Integrované inspekční přístupy IPPC & inspekce Marinus Jordaan Koncepční poradce DCMR Notes.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Advertisements

Presentation Title.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Česká inspekce životního prostředí
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
INTEGROVANÉ PLÁNOVANÉ PROSAZOVÁNÍ ZÁKONŮ O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
MIIMÁLNÍ KRITÉRIA PRO INSPEKCE V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
STANOVENÍ INSPEKČNÍCH PRIORIT
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Systém managementu 4.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
“Investiční a údržbářské práce na čerpacích stanicích “
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Transkript prezentace:

Integrované inspekční přístupy IPPC & inspekce Marinus Jordaan Koncepční poradce DCMR Notes

Integrované inspekce Úvod (Ne)výhody Druhy Přístupy Cvičení Prezentace

Odlišnost od inspekce zaměřené na jednu složku ŽP? Integrované inspekce Co to je? Odlišnost od inspekce zaměřené na jednu složku ŽP?

Jaká je kvalitní integrovaná inspekce? Proč je důležité provádět kvalitní (integrované) inspekce & prosazování práva?

Integrované inspekce Obecné výhody: Zlepšit inspekci & přítomnost prosazování práva Sklidit lepší výsledky v oblasti ŽP Zvýšit efektivitu využití zdrojů Vzbudit pozornost u vedení podniků pro otázky ŽP

Integrované inspekce Obecné nevýhody: Je náročné udržet vyškolené pracovníky v oblasti více složek ŽP Většina typů integrovaných inspekcí není vhodná pro malé/středně velké podniky Inspekce zabere více času Koordinace mezi partnery v inspekci zabere více času

Integrované inspekce Typy Vícesložkové Týmové Kompaktní Proces a prevence

Integrované inspekce Integrované přístupy Hodnocení plnění požadavků Hodnocení environmentálních podmínek Pomoc při plnění podmínek nebo technická pomoc Systémy manažerských auditů

Integrované inspekce Hodnocení plnění požadavků Do ovzduší Do vody Monitoring úřady Do ovzduší Do vody Výrobní proces Do půdy Odpady

Životní prostředí kolem závodu Integrované inspekce Hodnocení podmínek ŽP Monitoring úřady Do ovzduší Do vody Výrobní proces Do půdy Do odpadů Životní prostředí kolem závodu

Integrované inspekce Výrobní proces Pomoc s plněním požadavků nebo technická pomoc: Schéma vstup-výstup s hmotnostní bilancí X kg A Proces A G kg X Y kg B Proces B Do odpadů H kg D ProcesC Do půdy I kg G Proces D Do vody J kg K Proces E Do ovzduší Z kg produkt

Environmentální manažerský systém Integrované inspekce Systémy manažerských auditů: Audit úřady Environmentální manažerský systém Podnik Monitoring system Do ovzduší Do vody Do půdy Do odpadů

Použití (kombinace) přístupu(ů) záleží na okolnostech a cíli inspekce! Integrované inspekce Použití (kombinace) přístupu(ů) záleží na okolnostech a cíli inspekce!

Diskuse & otázky

Konec