Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Lotyšsko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Lotyšska, dějiny Lotyšska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Lotyšsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) LOTYŠSKO (Lotyšská republika) (2)

3 (3) Poloha Lotyšska Lotyšsko je přímořský stát ležící v severní Evropě při pobřeží Baltského moře Je prostřední ze tří pobaltských zemí Hraničí s Litvou (588 km) na jihu, s Běloruskem (167 km) na jihovýchodě, s Ruskem (282 km) na východě a s Estonskem (343 km) na severu (4)

4 Dějiny Lotyšska (5) Lotyšsko vyhlásilo nezávislost na Rusku 18. listopadu 1918 Po vypuknutí druhé světové války bylo 17. června 1940 okupováno a posléze anektováno Sovětským svazem pro zvýšení obranyschopnosti SSSR Součástí Sovětského svazu jako Lotyšská sovětská socialistická republika zůstalo až do rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 Lotyšsko se osamostatnilo v roce 1991 oddělením od Sovětského svazu Prezidentem je Andris Bērziņš

5 Úvod Rozloha činí 64 589 km² (121. na světě)
(6) Rozloha činí 64 589 km² (121. na světě) Počet obyvatel je (142. na světě) Státním zřízením je republika Úředním jazykem je lotyština Hlavním městem země je Riga Další významná města jsou Daugavpils, Jelgava, Jurmala, Liepaja, Ventspils Lotyšsko je od 1. května 2004 členem EU Ve stejném roce se stala také členem NATO Měnou je lotyšský lat (LVL) (7)

6 Geografie Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami
(8) Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami Nejvyšším kopcem je Gaizinkalns (312 m n. m.) s nedokončenou rozhlednou na vrcholu Pobřeží Lotyšska je omýváno Baltským mořem a Rižským zálivem V Lotyšsku je velmi hustá říční síť, najdeme zde také mnoho jezer, močálů a bažin Největšími řekami jsou Daugava, Venta, Gauja Na řece Venta také najdeme nejdelší vodopád v Evropě (9) (10)

7 Podnebí Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu
(11) Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu Se zvětšující se vzdáleností od moře se zvyšují i teplotní rozdíly Západ Lotyšska má více přímořské klima s chladnějším létem a mírnými zimami Zatímco východní část Lotyšska má více kontinentální klima s teplejšími léty a tvrdší zimy (12)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 2 191 580 (142. na světě)
Etnického složení obyvatelstva: 62,1 % tvoří Lotyši, 26,9 % Rusové, 3,3 % Bělorusové, 2,2 %, Ukrajinci, 2,2 % Poláci, 1,2 % Litevci a 2,1 % ostatní Mezi lety 1989 a 2011 došlo k poklesu počtu obyvatel na kterém má velký podíl emigrace a nízká porodnost Úředním jazykem je lotyština Největším náboženstvím v Lotyšsku je křesťanství (luteráni 34,2 %, římsko-katolické 24,1 %, pravoslavní 17,8%)

9 Hospodářství Lotyšsko je průmyslově-zemědělský stát
(13) Lotyšsko je průmyslově-zemědělský stát Ekonomika Lotyšska patří mezi pět nejméně vyspělých ekonomik EU Lotyšsko je členem EU a WTO (14)

10 Průmysl (15) Hlavní průmyslová odvětví jsou strojírenství, elektrotechnika, dřevozpracující průmysl, papírenský, chemický, potravinářský, textilní Kromě těžby rašeliny nemá Lotyšsko zdroje nerostných surovin (16)

11 Zemědělství (17) Téměř polovinu území státu pokrývají lesy 46 %, orná půda tvoří 27 %, pastviny 13%, ostatní 14% V zemědělství převládá živočišná produkce Chová se skot, prasata Pěstuje se zde ječmen, žito, oves, řepka, brambory, cukrová řepa a zelenina Významný je rybolov (18) (19)

12 Cestovní ruch Hlavní město Riga
(20) Cestovní ruch Hlavní město Riga Další významná města Daugavpils, Jelgava, Jurmala, Liepaja, Ventspils Lotyšské národní parky Gauja, Kemeri, Slitere a Razna (21) (22)

13 Opakování Státní zřízení Lotyšska? Průmysl v Lotyšsku?
Stát, který má nejdelší hranici s Lotyšskem? Úřední jazyk v Lotyšsku? Příjmení prezidenta Lotyšska? Významné město v Lotyšsku? Které moře omývá břehy Lotyšska? Stát, který má nejkratší hranici s Lotyšskem?

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 355 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (21) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (22) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google