Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_FRANCIE_CHAMPAGNE_PREZENTACE_17 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Stolničení Tematický okruh Nápojová gastronomie Téma Francie - Champagne Jméno autora Bc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne 20.7.2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s jednou z nejznámnějších francouzských vinařských oblastí a její produkce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
CHAMPAGNE Vinařská oblast Champagne se rozkládá směrem na severovýchod a východ od Paříže Oblast disponuje 26000 ha vinic. Stará vinařskou oblast, kde víno pěstovali Římané již od prvního století. Šumivá vína se zde vyrábějí asi od 17. stol. Neoddělují se zde ročníky ani vinařské vesnice, protože vína jsou směsky různých ročníků i území.
CHAMPAGNE 1638 – 1715 Dom Perignon – představený kláštera v Hautvillers – objevení výroby šumivých vín 1729- založen první šampaňský dům – Ruinart dnes asi přes tisíc producentů šampaňských vín Odrůdy pro výrobu šampaňských vín - Pinot noir - Pinot meunier - Chardonnay - bílá
CHAMPAGNE Nejznámější Champagne Charles Heidsieck Krug Veuve Cliquot Laurent Perier Moet a Chandon G.H.Mumm Piper Heidsieck Louis Roderer Perier Joel Veuve Clicquot Ponsardin
CHAMPAGNE - údaje na etiketách Šampaňské bez uvedení ročníku Musí zrát minimálně jeden rok v lahvi ve které se pak prodává Šampaňské s uvedením ročníku Menší produkce – zraje minimálně 2 roky v lahvi ve které se pak prodává Cremant Jemnější perlení Cuvées de Prestige Nejšpičkovější vína v oblasti Champagne Blanc de noirs Bílé víno vyrobeno z modrých odrůd ( bílé z modrých ) Blanc de blancs Víno vyrobeno pouze z bílé odrůdy Chardonnay
CHAMPAGNE - velikosti lahví 0,187 l Quarter bottle – ¼ normální lahve 0,375 l Half bottle -½ normální lahve 0,75 l Bottle – 1 normální lahev 1,5 l Magnum – 2 normální lahve 3 l Jeroboam – 4 normální lahve 4,5 l Rehoboam - 6 normálních lahví 6 l Methusalem - 8 normálních lahví 9 l Salmanazar – 12 normálních lahví 12 l Baltazar – 16 normálních lahví 15 l Nabuchodonos – 20 normálních lahví
CHAMPAGNE - výroba 1. Sklizeň 2. Lisování (10 l z 15 kg) 3. Kvašení (sudy 200 l, 2 – 3 týdny) 4. Mísení (cukr + kvasinky), sklepmistr 5. Plnění do lahví 6. Uložení lahví do stojanu – postupné otáčení, aby se usazeniny dostaly do hrdla, remiér 7. Degoržování – vystřelování kalů 8. Doplnění lahve – třtinový cukr + koňak 9. Zazátkování + zajištění agrafou
CHAMPAGNE Obr. 1 Obr. 2
CHAMPAGNE Obr . 3 Obr. 4
CHAMPAGNE Obr. 5 Obr. 6
CHAMPAGNE - odkazy http://www.moet.com/Our-Champagnes http://www.veuve-clicquot.com/en/champagne http://charlesheidsieck.com/en/wines/festooned-with- awards/ https://www.krug.com/en/krug-champagnes/five-krug- champagnes http://www.laurent-perrier.com/en/# http://www.ghmumm.com/#/cze/collection http://piper-heidsieck.com/en/
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr. 1 - G.GARITAN. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gyropalette_03346.JPG Obr. 2 - ROUMPF. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Remuage_vin_effervescent.jpg Obr. 3 - THOR. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DomPerignonChampagne.jpg Obr. 4 - MUTARI. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mo%C3%ABt_%26_Chandon_- _001.jpg Obr. 5 - RUTH JONES. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Focused.jpg Obr. 6 - RISAGER. wikimedia commons [online]. [cit. 30.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bouchons_de_champagne_sabr%C3%A 9s.jpg