molekuly (2000) Jaká molekula vznikne sloučením dvou atomů kyslíku a jednoho atomu uhlíku? CO2

Molekuly (3000) HNO3 – kyselina dusičná Jaká molekula obsahuje jeden atom vodíku, jeden atom dusíku a tři atomy kyslíku? HNO3 – kyselina dusičná Název žáci znát zatím nemusí. 10

Molekuly (4000) Z jakých atomů se skládá molekula vody? Molekula vody obsahuje jeden atom kyslíku a dva atomy vodíku.

Molekuly (5000) Uveďte alespoň jeden příklad dvouatomové a jeden příklad tříatomové molekuly. dvouatomová molekula kyslíku (O2), tříatomová molekula ozonu (O3) apod.

Co udává protonové číslo? Protony a neutrony (1000) Co udává protonové číslo? Protonové číslo udává počet protonů v jádře atomu prvku a jeho pořadí v periodické tabulce prvků.

Co udává nukleonové číslo? Protony a neutrony (2000) Co udává nukleonové číslo? Nukleonové číslo udává součet počtu protonů a neutronů v jádře atomu prvku.

Atom uhlíku obsahuje 6 protonů, 5 neutronů a 6 elektronů. Protony a neutrony (3000) Kolik protonů, neutronů a elektronů obsahuje následující atom? Atom uhlíku obsahuje 6 protonů, 5 neutronů a 6 elektronů.

Protony a neutrony (4000) Kolik protonů, neutronů a elektronů obsahuje následující atom? Atom uranu obsahuje 92 protonů, 143 neutronů a 92 elektronů.

Existuje následující atom? Vysvětlete! Protony a neutrony (5000) Existuje následující atom? Vysvětlete! Tento atom bromu neexistuje, protože je u něho uvedeno špatné protonové číslo.

Z jakého jazyka jsou odvozeny značky prvků? Značky a názvy prvků (1000) Z jakého jazyka jsou odvozeny značky prvků? z latiny

Jaký je název chemického prvku, jehož latinský název je hydrogenium? Značky a názvy prvků (2000) Jaký je název chemického prvku, jehož latinský název je hydrogenium? vodík

Značky a názvy prvků (3000) Ag - stříbro Jaká je značka a název chemického prvku, který se v latině jmenuje argentum? Ag - stříbro

Značky a názvy prvků (4000) H – vodík, S – síru, O - kyslík. Jaké tři prvky v sobě obsahuje sloučenina H2SO4? H – vodík, S – síru, O - kyslík.

Značky a názvy prvků (5000) Uveďte alespoň pět lidských jmen, jejichž první písmena tvoří značku nějakého prvku. Bronislav – Br – brom, Alenka – Al – hliník, Tibor – Ti – titan, Felix – Fe – železo, Simča – Si – křemík apod.

Jak nazýváme skupenskou změnu, kdy se z kapaliny stává pevná látka? Skupenské změny (1000) Jak nazýváme skupenskou změnu, kdy se z kapaliny stává pevná látka? tuhnutí

Jak nazýváme skupenskou změnou, kdy se z plynu stává pevná látka? Skupenské změny (2000) Jak nazýváme skupenskou změnou, kdy se z plynu stává pevná látka? desublimace

V zimě dochází k tuhnutí a na jaře k tání. Skupenské změny (3000) Jakými skupenskými změnami projde voda, která se v zimě mění v led a na jaře zase ve vodu? V zimě dochází k tuhnutí a na jaře k tání.

Skupenské změny (4000) Co je to sublimace? Uveďte příklad alespoň jedné látky, která ochotně sublimuje. Sublimace je skupenská změna, kdy se z pevné látky stává plyn. Př. naftalen, jod aj.

Jaký rozdíl je mezi vypařováním a zkapalněním? Skupenské změny (5000) Jaký rozdíl je mezi vypařováním a zkapalněním? Jde o skupenské změny, při vypařování se kapalina mění v plyn a při zkapalnění naopak.