Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_04 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_PL ETENINY_PREZENTACE_10 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_PRIJIMACI_POHOVOR_BOTY _PREZENTACE_20 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_16 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_MALA_VELKA_SVATBA_PREZENTACE_20 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ETIKETA_VSEDNIHO _DNE_PREZENTACE_05 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_ZADANKA_NA_INVENTAR_CATERING_PREZE NTACE_10 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_DIVADLE_KINE_NA_K ONCERTE_PREZENTACE_07 Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_OD EVNI_ZBOZI_PREZENTACE_20 Název školy Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_18 Název školy Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_HOSTINY_OBJEDNAVKA_HOSTIN_PREZENTACE_05 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_GARDEN_PARTY_PREZENTACE_16 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_SPORTOVNI_DIVACI_DO_N EPOHODY_PREZENTACE_08 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_KOURENI_ALKOHOL_PRE ZENTACE_09 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_TE XTILNI_ZBOZI_PREZENTACE_12 Název školy Střední.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Pleteniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
OSLOVOVÁNÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Textilní zboží Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEXTILNÍ ZBOŽÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
IMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NOVOIMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výrobky z tkanin Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Textilní vlákna Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_FRANCIE_CHAMPAGNE_PREZENTACE_17 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Stolničení Tematický okruh Nápojová gastronomie Téma Francie - Champagne Jméno autora Bc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne 20.7.2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s jednou z nejznámnějších francouzských vinařských oblastí a její produkce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

CHAMPAGNE Vinařská oblast Champagne se rozkládá směrem na severovýchod a východ od Paříže Oblast disponuje 26000 ha vinic. Stará vinařskou oblast, kde víno pěstovali Římané již od prvního století. Šumivá vína se zde vyrábějí asi od 17. stol. Neoddělují se zde ročníky ani vinařské vesnice, protože vína jsou směsky různých ročníků i území.

CHAMPAGNE 1638 – 1715 Dom Perignon – představený kláštera v Hautvillers – objevení výroby šumivých vín 1729- založen první šampaňský dům – Ruinart dnes asi přes tisíc producentů šampaňských vín Odrůdy pro výrobu šampaňských vín - Pinot noir - Pinot meunier - Chardonnay - bílá  

CHAMPAGNE Nejznámější Champagne Charles Heidsieck Krug Veuve Cliquot Laurent Perier Moet a Chandon G.H.Mumm Piper Heidsieck Louis Roderer Perier Joel Veuve Clicquot Ponsardin

CHAMPAGNE - údaje na etiketách Šampaňské bez uvedení ročníku Musí zrát minimálně jeden rok v lahvi ve které se pak prodává Šampaňské s uvedením ročníku Menší produkce – zraje minimálně 2 roky v lahvi ve které se pak prodává Cremant Jemnější perlení Cuvées de Prestige Nejšpičkovější vína v oblasti Champagne Blanc de noirs Bílé víno vyrobeno z modrých odrůd ( bílé z modrých ) Blanc de blancs Víno vyrobeno pouze z bílé odrůdy Chardonnay

CHAMPAGNE - velikosti lahví 0,187 l Quarter bottle – ¼ normální lahve 0,375 l Half bottle -½ normální lahve 0,75 l Bottle – 1 normální lahev 1,5 l Magnum – 2 normální lahve 3 l Jeroboam – 4 normální lahve 4,5 l Rehoboam - 6 normálních lahví 6 l Methusalem - 8 normálních lahví 9 l Salmanazar – 12 normálních lahví 12 l Baltazar – 16 normálních lahví 15 l Nabuchodonos – 20 normálních lahví  

CHAMPAGNE - výroba 1. Sklizeň 2. Lisování (10 l z 15 kg) 3. Kvašení (sudy 200 l, 2 – 3 týdny) 4. Mísení (cukr + kvasinky), sklepmistr 5. Plnění do lahví 6. Uložení lahví do stojanu – postupné otáčení, aby se usazeniny dostaly do hrdla, remiér 7. Degoržování – vystřelování kalů 8. Doplnění lahve – třtinový cukr + koňak 9. Zazátkování + zajištění agrafou

CHAMPAGNE Obr. 1 Obr. 2

CHAMPAGNE Obr . 3 Obr. 4

CHAMPAGNE Obr. 5 Obr. 6

CHAMPAGNE - odkazy http://www.moet.com/Our-Champagnes http://www.veuve-clicquot.com/en/champagne http://charlesheidsieck.com/en/wines/festooned-with- awards/ https://www.krug.com/en/krug-champagnes/five-krug- champagnes http://www.laurent-perrier.com/en/# http://www.ghmumm.com/#/cze/collection http://piper-heidsieck.com/en/

Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Použité obrázky Obr. 1 - G.GARITAN. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gyropalette_03346.JPG Obr. 2 - ROUMPF. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Remuage_vin_effervescent.jpg Obr. 3 - THOR. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DomPerignonChampagne.jpg Obr. 4 - MUTARI. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mo%C3%ABt_%26_Chandon_- _001.jpg Obr. 5 - RUTH JONES. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Focused.jpg Obr. 6 - RISAGER. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bouchons_de_champagne_sabr%C3%A 9s.jpg