Základní metodologická pravidla při zpracování odborného textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Interpretace práva.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Úvod do metodologie vědy
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
Regresní analýza a korelační analýza
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Sociologický výzkum.
Právo jako filozofický pojem
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Základy pedagogické metodologie
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
1. ÚVODNÍ INFORMACE K PŘEDMĚTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Myšlení a myšlenkové operace
PRÁVNÍ ASPEKTY ODBORNÝCH TEXTŮ (II)
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
PRÁVNÍ ASPEKTY ODBORNÝCH TEXTŮ (II)
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Základní metodologická pravidla při zpracování odborného textu Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa)

Osnova Metodologie vs. Metoda vs. Metodika Základní postup práce Základní vědecké metody

Metodologie VS. Metoda VS. METODIKA Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Díl 3, Praha, Nakladatelský dům OP Diderot 1997 definuje pojmy následovně. metodologie - souhrn metod určité vědy, nauka o metodách metoda - soustavný postup, který v dané oblasti vede k cíli, v ideálním případě nezávisle na schopnostech toho, kdo ho provádí - souhrn pojmů, nástrojů a pravidel, jež patří k základům každé vědy, popř. i jiných činností metodika - teoreticko-praktické schéma určující postup provádění odborné činnosti, vychází z vědeckého poznání a empirie, přesně vymezuje jednotlivé postupy pro výkon dané činnosti Dostupné z: http://www.fsps.muni.cz/~tvodicka/data/reader/book-8/02.html

Metodologie vs. Metoda vs. metodika 20.4.2018 Metodologie vs. Metoda vs. metodika Ochrana, František. Metodologie vědy: úvod do problému. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1609-4 Nejobecnějším pojmem je pojem metodologie vědy. Předmětem jejího zkoumání je studium metod a vědeckých postupů. Metodologie vědy je naukou o metodách. Je teorií k výběru výzkumných metod a návodem, jak vybrané metody (metodu) používat ve vědeckém zkoumání Metoda je nástrojem ke zkoumání daného výzkumného předmětu. Je to způsob a aplikace postupu, tak abychom dosáhli stanovený výzkumný cíl. Použití metody při vědeckém zkoumání předpokládá znát postup, jak metodu použít. Tento postup má rysy záměrnosti (vztahuje se k výzkumnému cíli) a systematičnosti (metoda je uplatňovaná v rámci teoreticky zdůvodněného postupu). Ve vědecké práci používáme rovněž metodiku. Metodika nepatří do oblasti metodologie. Metodika výzkumné práce je postup (návod, „recept"), jak v praxi postupně realizovat výzkumné procedury vztahující se k realizaci výzkumného cíle. Metodický postup můžeme formálně ztvárnit např. ve vývojovém diagramu či v jiném formalizovaném schématu. Dostupné z: http://www.fsps.muni.cz/~tvodicka/data/reader/book-8/02.html

METODA Viktor Knapp: Způsob, či postup, kterým se od určitého stavu dospěje k zamýšlenému stavu výslednému je to uspořádaný operační postup METODOLOGIE soubor metod věda o metodách NEZBYTNÁ JE VE VŠECH PŘÍPADECH TEORIE Knapp, V. Vědecká propedeutika pro právníky. Praha : EUROLEX Bohemia, 2003. s. 65 a n.

Základní Vědecké metody Empirické Pozorování Měření Experiment Obecně teoretické (univerzální teoretické postupy vědecké práce) Analýza Syntéza Indukce Dedukce Generalizace Abstrakce Komparace Analogie Interpretační Vyprávění Porozumění textu

Dílčí právní metody (Knapp) Logické Abstrakce Indukce a dedukce Analýza a syntéza Exaktní Sociologické Systémové Komparativní

Analýza myšlenkové rozložení zkoumaného předmětu, jevu nebo situace (jevu) na jednotlivé části, které se stávají předmětem dalšího zkoumání hledání dílčích složek jevu či problému Hledání prvků podstatných pro zkoumaný objekt. směřuje od složitého k jednotlivému Klasifikační analýza Vztahová analýza Kauzální analýza Systémová analýza

