4. Pedagogika sportu v systému věd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Metodologie historického výzkumu volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
Speciální pedagogika (úvod do studia)
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
dotazníkové šetření na vysokých školách
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Základní infomace: Počet přednášek a seminářů 11
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Základy speciální pedagogiky
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Základy speciální pedagogiky
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
UPVK_0009 Úvod do pedagogiky Eva Trnová. Uměním všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. (J. A. Komenský)
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Pedagogické disciplíny
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Seminář ke speciální pedagogice 1
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedagogika PhDr. Natália Beharková, Ph.D. jarní semestr
Název ETOPEDIE = z řeckého „ethos“ – mrav + paidea – výchova Je jednou z disciplín speciální pedagogiky. Vývoj oboru etopede.
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
Základné pojmy v pedagogike
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Základní pojmy speciální pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám
Struktura pedagogiky.
Prvky edukačního procesu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

4. Pedagogika sportu v systému věd

Pedagogika sportu Pedagogika sportu = věda o sportovní edukaci Sport = školní + soutěžní + rekreační Sportovní edukace = edukace sportem, ve sportu a pro sport

Pedagogika sportu v systému věd Medicínsko-přírodovědná východiska biomechanika, antropomotorika, sportovní medicína, sportovní traumatologie, fyziologie, ... Sociálně-vědecká východiska psychologie sportu, sociologie sportu, pedagogika sportu, ... kinantropologie (objekt – pohyb člověka) věda(y) o sportu (objekt – sport) Východiska politických a ekonomických věd ekonomie sportu, sportovní management, sportovní politika, ... Kulturně-vědecká východiska historie sportu, filozofie sportu, „komparativní kinantropologie“, ...

Pedagogika sportu v systému věd

Pedagogika a pedagogika sportu dějiny pedagogiky – dějiny sportu a SE srovnávací (komparativní) pedagogika – srovnávací analýza edukačních systémů + sport, např. sportovní školy, sport. VŠ, SCM, ... didaktika – teorie vyučování – didaktické aktivity trenéra, např. „výuka pravidel“, taktická příprava, ... pedagogický management – teorie řízení výchovných institucí – sportovní školy

Pedagogika a pedagogika sportu pedagogika předškolní – školní – vysokoškolská – dospělých (andragogika) – geragogika rodinná pedagogika sociální pedagogika – výchovné vlivy sociálních podmínek, sport = např. prostředek integrace, resocializace, … pedagogická etnografie – popis a výklad pedagogického prostředí a jeho účastníků

Pedagogika a pedagogika sportu speciální pedagogika – výchova jedinců sociálně a zdravotně znevýhodněných i mimořádně nadaných oftalmopedie – zrakové vady logopedie – poruchy komunikace surdopedie – sluchové vady psychopedie – rozumové nedostatky etopedie – obtížně vychovatelní jedinci somatopedie – tělesná a zdravotní postižení pedagogika volného času – sport = hl. prostředek pedagogika zážitku – využití ve školní a mimoškolní edukaci i ve sportovním tréninku