DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma hodiny: Brazílie – opakování formou kvízu Předmět: Zeměpis
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Jihoamerické regiony Brazílie a její sousedé
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
BRAZÍLIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jižní Amerika.
VENEZUELA.
VY_52_INOVACE_03/2/5_ZEMĚPIS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Geografická charakteristika latinské ameriky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Brazílie a její sousedé
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA United States of America
Hospodářství Spíše rozvojové Brazílie Argentina Chile Venezuela Nově
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
PORTUGALSKO.
Identifikátor materiálu: EU
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Téma hodiny: Brazílie – základní údaje, přírodní poměry
Téma hodiny: Ekvádor – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s jihoamerickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
BRAZÍLIE Jan Dušek.
JAR Autor: Mgr. Marian Solčanský
BRAZÍLIE.
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
Brazílie Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
podle podobných přírodních podmínek rozdělujeme státy Jižní Ameriky do 3 oblastí: – andské země – horské lesy, výrazná výšková členitost – laplatské země.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_04_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jižní Amerika- test Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Název učiva: Amerika severní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_Fi_I_10 Název Brazílie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál: Andské země Operační systém:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál: Brazílie Operační systém: Windows XP Professional
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
4. c Brazílie a severní sousedé
BRAZÍLIE Obr. 1. BRAZÍLIE Obr. 2 Obr. 3 Hlavní město: Brasilia Hlavní město: Brasilia Největší a nejlidnatější stát Jížní Ameriky Největší a nejlidnatější.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Brazílie I. Autor Mgr. Alena Tesařová Tematický okruh Zeměpis - Regionální geografie Ameriky Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a sekunda víceletého gymnázia Vytvořeno 12. 12. 2012 Anotace Digitální učební materiál obsahuje geografickou charakteristiku Brazílie. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o státě, schopnost chápat látku v souvislostech. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál,obrázky, graf, dynamické slidy, otázky a odpovědi. K výuce je potřeba dataprojektor, notebook, atlas. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Brazílie státní vlajka státní znak Prezidentka : Dilma Rousseff (1) (2) Brazílie (3) státní znak Prezidentka : Dilma Rousseff

Venezuela Guyana Surinam Fr. Guyana Kolumbie Ekvádor Peru Bolívie (4) Venezuela Guyana Surinam Fr. Guyana Kolumbie Ekvádor Peru Bolívie Paraguay Argentina Chile Uruguay

Rozloha: Počet obyvatel: Hl. město: 8 515 767 km2 7687 257 km2 9 976 259 km2 Víte, že Brasília byla jako hlavní město určena až roku 1960 a podnět k založení tohoto města dal prezident českého původu Kubitschek? 165 368 984 230 369 856 193 946 886  Počet obyvatel: Hl. město: Rio de Janeiro São Paulo Brasília

Měna: Brazilský real (1 BRL = 9,3 CZK) Úřední jazyk: Portugalština Víte, že Brazílie je největší a nejlidnatější stát Latinské Ameriky a 5. největší země světa?

Administrativní členění: (5)

Členství v organizacích: CPLP - Community of Portuguese Language Countries (Společenství portugalsky mluvících zemí) MERCOSUR - Mercado Comum do Sur (Sdružení volného obchodu) (7) (6)

Povrch: Tvoří tři velké geomorfologické celky: (8) Povrch: Tvoří tři velké geomorfologické celky: Na severu Guyanská vysočina. Na západě, jihu a ve středu země je Amazonská nížina a na východě a jihovýchodě rozsáhlá Brazilská vysočina. Obě vysočiny jsou vyzdvižené zbytky nejstarší geologické jednotky Jižní Ameriky – Brazilského štítu.

Podnebí: Většina území se nachází v tropickém podnebí, které se vyznačuje vysokými teplotami a značnými srážkami, ty jsou z poloviny přinášeny od Atlantského oceánu a z poloviny se tvoří výparem. Na severu vnitrozemské,rovníkové, na jihu proměnlivé, vlhké tropické a subtropické a horké léto, mírnější jen v horských polohách. Nejsušší oblastí je severovýchodní vnitrozemí, kde ročně průměrně naprší jen 250 mm.Teplota na severovýchodě je v průměru 28 °C. V jižních náhorních rovinách 16 °C. V Brazílii trvá zima od června do srpna, na jihu s teplotami mezi 13 - 18 °C. Léto je zde od prosince do února, kdy se teplota v Rio de Janeiru dostává často i k 40 °C a nespadá pod 30 °C.

Vodstvo: Největší řekou země je Amazonka s délkou 7 062 kilometrů. (9) Největší řekou země je Amazonka s délkou 7 062 kilometrů. Největšími levými přítoky jsou řeky Içá, Jarupá a Río Negro, pravými Juruá, Purus, Madeira, Tapajós, Xingu a na jihu ostrova Marajó ústí Tocantins s přítokem Araguaia.