Dostupné z: http://fph.vse.cz/att/dp.pdf analýza KLASIFIKAČNÍ ANALÝZA: klasifikací buď řadíme dílčí jevy do skupin (tříd), nebo třídíme soubor do dílčích skupin VZTAHOVÁ ANALÝZA: zjišťuje vztahy mezi jevy; zjišťuje, zda jde o vztahy závislosti (statistické, korelační, funkční), nebo nezávislosti. Sílu závislosti se snaží kvantifikovat KAUZÁLNÍ ANALÝZA: zkoumá příčiny jevů, nezkoumá však dynamiku systému, jen vliv vnějších činitelů SYSTÉMOVÁ ANALÝZA: zkoumá systémy s cílem je pochopit, vysvětlit, zvládnout, zlepšit a zdokonalit. Jevy nezkoumá jako izolované veličiny, ale snaží se postihnout jejich chování v systému, aniž by se systém (celek) při tom rozpadl na jednotlivé části Dostupné z: http://fph.vse.cz/att/dp.pdf

Syntéza Myšlenkové spojení částí v celek Z výchozích zjištění formulujeme závěry Skládání dosud oddělených, izolovaných či nespojitých prvků. Př. bez syntézy zjištění zdravotního stavu a domácího prostředí posuzované osoby nelze učinit správný závěr ohledně existence a stupně bezmocnosti (domácí násilí)

Indukce Postup od zvláštního k obecnému Z jednotlivého jevu je vyvozen obecný závěr Existuje-li dostatek informací o jednotlivostech, lze formulovat závěry obecnějšího druhu. „Ústava ani právní předpisy pojem vyvlastnění výslovně nedefinují. Jeho obsah možno proto vymezit jednak induktivně na základě pozitivně právní úpravy institutu vyvlastnění v různých právních předpisech a jednak doktrinárně, tj. na základě definic podaných právní vědou.“ (Pl. ÚS 16/93) Indukce se objevuje všude tam, kde pozorujeme nějaký fakt a ptáme se „Proč to je?“

indukce Závěry induktivních myšlenek jsou vždy ovlivněny subjektivními postoji (zkušenostmi, znalostmi) a mají proto omezenou platnost (dostupné z: http://slideplayer.cz/slide/1992204/)

Dostupné z: http://slideplayer.cz/slide/1992204/ Dedukce takový způsob myšlení, při němž od obecnějších závěrů, tvrzení a soudů přecházíme k méně obecným vycházíme ze známých, ověřených a platných závěrů a aplikujeme je na jednotlivé doposud neprozkoumané případy z obecného poznatku vyvozujeme závěry i vůči jednotlivostem Dostupné z: http://slideplayer.cz/slide/1992204/

KVANTITATIVNÍ VS. KVALITATIVNÍ VÝZKUM Cílem kvantitativního výzkumu je testování hypotéz a logika kvantitativního výzkumu je deduktivní Cílem kvalitativního výzkumu je vytváření nových hypotéz a logika kvalitativního výzkumu je induktivní Dostupné z: http://slideplayer.cz/slide/1992204/

Zobecnění – generalizace / abstrakce Generalizace: Vyvození závěrů o množině objektů z pozorování jednoho objektu. Abstrakce: odhlížení od jednotlivostí Myšlenkové odlučování nepodstatných znaků Souvisí s definováním a tvořením pojmů Např. definice právní normy

Komparace Stanovení shody či rozdílu zkoumaných jevů. „Zákony jsou různé, právo jediné!“ Comparatum (domácí právo) – comparandum (zahrniční právo) – tertium comparationis (společný rys)

Analogie je vztah dvou různých věcí, které se v něčem podobají a dají se tedy přirovnávat. O věcech obtížně uchopitelných se často uvažuje a usuzuje na základě analogie (podobnosti) s věcmi známými. Analogický znamená podobný, obdobný. součást konstrukce modelu (myšlenková reprodukce – zjednodušená –; skutečnosti). není to ale jednoduchá podobnost známý je jeden prvek a vztah mezi dvěma dalšími prvky – usuzujeme na existenci čtvrtého prvku.

Základní postup práce Zjištění problému: zjištění stávajícího stavu poznání ve zvolené oblasti Hledání pravděpodobných odpovědí (formulování obecných hypotéz), včetně stanovení metody určené k testování hypotéz. Provedení samotné práce: výzkum; analýza; práce s literaturou; práce v terénu; sběr dat… Interpretace zjištěných výsledků směrem ke stanoveným hypotézám. Šanderová, J. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. s. 59 a n.

PROBLÉM (INTUICE) HYPOTÉZY ZJIŠTĚNÍ DAT INTERPRETACE