Verše a křivky Pokus o klasifikaci básní na základě jejich aktivity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Advertisements

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Mikroekonomie I Tržní poptávka, elasticita poptávky
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Studentská inovace praxí
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Osnova rozboru uměleckého textu
Základy infinitezimálního počtu
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
kvantitativních znaků
Srovnávací a vědomostní test
František Halas Novotná Martina, V8A
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
František Halas ( ) ( ).
Proseminář z matematiky pro fyziky
 y= ax 2 + bx + c  a,b,c jsou koeficienty kvadratické funkce  a  0  ax 2 kvadratický člen  bx lineární člen  c absolutní člen - číslo.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Mikroekonomie II Příjmy firmy Ing. Vojtěch Jindra
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Závislost Vzájemný vztah dvou veličin
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B07 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníListopad.
Tato prezentace byla vytvořena
Po spuštění programu ANALYZA se objeví tento formulář: vyplníme funkční předpis, v našem případě explicitně zadáné funkce f(x) = a – arctan(x) a x-ovou.
Základy zpracování geologických dat
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Podobnost trajektorií Jiří Jakl Úvod - využití Rozpoznáváni ručně psaných textů GPS navigace Analýza pohybu pracovníku v budovách Predikce.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
9. Vlastnosti funkcí – rostoucí a klesající funkce - příklady
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
Průběh funkce 2. M.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Spojnicový diagram Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Kvantitativní analýza cestopisů Karla Čapka
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Meziválečná poezie a drama
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_120.MAT.02 Logaritmická funkce.
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
František Halas.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Verše a křivky Pokus o klasifikaci básní na základě jejich aktivity Michal Místecký Filozofická fakulta Ostravské univerzity

Metodologie Kvantitativní lingvistika – sekvenční analýza aktivity textu (Peter Zörnig 2015) Princip: aktivita je poměr mezi počtem sloves (V) a součtem sloves a přídavných jmen (A + V); její vývoj lze znázornit i v podobě křivky Příklad: Jindřich Hořejší – Verlainův pomník v Lucemburské zahradě Sekvence: A–V–A–A–A–A–V–A–V–V–V Souřadnice bodů: [pořadí adjektiva; počet sloves, která mu předchází] Náš případ: [1;0], [2;1], [3;1], [4;1], [5;1], [6;2], [7;5] Poslední adjektivum je hypotetické – aby se zohlednila všechna slovesa Průběh funkce aproximován spojnicí trendu

Metodologie

Vyhodnocení křivek – návrh klasifikace Tendence Charakteristiky spojnice trendu Rys Logaritmická logaritmická; kvadratická (a < 0); mocninná (n < 1) Přírůstek sloves v průběhu textu klesá Lineární lineární; kvadratická (a < 0,1); mocninná (n > 1, a < 1) Přírůstek sloves zůstává stejný Rostoucí kvadratická (a > 0,1); mocninná (n > 1, a > 1) Přírůstek sloves v průběhu textu stoupá Exponenciální exponenciální Přírůstek sloves stoupá na konci textu

Příklady – tendence logaritmická

Příklady – tendence lineární

Příklady – tendence rostoucí

Příklady – tendence exponenciální

Výzkum Prozatímní korpus: sedm básnických sbírek – 155 básní Jiří Wolker – Host do domu; Těžká hodina Jindřich Hořejší – Hudba na náměstí; Korálový náhrdelník; Den a noc Jaroslav Seifert – Jablko z klína František Halas – Naše paní Božena Němcová Různý počet básní ve sbírkách – normalizace procentuálním zastoupením Možnosti: zkoumání jednotlivých básní; srovnání sbírek; vývoj trendů v díle jednoho básníka Cíl: zpracovat „činnostní korpus“ českého verše 20. století

Případ Wolker: nárůst linearity Nárůst linearity souvisí s Wolkrovou orientací na epiku (jeho balady jsou prototypicky lineární) – souvisí toto s jejich délkou, nebo obsahovým laděním? Mizení básní s rostoucí tendencí – omezení gradace

Případ Hořejší: nárůst logaritmické tendence Růst počtu básní s klesajícím přírůstkem sloves – činnostní antiklimax

Ladění sbírky: František Halas Nejvyšší počet básní s logaritmickou tendencí (64,7 %) – sklon k sníženému přírůstku sloves ke konci textů: rostoucí protagonistčina pasivita Žádné básně lineární – s aktivitou textu se záměrně pracuje?

Ladění sbírky: Jaroslav Seifert Logaritmické a lineární tendence vyrovnány Rostoucí a exponenciální tendence v menšině – přírůstky sloves se buď snižují, nebo zůstávají stejné: snaha o rovnováhu a sklon k deskriptivitě

Celkové výsledky Tři tendence v rovnováze; exponenciální značně podhodnocena Jde o obecnou vlastnost aktivity textů, nebo o shodu náhod?

Shrnutí a podněty Klasifikaci textů lze interpretovat kvalitativně Srovnání rozdílných autorských vývojů (Wolker, Hořejší) Ladění sbírky (Halas, Seifert) Návrh lepšího třídění (rozšířit, či zúžit hledisko?) Problém determinačních koeficientů: modelovatelnost aktivity Hypotézy Linearita dlouhých básní Absence lineárních básní – práce s aktivitou? Vývoj aktivity v kontextu jazykových zákonitostí