NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ Německý jazyk 7.-9.r. TEMA: Fragen - RISK ČÍSLO.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výživa a hygiena potravin
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny skupenství látky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Suroviny pro cukráře II. ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Rovnice HRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_Chemie 9. ročník TÉMA: Risk- sacharidy, lipidy, proteiny ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.1262

Anotace Hra Risk slouží k opakování učiva –sacharidy, lipidy, proteiny Pravidla: Žáci se rozdělí do 3 skupin, každá skupina si postupně vybírá otázky. Pokud odpoví správně, získávají body. Vyhrává skupina s největším počtem bodů. Po kliknutí na vybrané pole s body se zobrazí otázka, na kterou žáci odpoví. Po odpovědi učitel klikne na políčko odpověď a zobrazí se správná odpověď na otázku. Na hrací pole s nabídkou otázek se učitel dostane kliknutím na šipku zpět. Pole s body, které už bylo vybráno, se zbarví fialově.

Risk

1000 2000 3000 sacharidy 1000 2000 3000 1000 2000 3000 LIPIDY 1000 2000 3000 1000 2000 3000 PROTEINY 1000 2000 3000

Jaký je cizí název pro hroznový cukr? ODPOVĚĎ glukóza ZPĚT

Jaký je cizí název pro ovocný cukr? ODPOVĚĎ fruktóza ZPĚT

Podle popisu poznej sacharid? ODPOVĚĎ Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka, zahříváním karamelizuje. Vyrábí se z cukrové třtiny a z cukrové řepy. Je nejpoužívanější sacharid. ZPĚT sacharóza

Ve kterých rostlinách se vyskytuje škrob? ODPOVĚĎ brambory obiloviny luštěniny ZPĚT

Ze kterých monosacharidových jednotek je složená sacharóza? ODPOVĚĎ glukóza a fruktóza ZPĚT

Kde se v lidském těle vyskytuje glykogen? ODPOVĚĎ svaly játra ZPĚT

Ze kterých prvků jsou složeny proteiny? ODPOVĚĎ z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, (síry a fosforu) ZPĚT

Jaký je český název pro proteiny? ODPOVĚĎ bílkoviny ZPĚT

Co je to denaturace proteinů? ODPOVĚĎ Je to srážení bílkovin vlivem kyselin, zásad, solí těžkých kovů, některých dalších látek a tepla. ZPĚT

Vyjmenuj funkce proteinů v lidském těle. ODPOVĚĎ zdroj energie stavební (kreatin- ve vlasech, nehtech, kůži) řídící a regulační (hormony) transportní (hemoglobin- přenáší kyslík) zajišťující pohyb (aktin a myosin ve svalech) ochranná a obranná (imunoglobuliny) urychlující chemické reakce (enzymy) ZPĚT

Jak se nazývá sloučenina, která je základní složkou proteinů? ODPOVĚĎ aminokyselina ZPĚT

Jak se nazývá vazba, kterou jsou spojeny jednotlivé aminokyseliny v proteinech? ODPOVĚĎ peptidická vazba ZPĚT

Jak rozdělujeme tuky podle skupenství? Uveď i příklady. ODPOVĚĎ kapalné= oleje- slunečnicový olej… pevné- sádlo… ZPĚT

Jak rozdělujeme tuky podle původu? Uveď i příklady. ODPOVĚĎ rostlinné- slunečnicový olej, olivový olej… živočišné- sádlo… ZPĚT

Co je to žluknutí tuků? ODPOVĚĎ Je to proces, kdy působením tepla, mikroorganismů a světla oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť. ZPĚT

Jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů, vznikají tak Co je to ztužování tuků? ODPOVĚĎ Jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů, vznikají tak tzv. margaríny. ZPĚT

Jaký je význam tuků pro lidský organismus? ODPOVĚĎ Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva). ZPĚT

Ze kterých sloučenin vznikají tuky? ODPOVĚĎ z glycerolu a vyšších mastných kyselin ZPĚT

Citace Text: Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu, 3.6. 2012.