Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Inventář na teplé nápoje
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Druhy porcelánových výrobků a soupravy užitkového porcelánu.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Obor: H/01 Kuchař-číšník
charakteristika kovového inventáře
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
Inventář na úseku obsluhy, charakteristika
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Raut.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ INVENTÁŘ PRO STOLOVÁNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náležitosti jídelních lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Výroba dezertních hmot 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení umýváren nádobí
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Technika obsluhy – Společenská setkání
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Porcelánový inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. žáci se seznámí s běžně používaným porcelánovým inventářem. Klíčová slova: porcelán, síla střepu,druhy, použití. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_04

Porcelánový inventář – rozdělení: 1. podle síly střepu: a) silnostěnný – pro nižší skupiny a fast foody b) středněstěnný – pro běžné restaurace c) tenkostěnný - pro slavnostní stolování. 2. podle použití: a) na podávání pokrmů b) na podávání nápojů.

Porcelán na podávání pokrmů: talíře mohou mít různé tvary – kulaté, oválné, obdélníkové i čtvercové. Méně se používá porcelán barevný zvláštní jsou talíře na pizzu, steakové, oválné na ryby apod. misky na zapékané pokrmy (gratinky a kokotky) kalíšky na vařená vejce, misky na máslo a džem polévkové teriny, omáčníky obdélníkové mísy na zákusky a studené předkrmy kulaté mísy na dorty ap.

Velikosti talířů: talíře podle velikosti: klubový, masový, polévkový, dezertní, moučníkový, pečivový, máslový. Klubový talíř – zakládá se při slavnostním stolování, je na něm tlumící dečka, slouží jako prostření pro jednoho hosta. Obr. č. 1: Obr. č. 2: klubový, masový a polévkový: dezertní, moučníkový a máslový:

Inventář na polévky, banketní inventář: obr. č. 3 obr. č. 4 šálky polévkový teriny na polévku: a bujónový: banketní inventář obr. č. 5 se používá při slavnostním stolování, je tenkostěnný:

Inventář na pokrmy: mísy na pokrmy – jsou kulaté i oválné, různých velikostí obr. č. 6 obr. č. 7 obr. č. 8 zapékací miska (gratinka): talíř na rybu (suši):

Tvary talířů: talíře mohou mít různé tvary: oválné: čtvercové: netypické: obr. č. 9 - 13

Porcelán na nabídkové stoly: na rautech a recepcích se využívají různé velikosti a tvary talířů a misek, které se dají vzájemně doplňovat a zaplnit nabízeným sortimentem nabídkový stůl: obr. č. 14 - 15

Barvy talířů: nejpoužívanější barva je bílá dnes se používají různé barevné odstíny některé restaurace mají na talířích znak nebo název. Má být nahoře talíře a pokrm nápis nemá překrývat: obr. č. 16 - 19

Porcelán na podávání nápojů: šálky a podšálky na kávu, moka kávu, čaj a čokoládu konvičky na mléko a smetanu snídaňové hrníčky. Jsou většinou z bílého porcelánu.

Šálky a konvičky na teplé nápoje: obr. č. 20 kávový a moka šálek: konvice a konvičky mohou být různých velikostí, na smetanu a mléko i jednoporcové: obr. č. 21

Ošetřování porcelánu: - po vyjmutí z myčky se vyleští - skladujeme přehledně, podle druhu - hodinu před zahájením provozu se porcelán na teplé pokrmy a nápoje připraví do režonu na předehřátí - na studené nápoje a pokrmy se dají vychladit do studeného stolu - neskládáme do vysokých vrstev - porušený ihned vyřadíme.  

Kontrolní otázky Jak se rozděluje porcelánový inventář? Vyjmenuj inventář na podávání pokrmů. Vyjmenuj porcelán na podávání nápojů. Jak se rozděluje porcelán podle síly střepu? K čemu slouží gratinky? Jakým způsobem ošetřujeme porcelánový inventář?

Správné odpovědi 1. Na podávání pokrmů a nápojů. 2. Talíře, polévkové šálky a misky, omáčníky, misky na zapékané pokrmy (gratinky a kokotky), kalíšky na vařená vejce, misky na máslo a džem, polévkové teriny, obdélníkové mísy na zákusky a studené předkrmy, kulaté mísy na dorty. 3. Šálky, podšálky a konvičky na kávu, moka kávu, čaj a čokoládu, konvičky na mléko a smetanu, snídaňové hrníčky. 4. Silnostěnný, středněstěnný a tenkostěnný. 5. Na zapékání i podávání pokrmů. Po vyjmutí z myčky se vyleští, skladujeme přehledně, podle druhu. Hodinu před zahájením provozu se porcelán na teplé pokrmy a nápoje připraví do režonu na předehřátí, na studené nápoje a pokrmy se dají vychladit do studeného stolu. Neskládáme do vysokých vrstev, porušený ihned vyřadíme.  

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Obrázky: č. 1 až 8, 20 a 21 – vlastní fotografie, č. 9 až 19 - fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.