ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Živočichové žijící v lese - podzim Pří_034_Rozmanitost přírody_Živočichové žijící v lese – podzim Autor: Mgr. Pavla Fridrichová Škola: Základní škola Slušovice,
Poznej živočichy ČR Ryby, Obojživelníci, Plazi vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
  Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život"  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 28.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Řád: SOVY = noční ptáci. Znaky velmi jemné peří  neslyšný let nohy porostlé peřím prsty s ostrými drápy vratiprst (4. prst) – otáčí se dopředu i dozadu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_14_Pes domácí.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci IV Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Řád: Šelmy Výskyt: od tropů po polární oblasti Potrava: živá kořist (k jejímu lovu přizpůsobené smysly a stavba těla)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ŽIVÁ PŘÍRODA - opakování
zpracovaný v rámci projektu
SAVCI 4 PRIMÁTI.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
HMYZ – STRATEGIE PŘEŽITÍ a OCHRANA PROTI ŠKODLIVÉMU HMYZU
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Společenstva lesů Živočichové
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Savci – lasicovité šelmy
SAVCI.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ptáci - poznávání.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Přírodopis Plavuně.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Příroda východního Polabí
Čeledi: liliovité a amarylkovité
HMYZ STAVBA TĚLA.
Základní společenstva – skály a hory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
Sobol.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Opakování rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Šelmy - poznávačka Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_32_PTÁCI Mgr. Petra Kukuczková Prvouka
SAVCI podtřída VEJCORODÍ podtřída ŽIVORODÍ – rodí živá mláďata
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
zpracovaný v rámci projektu
Šelmy Markéta Láchová, 7.E.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
JEŽEK západní.
Transkript prezentace:

ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková SAVCI ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 37 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 7. a 8. třída Datum ověření: 30.10.2012

Klíčová slova: Vydra, plovací blány, lasice, kuna, jezevec, fretka. Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci. 2. Zodpovězte otázky. 3. Zkontrolujte si správnost odpovědí. 4. Poznejte zvířata na obrázcích. Odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: Vydra, plovací blány, lasice, kuna, jezevec, fretka.

Charakteristické znaky: Štíhlé tělo Drobné Pružná páteř Pachové žlázy Nemají zatažitelné drápy

Vydra říční Plovací blány na končetinách. Samotář. Výborně plave a potápí se. Nory jsou v březích, nebo pod kořeny stromů. Kriticky ohrožený druh.

Lasice kolčava Nejmenší a nejhojnější v ČR. Živí se ptáky a hlodavci. Žije samotářsky. Aktivní je ráno a večer. Loví jí lišky, sovy a draví ptáci.

Lasice hranostaj Tmavý konec ocásku. Větší než kolčava. V létě je hnědá s bílým bříškem, v zimě celá bílá. Živí se ptáky, vajíčky, bezobratlými živočichy. Žije v lesích, loukách, křovinách.

Kuna lesní Žije v Evropě a Asii. Žlutě zbarvená pod krkem. Žije v lesích, parcích, obcích. Aktivní je večer a v noci. Teritorium značí trusem. Dříve lovena na kožešinu.

Kuna skalní Na krku má bílou náprsenku. Vyskytuje se ve skalách, na půdách, zahradách, lesích. Navštěvuje kurníky. Živí se hlodavci, vajíčky, ovocem. Aktivní je v noci.

Jezevec lesní Hrabe si nory. Noční živočich. Všežravec. Čistotný – trus nenechává v noře. Hodně spí, ale není to „zimní spánek“. Žije až 15 let.

Fretka domácí Vznikla domestikací tchoře tmavého. Milá a hravá povaha. Chována k vyhánění a lovu hlodavců. Žije asi 7 let.

Prohlédněte si videa: http://www.stream.cz/uservideo/451876-lasice-kolcava http://www.youtube.com/watch?v=XiPAk3G97C4 (lasice hranostaj) http://www.youtube.com/watch?v=ThmhFN2QrXQ (jezevec lesní)

Určete, o kterou šelmu se jedná. 1. Určete, o kterou šelmu se jedná.

2.

3.

4.

5.

6.

Kontrola: 1. jezevec lesní 2. fretka domácí 3. kuna lesní 4 Kontrola: 1. jezevec lesní 2. fretka domácí 3. kuna lesní 4. vydra říční 5. kuna skalní 6. lasice kolčava

Odpověz na otázky: Vyjmenuj aspoň 3 typické znaky lasicovitých šelem. Vyjmenuj 5 zástupců lasicovitých šelem. Která jediná lasicovitá šelma je domestikovaná? Která z uvedených šelem navštěvuje kurníky? Která z nich má zimní a letní kožíšek? Která z uvedených šelem žije u vod? O které z lasicovitých šelem byl natočen Večerníček? Jak se jmenovala?

Odpovědi: Štíhlé tělo, drobná velikost, pružná páteř, pachové žlázy, nemají zatažitelné drápy. Vydra říční, lasice hranostaj, lasice kolčava, kuna lesní, kuna skalní, jezevec lesní, fretka domácí. Fretka domácí. Kuna skalní. Lasice hranostaj. Vydra říční. Vydra říční. Vydrýsek.

Zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Loutre2.jpg/260px-Loutre2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Mustela_nivalis_-British_Wildlife_Centre-4.jpg/260px-Mustela_nivalis_-British_Wildlife_Centre-4.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Mustela_frenata.jpg/250px-Mustela_frenata.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Martes_martes_crop.jpg/260px-Martes_martes_crop.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Badger-badger.jpg/225px-Badger-badger.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Furets_albinos_champagne_et_zibeline_sable.jpg Kantorek, J.; Jurčák, J.; Froněk, J.; et al. Přírodopis 8; Prodos: Olomouc, 1999. http://www.youtube.com/watch?v=XiPAk3G97C4 http://www.stream.cz/uservideo/451876-lasice-kolcava http://www.youtube.com/watch?v=ThmhFN2QrXQ