Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název učiva: Amerika severní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název učiva: Amerika severní"— Transkript prezentace:

1 Název učiva: Amerika severní
Předmět: ZEMĚPIS Ročník: 9. Tematický okruh: Regiony světa Název učiva: Amerika severní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název projektu: Všichni máme stejnou cestu, registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/

2 KANADA Území Kanady bylo původně francouzskou, později britskou kolonií – úředními jazyky jsou angličtina a francouzština, dnes je Kanada samostatným státem, zachovala si členství v Britském společenství národů a jako hlavu státu uznává britskou královnu, její rozloha je srovnatelná s rozlohou Evropy (10 mil. km2), žije zde pouze 32 milionů lidí – z velké části přistěhovalci z celého světa.

3 Kanada a její přírodní podmínky
Vzhledem k rozloze Kanady jsou poměrně nepříznivé. Sever Kanady je chladný, nepřívětivý a řídce osídlený – zejména oblast Arktické nížiny. Jih Kanady při hranicích se Spojenými státy má podmínky příznivější.

4 Kanada - osídlení Nejhustěji osídlená část Kanady je v oblasti Velkých jezer: Hořejšího, Michiganského, Huronského, Erijského a Ontarijského.

5 Kanadská města Hlavní město – Ottawa, Toronto, Montreal, Vancouver
– přístav, Edmonton – středisko těžby ropy, Winnipeg – obilnářské centrum.

6 Hospodářství Kanady Značné nerostné bohatství – těží se ropa, zemní plyn, uran, zinek, mnoho obyvatel pracuje při těžbě ropy a dřeva, lesy pokrývají třetinu území, vzhledem k rozlehlosti země má velký význam zejména letecká doprava, Kanada patří do skupiny G 8 – hospodářsky nejvyspělejších států světa, původní obyvatelé severu Kanady – Eskymáci (Inuité).

7 Spojené státy americké – USA
4. největší země světa, 300 milionů obyvatel, sdružují 50 států (Aljaška, souostroví Havaj), jsou federativní republikou, prezident – Barack Obama, úřední jazyk – angličtina, složení obyvatelstva je různorodé – původní obyvatelé – Indiáni, přistěhovalci bílé pleti, afroameričané.

8 USA – přírodní poměry Pohoří Kordillery -vysokohorské pásmo táhnoucí se od severu k jihu při pobřeží Tichého oceánu, Skalisté hory, Velká pánev - ve vnitrozemí, Velké prérie - rozsáhlé stepní oblasti na východě, Mississippská nížina -tvoří střed země, Apalačské pohoří -východní část země, Pobřežní nížina při Mexickém zálivu a Atlantském oceánu.

9 USA - osídlení Nejhustěji osídlenou oblastí USA je východ a jih území USA. Většina obyvatel zde žije ve městech.

10 Města USA Hlavní město – Washington, New York – největší město,
Dallas – zpracování ropy, Houston – středisko kosmického průmyslu, Chicago – průmyslové středisko, Detroit – automobilový průmysl, New Orleans – jazz, Los Angeles – Hollywood, San Francisco.

11 Hospodářství USA V zemědělství se pěstují kukuřice, pšenice, cukrová třtina, brambory, bavlník, na rančích se chová skot, prasata, koně a ovce, USA mají velké nerostné bohatství ropy, zemního plynu, uhlí, železné rudy, USA jsou největší průmyslovou velmocí světa, USA mají kvalitní a hustou silniční i železniční síť, vzhledem k rozlehlosti země je významná letecká doprava, stejně jako Kanada patří i USA do skupiny G 8.

12 …a pro odlehčení závěrem pár zajímavostí o USA:

13 Spojené státy přinesly světu:
…Mickey Mouse,

14 …hamburger,

15 …džíny,

16 …jazz,

17 …popcorn,

18 …filmy,

19 …ale důležitý je přínos v oblasti vědy, výzkumu…
Harvardská universita Harvardská universita

20 a v obraně svobody a demokracie!


Stáhnout ppt "Název učiva: Amerika severní"

Podobné prezentace


Reklamy Google