Delphi – Práce s formuláři

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)
Advertisements

Používání hlavního panelu
Práce s okny.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
DSC Monitor DSC Monitor Obsah Tato PowerPointová prezentace je rozdělena do několika různých sekcí. Stisknutím názvu sekce.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Úvod do tabulkových procesorů
IT začátečníci - Word Modul 3.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
Ing.Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
TEXTOVÝ EDITOR.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Power Point– popis prostředí
Tvorba uživatelských formulářů
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Algoritmizace a programování Úvod do Delphi - 04 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Téma: Úvod do Corelu Photo Paint -11. díl
Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD. Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou,
Identifikátor materiálu: EU
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
WORD 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Práce s okny VY_32_INOVACE_10_1_02_AP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Menu Vytváření menu.
MS EXCEL Charakteristika
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Delphi – práce se základními komponentami (1. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008A Orbis pictus 21. století.
Úvod do Delphi - 2.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006B Orbis pictus 21. století.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Delphi – práce se základními komponentami (2. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008B Orbis pictus 21. století.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
SP3 - ARCHICAD PRVKY 3D - NL OBJEKT ing. arch. Vladimíra Jínová.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přepínání mezi programy
Grafická úprava formuláře
Dialogová okna (1) Realizována pomocí třídy Form
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
OKNa/ práce s oknem ve windows
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_INFORMATIKA_OKNA.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Bloky – tvorba a vkládání
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Tlačítka pro zavírání a změnu velikosti
Transkript prezentace:

Delphi – Práce s formuláři Orbis pictus 21. století Delphi – Práce s formuláři OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-007

Co je to formulář? Formulář reprezentuje okno aplikace z hlediska uživatele. Okno je objektem v oblasti vnitřní paměti systému Windows. Často odpovídá oblasti viditelné na obrazovce. V Delphi jsou všechny formuláře okny typu overlapped (hlavní okna aplikace ). Dialogové boxy a další ovládací prvky, které do formuláře umístíte, jsou formulářem vlastněny.

Základní vlastnosti formuláře Formulář má velké množství vlastností, které ovlivňují jeho vzhled a chování. Zde si popíšeme jen ty nejdůležitější: BorderIcons – ikony v horním levém rohu (maximalizovat, minimalizovat, zavřít) BorderStyle – nastavení okrajů (např. bsSizeable=jde měnit velikost; bsSingle=nejde měnit velikost) Caption – text v horním (titulkovém) pruhu ClientHeight – výška formuláře po odečtení okrajů a titulkového pruhu ClientWidth – šířka formuláře po odečtení okrajů Name – jméno formuláře v systému (POZOR: nezaměnit s Caption!) Position – umístění formuláře po spuštění (doporučuji nastavit na poScreenCenter=uprostřed obrazovky)

Jaké jsou základní události? Kromě událostí, zmíněných v předchozích hodinách, má formulář ještě několik dalších, které je třeba znát: Událost Kdy k ní dojde Poznámky OnCreate v okamžiku, kdy se aplikace spuští Tady se píše, co je třeba udělat před vlastním spuštěním aplikace (např. přednastavit texty v některých komponentách) OnClose v okamžiku, kdy se aplikace vypíná Tady se píše, co je třeba udělat po ukončení aplikace (např. automaticky uložit data) OnShow v okamžiku, kdy se aplikace zobrazí (okno se dostane do popředí) Může se použít například k aktualizaci zobrazených údajú. OnHide v okamžiku, kdy se aplikace skryje (např. při minimalizaci) Může se použít například k uložení průběžných výsledků OnResize v okamžiku, kdy se změní Může se použít například k přepočítání polohy a umístnění, některých komponent

Možnosti dalších oken v aplikaci Vytvoření nového okna pro aplikaci: FILE / NEW FORM, poté je třeba si uložit celou aplikaci (Save All) a zvolit si případné jméno knihovny (Unit2). Otevření okna v aplikace docílíme příkazem např. Form2.Show, případně Form2.ShowModal. Při první kompilaci, po vložení tohoto příkazu, se Delphi zeptá, jestli má přidat název odpovídající knihovny do kauzule USES. Rozdíl mezi Show a ShowModal je ten, že pokud otevřeme okno pomocí Show, tak se můžeme přepínat mezi tímto a hlavním oknem, v opačném případě (ShowModal), se k hlavnímu oknu můžeme vrátit až po zavření tohoto okna.

Použité materiály: http://www.zive.cz/clanky/umime-to-s-delphi (Václav Kadlec)