Počátky teoretického ekonomického myšlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středověké ekonomické myšlení
Advertisements

Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Trh a jeho zákonitosti.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Základy ekonomických teorií
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Marketingový mix 4 P.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Hospodářská politika.
VET starověk.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
NAUKA O PODNIKU I.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Mikroekonomie I Formování trhu
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
PŘÍPRAVA VÝROBY str. 95 Hospodářský proces (opakování): Výroba
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Německá historická škola
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Základy ekonomie, managmentu a marketingu Podzim 2006 Mgr. Oldřich Racek.
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
TRH (tržní mechanismus)
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Kam s penězi, aby nezahálely
Ekonomika – základní pojmy.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Trh peněz Pavel Janíčko.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ing. Veronika Dostálková MBA
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Počátky teoretického ekonomického myšlení Pavel Seknička

Xenofon (430 – 355 př. n. l.) Autor spisu Oikonomikos (oikos – dům, domácnost, resp. antický statek; nomos – pravidlo, zákonitost, zákon), který předurčil název nové vědy(ekonomie). Xenofon se ve svém spise věnuje naturálnímu způsobu hospodaření, ale také směně. Analyzuje ideu, že to co je směňováno musí mít dvě vlastnosti. Má-li být statek směněn musí disponovat – užitečností (užitnou hodnotou) a musí mít schopnost „projít“ směnnou transakcí (směnnou hodnotu). Přístup Xenofona k obchodu byl liberálnější.

Aristoteles (384 – 322 př. n. l.) Autor dvou významných spisů, ve kterých rozvíjí ekonomické myšlení v rámci praktické filozofie – jedná se o Politiku a Etiku Nikomachovu. Aristoteles rozlišil: Ekonomiku – jako označení pro soustavu naturálního hospodaření, tj. zejména získávání statků ke spotřebě výrobou, tuto oblast považuje za přirozenou; Chrematistiku – kterou považuje za soustavu směnného (tržního) hospodaření, do této soustavy zařazuje získávání majetku (bohatství) obchodem, tato činnost je nepřirozená. Lichva jako obchod s penězi (lichva)je pro společnost škodlivá a zavrženíhodná.

Aristoteles (384 – 322 př. n. l.) Důležité jsou i názory Aristotela na peníze, které spojuje s náhledem na směnu. Výrobky ve směně se musí „vyrovnávat“. „Proto všechno, co se směňuje, musí být nějak srovnatelné. K tomu přispěly peníze a stávají se v určitém smyslu prostředkem“ (směny) – Etika Nikomachova, str. 125 Peníze jsou měřítkem, kterým se poměřují všechny věci. To, co vše spojuje (udržuje pohromadě) je potřeba. Pokud by lidé neměli potřeby nebyla by směna, tj. vzájemná výměna. Peníze jsou mírou hodnoty a měřítkem cen. Proto všechno musí mít svou cenu. Aristoteles velmi dobře zdůrazňuje také obecnou roli peněz a princip ekvivalence založený na penězích, jako všeobecném ekvivalentu a zároveň se věnuje i konkrétním funkcím peněz jako prostředku směny.

Charakteristika antických ekonomických názorů Naturální hospodářství chápáno jako jediná přirozená forma, Nejprospěšnější hospodářskou činností z pohledu společnosti je zemědělství, Fyzická práce je chápána jako méněcenná, Tržní hospodářství je soustava nepřirozená, Obchod je činnost nepřirozená a zisk z něj plynoucí je škodlivý, Obchod pro zisk je odmítán – porušení ekvivalence směny, Lichva je aktivita nadmíru škodlivá a zavrženíhodná, V zárodku je chápán pozitivní vliv dělby práce na podnikání, tj. jako faktor ovlivňující produktivitu výroby a kvalitu výrobků (statků).

Význam scholastiky pro ekonomické myšlení Hlavní představitelé: Tomáš Akvinský (1225 – 1274) Jan Duns Skottus (1226 – 1308) Johanes Buridanus (1295 – 1366) Mikoláš Oresmus (1320 – 1382) Klíčové jsou názory na: Výrobu a prodej, Postavení výrobce a obchodníka Klíčové jsou názory na problematiku spravedlivé ceny (justum pretium).

Struktura spravedlivé ceny Náklady výrobce na výrobu; Náklady obchodníků na dopravu a prodej a připočítán je i zisk obchodníka; Daně, cla mýta a jiné poplatky, které musí být obchodníkem hrazeny. Konstrukce spravedlivé ceny je významná tím, že poprvé výslovně vztahuje cenu k jejím nákladům a do hry vstupují i přirozené náklady na živobytí. Velký význam má zachování životního standardu odvozeného od společenského postavení. Koncept spravedlivé ceny měl usilovat o zachování struktury příjmů pro jednotlivé straty (společenské vrstvy či třídy) feudálního řádu.