Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Hospodářská komora ČR , Praha Vývojové tendence trhu veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda ISSS 2008, Hradec Králové.
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Workshop 3. června 2008, Praha Informace o novele zákona o veřejných zakázkách (ZVZ) a o novele koncesního zákona (KZ) včetně poznatků z hodnocení dopadů.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek NIPEZ ISSS Hradec Králové 2012 RNDr. Jiří Svoboda MMR ČR Odbor veřejného investování.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Novela zákona o veřejných zakázkách listopad 2009 Novinky v oblasti elektronizace VZ a datové schránky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Jiří Svoboda Odbor.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Novela zákona o veřejných zakázkách
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Veřejné zakázky a PPP projekty problémy aplikační praxe, 19. 6. 2008, Praha Informace o novele zákona o veřejných zakázkách (ZVZ) a o novele koncesního zákona (KZ) včetně poznatků z hodnocení dopadů regulace (RIA) Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda, ředitel odboru

Obsah prezentace: Informace o novelách ZVZ a KZ Hodnocení dopadů regulace (RIA) a) Konzultace v rámci RIA b) Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek 3. Změny v novelách

1. Informace o novelách ZVZ a KZ

Informace o novelách ZVZ a KZ Rok 2008 - příprava novely ZVZ a KZ Důvod: Směrnice EP a Rady 2007/66/ES z 11.12. 2007 – novela dohledových směrnic (zvýšení účinnosti přezkumného řízení). Cíle: Transpozice směrnice 2007/66/ES (termín pro transpozici: 20.12.2009) Vyjasnění právního stavu koncesí, „kvazikoncesí“ a právního rámce PPP Zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek Zvýšení transparentnosti dle požadavku usnesení vlády 1199/2006 a 935/2007 Odstranění výkladových nejasností Odstranění věcných chyb ZVZ a KZ Posílení prvků hospodárnosti, účelnosti a efektivity Zpracovává se malá RIA. Sběr podnětů od zadavatelů a široké odborné veřejnosti – konzultace v rámci RIA.

2. Hodnocení dopadů regulace (RIA)

Hodnocení dopadů regulace (RIA) Usnesení vlády ČR č. 877/2007 => od 1. listopadu 2007 ke všem legislativním návrhům pro zvýšení kvality regulace povinnost zpracovávat Hodnocení dopadů regulace „RIA“ (Regulatory Impact Assessment). Pro oblasti VZ a koncesí - podstatná analýza rozsahu činností dle uvedených zákonů. Odbor veřejného investování realizuje v rámci RIA proces konzultací k novele ZVZ a k novele KZ a to v souladu s obecnými zásadami hodnocení dopadů regulace, cíly vlády č. 02.11 a č. 07.04. a metodikou Ministerstva vnitra ČR pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů. Náklady na zavedení změn a dopady relativně odhadnutých navržených úprav jsou přímo úměrné objemu činností.

2. a) Konzultace v rámci RIA

Konzultace v rámci RIA Plán komunikační kampaně včetně vědeckých konferencí v Brně a v Praze a workshopů s odbornou veřejností. Proces samotných konzultací k novelám nastartován dne 31. 1. 2008 spuštěním příjmu námětů od odborné i široké veřejnosti (prodlouženo do 20.3.). Budou realizována jednání se zástupci nejvýznamnějších zainteresovaných organizací např. Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví či Transparency International a dalšími.

Konzultace v rámci RIA Formy pro oslovení veřejnosti : adresný dopis (cíleně osloveno 90 subjektů - státní správa, profesní samospráva, územně samosprávné celky), informační e-mail (identifikace zainteresovaných subjektů prostřednictvím DataKO, asociací, apod.), webový on-line formulář/anketa – shromážděno 353 námětů Informace s výzvou k podávání námětů k novelám byla uveřejněna i na vybraných internetových adresách Odhad počtu osob dotčených regulací: - počet zadavatelů a pracovníků zadavatelů cca. 18 000 osob - počet dodavatelů zabývajících se zadávacími řízeními dle ZVZ cca. 12 000 osob > celkem dotčených subjektů cca.  30 000 osob

2. b) Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek Odhad celkového objemu veřejných zakázek podle Evropské komise: 15 % až 20 % HDP! Upřesněné výpočty (analýza VŠE) pro ČR: kolem 17,5 % HDP - tj. 565 mld. Kč (2006)!

