Lůžko nemocného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEMOCNICE WESTFRIESTGASTHUIS CHIRURGICKÉ ODDĚLENÍ
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Léčebné polohy.
3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010
POLOHOVÁNÍ.
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Hygienická péče o nemocné dle Virginie Hendersonové
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Koš snů- domácnost Jednotlivé části jsou vyklápěcí – snadná výměna pytlů na odpad. Odpad se vhazuje výklopnými dvířky. Uvnitř jednotlivých částí by měly.
OŠETŘOVACÍ JEDNOTKA je základní funkční, stavební a organizační složka lůžková části nemocnice.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
PEČOVATELSTVÍ 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Dana Miklicová Šárka Eliášová FN u sv. Anny v Brně
Typy lůžek Pomocná zařízení lůžka
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Kurz Všeobecný sanitář
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Výukový materiál Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obvazová technika MUDr. Kurzová Alice KAR 3.LF UK a FN KV
Srovnání klasického a jednorázového rouškování
Bariérová ošetřovatelská péče
ORGANIZACE PRÁCE SESTER
OŠETŘOVATELSTVÍ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Organizace zdravotnické služby v armádě
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek
Bezpečné nemocniční lůžko
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra veřejného a sociálního zdravotnictví Studentská odborná práce Vypracovala:
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_VY ROBKY_Z_TKANIN_PREZENTACE_08 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Úklid hotelového pokoje
vzdělávacího programu Diplomovaná všeobecná sestra
Příprava místnosti a slavnostní tabule
NÁVOD A DOPORUČENÍ PRO CVIČENÍ „XXL “ volně stojící pytel.
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PRÁDLO Z TKANIN - obrubované zboží
Bezpečná manipulace s pacientem Polohování imobilního pacienta
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
David Vohanka 3.B a Tereza Prousová 3.A
Zdravotnická zařízení
DOVOLTE, ABYCHOM VÁS PŘIVÍTALI V PREZENTACI NAŠEHO DOMOVA
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Ošetřovatelský proces při vyprazdňování
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Prezentace výsledků průzkumu
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Lůžko nemocného

Lůžko pro nemocné patří k základnímu vybavení pokoje místem klidu, odpočinku a pohodlí musí vyhovovat, co největšímu počtu nemocných musí umožnit zdravotnickému personálu co nejlépe a nejekonomičtěji ošetřovat zřetel musí být brán na vysokou kvalitu, spolehlivost a bezpečnost pacienta i personálu standardní rozměry: 2m X 80-90cm X 60cm vhodný přístup za tří stran

Požadavky na konstrukci lůžka pojízdnost centrální podvozek lůžka ( kolečka schována..) centrální ovládání koleček pevná, ale polohovatelná ložní plocha ve 3-4 částech stavitelná výška lůžka stavitelná délka lůžka příjemný design

Typy nemocničních lůžek standardní nemocniční lůžka b) specializovaná ( speciální ) nemocniční lůžka

Základní vybavení lůžka molitanová matrace v nepromokavém obalu přikrývka – lehká, teplá, snadno čistitelná polštáře podložka z PVC – ochrana lůžka povlečení (prostěradlo, podložka, povlak na polštář, peřina) noční stolek, židle, paravány

Pomocná zařízení lůžka při delším pobytu na lůžku udržují nemocného v poloze, kterou si vyžaduje léčení pomáhají při pohybu na lůžku zabezpečují neklidné nemocné předcházejí komplikacím z imobilizace

Pomůcky doplňující lůžko Pomůcky k úpravě polohy nastavitelné panely lůžka drátěné dlahy plastové manžety sáčky s pískem válce, klíny podložky noh - čisté, povlečené, uložené tak, aby plnily svůj účel

Pomůcky doplňující lůžko - usnadňující pobyt na lůžku hrazdička žebříček uzdička - k zabezpečení nemocných postranice - zpříjemňující pobyt na lůžku jídelní stolek stojan na knihy kapsář na drobné předměty signalizační zařízení antidekubitární podložky

Úprava lůžka důležitou součástí základní ošetřovatelské péče přispívá ke zvýšení pohodlí nemocného vhodnou úpravou lze předejít některým komplikacím ( např. dekubitům) přestýlání zpravidla 2krát denně, dle potřeby značné zatížení sester během úpravy lůžek na oddělení vhodné, aby pracovali dvě sestry současně, každá z jedné stran

ložní prádlo připravené na židli vak z PVC na špinavé ložní prádlo Pomůcky k úpravě lůžka ložní prádlo připravené na židli vak z PVC na špinavé ložní prádlo

