REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Darja Hrabánková Navrátilová
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Poruchy mechanizmů imunity
© Zouhar Role katedry ochrany rostlin v pozici garanta fytosanitární péče ČR.
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Od nejhorší k nejlepší prognóze Akutní promyelocytární leukemie (APL)
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Péče o nemocné s diabetem v ČR
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Kvalita v českém zdravotnictví
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Definice, základní pojmy
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Z. Mrozek viceprezident ČLK. Možná korupce - lékaři Léky a zdravotnické prostředky: Indikace léků či léčebně – diagnostických postupů a jejich propagace.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Standardizace odborné zdravotní péče
Ošetřovatelství v primární péči
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
Jak se léčí MM v ČR = data z Registru Monoklonálních Gamapathií (RMG)
Boj o pacienta, boj o peníze
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Národní diabetologický program (NDP)
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Poruchy mechanizmů imunity
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha

Během posledních 25 let : zásadní změna v léčbě nádorových a dalších onemocnění krvetvorby v důsledku zavedení nových léčebných postupů (transplantace) a nových léčiv (biologická léčba).

Nádorová onemocnění krvetvorby : dosažení dlouhodobé remise – vyléčení choroby – prodloužení života. Další onemocnění krvetvorby : snížení počtu komplikací, výrazné zvýšení kvality života - prodloužení života.

Délka přežití nemocných s chronickou myeloidní leukemií (CML) a maligními lymfomy (NHL) srovnání mezi roky 1990 - 2014 Délka přežití (roky)

Nádorová onemocnění krvetvorby : záleží na včasném zahájení léčby. Chronická fáze Akcelerovaná či blastická fáze Chronická myeloidní leukémie Včasná a správná diagnostika je nedílnou součástí úspěšné léčby.

Biologické léky = nákladné = Nové léky : Biologické léky = nákladné = centrové léky ? Co to je ?

Co jsou biologické léky : Působí často na molekulární úrovni – cíleně postihují přestavby genů, které jsou zodpovědné za onemocnění, či zabraňují mechanismu jejich účinku na další geny v buňce, či cíleně poškozují nádorové buňky. Dodávají chybějící látky vzniklé genetickým defektem (vrozené poruchy krvetvorby)

Proč jsou biologické léky nákladné : nákladný výzkum a vývoj – nutno nalézt přesně požadované místo léčebného zásahu na molekulárně biologické úrovni. nákladná a vysoce specializovaná příprava nutný zisk pro financování dalšího vývoje

Co to jsou centrové léky : - vesměs vysoce nákladná léčiva, jejichž indikace a kontrola léčebného účinku vyžaduje speciální a nákladné diagnostické metody (většinou molekulárně genetická vyšetření), někdy jsou i speciální nároky na aplikaci léků. vzhledem k tomu, že se většinou jedná o omezený počet nemocných s danou dg., je léčba směřována do léčebných center ( vesměs fakultní pracoviště ), která mají na tuto léčbu zvláštní smlouvu s plátci zdravotního pojištění a která mají náležité vybavení pro speciální diagnostiku a léčbu.

Jaká je úloha odborné společnosti : Odborná společnost má v procesu kategorizace a úhrady léčiv roli nezávislého poradního subjektu, který by měl: Posoudit indikací daného přípravku v rámci SPC a indikací mimo preskripční omezení Na základě dat z reálné praxe ( z registrů jednotlivých chorob v ČR ) stanovit kvalifikovaný odhad , jenž se týká počtu nemocných, kteří z léčby daným přípravkem mohou jednoznačně profitovat a trendu nárůstu počtu nemocných Posoudit a navrhnout podmínky pro diagnostiku a léčbu

Jaká je úloha odborné společnosti : Stanovisko odborné společnosti má charakter doporučení pro SUKL, zdravotní pojišťovny a MZd . Odborná společnost je zodpovědná za odbornou úroveň diagnostiky a léčby tak, aby byla v souladu s aktuálními mezinárodními doporučenými léčebnými postupy.