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

Rozsah a vývoj trhu veřejných zakázek

3. Změny v novelách

Změny v rámci chystaných novel – I. Transpozice směrnice 2007/66/ES Povinnost transponovat směrnici Evropského parlamentu a Rady 2007/66/ES ze dne 11. prosince 2007, kterou se mění směrnice Rady 89/665/EHS a 92/13/EHS, pokud jde o zvýšení účinnosti přezkumného řízení při zadávání veřejných zakázek - dána závazky ČR vůči EU. Vyjasnění právního stavu koncesí, „kvazikoncesí“ a právního rámce PPP V souladu s evropskými zadávacími směrnicemi je účelem novel zákonů vytvořit moderní, flexibilní a jednodušší právní rámec pro oblast veřejného investování v ČR => snížení administrativní a následně finanční zátěže zadavatelů.

Změny v rámci chystaných novel – II. Zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek zjednodušit prokazování kvalifikace nevyžadování zbytečných kvalifikačních dokladů nevyžadování duplicitních údajů v rámci společných nabídek apod. ponechání procesních úkonů v rámci řízení na odpovědnosti zadavatele nulové formální požadavky na nabídku posílení možnosti napravení formálních závad Zvýšení transparentnosti dle požadavku usnesení vlády 1199/2006 a 935/2007 snížení limitu u veřejných zakázek malého rozsahu zvážit povinnost uveřejňovat zjednodušená podlimitní řízení v informačním systému VZ

Změny v rámci chystaných novel – III. Odstranění výkladových nejasností nejasné postavení kvazikoncesí podle § 156 nejednoznačné doručování problematika opčního práva – vztah mezi předmětem a objemem opce řešení otázky právního nástupnictví – převod práva k vysoutěžené zakázce Odstranění věcných chyb ZVZ a KZ Při praktické aplikaci ZVZ a KZ se projevilo několik problematických oblastí (např. komplikovaná systematika, problematická návaznost jednotlivých částí zákona apod.).

Posílení prvků hospodárnosti, účelnosti a efektivity úsilí o stanovení povinnosti pro zadavatele uplatňovat principy hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti při zadávání veřejných zakázek, jejich výběru a kontrole s ohledem na hospodárné, efektivní a účelné nakládání se zdroji ! zavedení kriteria provozních nákladů – zohlednění životního cyklu VZ posílení ekonom. kritérií pro hodnocení předmětu VZ v prováděcích předpisech

Elektronizace veřejného zadávání Elektronizace procesu zadávání VZ – moderní evropský trend vedoucí k zrychlení, zefektivnění a zlevnění procesu zadávání VZ: odstranění povinné atestace el. nástrojů před použitím v zadávacím řízení a nahrazení povinností zadavatelů při elektronicky činěných úkonech stanovenou specifikaci zpřesnění popisu elektronických institutů a podpora elektronizace zadávání veřejných zakázek i koncesí prostřednictvím využití možností používání elektronických nástrojů a prostředků pro zadávání VZ S tímto tématem úzce souvisí Národní plán pro zavedení elektronického zadávání VZ pro období let 2006 – 2010.

Dopad navrhovaných změn Náklady spojené s novelizací - relativně vysoké, (školení zadavatelů i dodavatelů, odborné veřejnosti, aktualizace metodik, e‑learningových programů) => velmi přibližný odhad nákladů cca. 10 až 30 milionů Kč. ALE! Aplikací nových a upravených ustanovení v novelách očekáváme dosažení úspor finančních prostředků veřejných rozpočtů v rozsahu 2 až 5 % z velikosti trhu veřejných zakázek, tj. cca. 11 až 28 mld. Kč! Celková bilance novel uvedených zákonů vychází jednoznačně pozitivně.

www.mmr.cz – stránky Ministerstva pro místní rozvoj ČR Kontaktní údaje RNDr. Jiří Svoboda Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Praha 1, Na Příkopě 3 Tel.: 234 154 307 Mail: jiri.svoboda@mmr.cz www.mmr.cz – stránky Ministerstva pro místní rozvoj ČR www.portal-vz.cz