Úprava lůžka bez nemocného chodícího nemocného vyzveme, aby před stlaním opustil lůžko ( popř. posadíme na židli ) odstraníme pomocná zařízení před lůžko postavíme židli na kterou odkládáme pokrývku, polštář… vždy rozesteleme až na matrace byl-li nemocný propuštěn necháme matrace větrat upevníme základ, aby prostěradlo i podložka zůstali dlouho napjaté podle potřeby nahradíme znečištěné prádlo čistým upevnění prostěradla – pomocí uzlů, svazováním cípů, svazováním obinadlem či tkanicí pokud máme upravené prostěradlo – položíme dle potřeby gumovou podložku a plátěnou přes a zasuneme pod matrace plátěná podložka musí překrývat gumovou cca o 10cm pokrývku rozložíme tak, aby sahala nemocnému po ramena okraje pokrývky zahrneme tak, aby byly zároveň s matrací podsuneme pod matraci v dolní části lůžka upravíme polštář a vrátíme do lůžka pomocná zařízení při úpravě lůžka postupujeme podle přání nemocného (pokud to léčebný režim dovolí)

Úprava lůžka bez nemocného dezinfikované lůžko připravené k úpravě

Úprava lůžka postup (1) polštář a přikrývku je nutno odložit mimo upravované lůžko: na židli přes hrazdičku

Úprava lůžka – postup (2) prostěradlo se upravuje směrem od podhlavního panelu k nožnímu

Úprava lůžka – postup (3) fixace prostěradla pomocí uzlů krok 2 krok 3 krok 1

Úprava lůžka – postup (4) Nesprávná úprava uzlu

Úprava lůžka – postup (5) Fixace prostěradla - založení

Úprava lůžka – postup (6) prostěradlo s gumovkou pro nemocné s inkontinencí v současné době dáváme přednost jednorázové podložce (vyšší komfort nemocného)

Úprava lůžka – postup (7) upravené lůžko (prostěradlo, gumovka, podložka)

Úprava lůžka – postup (8) nesprávně upravená podložka s gumovkou (gumovka nesmí přesahovat přes podložku – riziko opruzenin)

Úprava lůžka – postup (9) oblékání kapny (přikrývky) krok 1 krok 3 krok 2

Úprava lůžka – postup (10) úprava kapny

Úprava lůžka – postup (11) založení kapny na šíři lůžka

Úprava lůžka – postup (12) založení kapny – nožní panel lůžka

Úprava lůžka – postup (13) povlečení polštáře krok 1 krok 2 krok 3

Úprava lůžka – postup (14) Úprava kapny pomocí polštáře

Upravené lůžko v průběhu dne, volné lůžko nemocný lůžko využívá nezapomeň přisunout noční stolek a uklidit pokoj

Úprava lůžka s nemocným nemocní s přísným klidovým režimem nemocní imobilní, nemocní v bezvědomí nemocní s UPV jiné… po délce po šířce vždy pracují min. 2 osoby

Úprava lůžka po délce U nemocných, které není možno posadit ( např. po operacích na páteři, v dutině břišní) Předem nutno připravit pomůcky  Odstraníme polštář a peřiny,uvolníme základ lůžka  Otáčení nemocného na bok  Srolujeme prostěradlo + podložku po délce  Špinavé prádlo stočíme po délce pod pacienta  Pacienta otočíme na druhý bok  Odstraníme znečištěné prádlo a vypneme čisté

Úprava lůžka s nemocným přetočení nemocného na druhou stranu úplné odstranění znečištěného prádla - úprava čistého prádla - přiložení pleny

Úprava lůžka po šířce Užíváme u pacientů, které nemůžeme otočit na bok Postupujeme stejně, jako u předešlého případu Postupujeme od hlavy k trupu a dolním končetinám Nemocný se nejdříve posadí, potom se položí a nadzvedne pánev, nakonec dolní končetiny Srolujeme pouze prostěradlo a textilní podložku Jednorázovou podložku vsuneme pod pánev Nakonec nutno upravit a vypnout

Péče o prádlo Manipulace se znečištěným prádlem – zdroj nákazy Čisté prádlo je na ošetřovací jednotce uloženo v příručním skladu v uzavřených skříních Roztříděno dle jednotlivých druhů Skříně z prádlem se uklízejí a dezinfikují zpravidla 1krát týdně S použitým prádlem se zachází jako s infekčním materiálem Po znečištění s ním manipulujeme, co nejméně Ukládáme do vaků ( pytlů ), které se po naplnění uzavřou Špinavé prádlo se ukládá v místnosti k tomu určené ( např. čistící místnost ) Se znečištěným prádlem vždy manipulujeme v ochranném oblečení ( empírový plášť, ústenka, gumové rukavice…) Prádlo neodkládáme na podlahu V nemocnicích se o čistotu prádla starají speciální firmy nebo ústavní prádelny