Nejvyšší hora: Hraniční řeka mezi Brazílií a Paraguaí: a) Pico da Neblina 2994 m b) Corcovado 705 m c) Pichu Pichu 5664 m Hraniční řeka mezi Brazílií a Paraguaí: Purus Parana Japurá Víte, že se na této řece nachází přehradní nádrž Itaipů?

Vegetace: NP Serra dos Órgaos Nachází se asi 85 km od Rio de Janeira a je tvořen působivými vrcholy tohoto pohoří varhan, jak zní překlad jeho názvu. Kromě procházek úžasnou přírodou jsou zde i velmi vyhledávané lezecké stěny a tento park je proto označován jako Mekka horolezectví v Brazílii. Národní park Iguaçu Snad nejnavštěvovanější národní park Brazílie s nejkrásnějšími a rozlohou největšími vodopády na světě. Sever: charakteristické stálezelené, tropické deštné lesy Jih: subtropické vlhké lesy Víte, že je Amazonie druhově nejbohatší ekosystém na naší planetě? Disponuje vzácnými dřevinami,rostlinami a má široké bohatství živočišných druhů. (10)

Víte, že Brazílie patří k největším světovým producentům dřeva? Hospodářství: Víte, že Brazílie patří k největším světovým producentům dřeva? - S tím souvisí i aktuální problém s hromadným kácením a vypalováním tropických lesů a vystěhováním původního obyvatelstva. Průmysl: hutní, strojírenský, elektrotechnický, elektronický, chemický, gumárenský výroba dopravních prostředků a pneumatik, textilních, kožedělných a dřevařských výrobků Nerostné suroviny: bohaté zásoby rud: železa, chromu, manganu, cínu, hliníku,... diamanty, drahokamy, zlato Zemědělství: důležitá exportní položka (2O – 25%), rostlinná výroba: káva, kaučuk, cukrová třtina, sója, kakao, kukuřice, tabák, bavlna Víte, že některé zemědělské produkty jsou využívány jako náhražka za nedostatečné zdroje ropy? Například odpad při výrobě třtiny a část produkce manioku slouží pro výrobu lihu. Některé automobily jsou upraveny právě na spalování lihu. Živočišná výroba: jeden z největších chovatelů skotu a prasat…

Obr. 11-20

Doprava: (21) Tvoří: veletok Amazonky = vnitrozemí dostupné i pro velké námořní lodě až do přístavu Manaus. Přístavy na pobřeží Rio de Janeiro, Santos, Recife síť asi 1000 letišť řídká silniční (Transamazonica z V na Z, ze S na J dálková silnice Santarem - Cuiaba) i železniční síť

Jsou zde velké rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi. Počet obyvatel: Jsou zde velké rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi.

Rio de Janeiro v roce 2016 pořádá Letní olympijské hry. Další zajímavosti: Víte, že Manaus bývá nazýván ,,Paříži džungle“? Bylo zde zavedeno elektrické osvětlení ještě před Londýnem a vznikla zde nádherná Opera, ve které zpíval i Carusso. Rio de Janeiro v roce 2016 pořádá Letní olympijské hry. Sau Paulo (také nazýváno město imigrantů či tropickým New Yorkem) disponuje jihovýchodním směrem od centra vlastní ulici mrakodrapů Avenida Paulista.

(22) Copacabana je zřejmě nejznámější pláž na světě, která je dlouhá celé 4 km a může se chlubit tzv. portugalskou dlažbou.

POUŽITÉ ZDROJE: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Brazil.svg (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat_of_arms_of_Brazil.svg (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dilma_Rousseff_2010.jpg (4) Portál visitabrasil.com [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://www.visitabrasil.com/ (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brazil_Labelled_Map.svg + popisky z http://cs.wikipedia.org/wiki/Bras%C3%ADlie (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_the_CPLP.svg (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Mercosur.svg (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brazil_topo.jpg (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amazon_river_basin.png (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:River_in_the_Amazon_rainforest.jpg

(11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20] (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saccharum_officinarum_flowers.JPG (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kukurice1.jpg (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Starr_061212-2345_Manihot_esculenta.jpg (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Theobroma_cacao_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-137.jpg (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tobacco.jpg (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rubber_tree_plantation.JPG (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cultivo_de_soja.jpg (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cow_with_calf.jpg (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sow_with_piglet.jpg (21) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Br-230mapa.jpg

(22) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20] (22) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupné z WWW http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Rio_de_janeiro_copacabana_beach_2010.JPG SKOKAN, Ladislav, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Geografické tabulky: pro střední školy : [regionální geografie]. Vyd. 2., ve Fortuně 1., upr. Praha: Fortuna, 20072008, 207 s. Maturita v kostce. ISBN 978-807-3730-185. BAAR, Vladimír. Hospodářský zeměpis: regionální aspekty světového hospodářství : učebnice pro obchodní akademie a jiné střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002, 111 s. ISBN 80-860-3450-X.. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850.. [RED. CLP, [Red.Carlo Lauer, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Encyklopedie Světa pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Mnichov. Marco Polo, 2005, 207. ISBN 38-279-0006-9.