Návrh telematické aplikace pro analýzu nehodovosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Advertisements

Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: David Holubec NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_INF Vzdělávací oblast: informatika Ročník: 9. Číslo projektu:
ZÁKLADY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_LENKA_KLOUCKOVA_GRAFIKA_ZAKLADY_GRAFIKY_RASTR_03 Název školyStřední škola.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D. Ing. Veronika.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Úvod do databází MS Access (1).
Nástroje pro tvorbu a údržbu územně analytických podkladů (ÚAP)
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Věcné autority v roce 2016
Geografické informační systémy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Mapy nejen pro munimap Andrea Kýnová, Jiří Kozel, Petr Kovács, Pavel Bohumel GIS Hackathon,
Letecká informační služba pro GA 2017
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Internet.
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Poštovní subsystém UIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Edgecam.
Programování a simulace CNC strojů I.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Databáze MS ACCESS 2010.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Geografické informační systémy
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Open Source jako cesta pro moderní geoinformační technologie
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přídavná zařízení.
Obec Pstruží pro občany
Informatika – Grafika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Microsoft Office Access
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Open Source GIS Ing. Ján Tóbik
MISYS - Pasporty.
Nové scénáře a ArcGIS Enterprise
Vizualizace interakčních dat
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Lotus Notes Lotus Notes Alena Málková
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Počítačová podpora konstruování
Analýza informačního systému
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Software Mgr. Václav Chvál.
Digitální učební materiál
Požadavky na digitální data pro GIS SPÚ
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Návrh telematické aplikace pro analýzu nehodovosti Vrátný, Zavřel 4 70 17.4.2018

Co je to vlastně GIS? Geografický informační systém je informační systém, umožňující: Ukládat prostorová data Spravovat prostorová data Analyzovat prostorová data Prostorová data = data o geografické poloze prvků či jevů v území Jinými slovy spojuje informace o objektech s jejich geografickou polohou => „umísťuje“ informace v prostoru, a to 2D i 3D

Součásti GISu

Co je to vlastně GIS?

Součásti GISu Hardware - nejčastěji osobní počítač s barevným monitorem, skener pro možnost vstupu obrazových dat, tiskárna či plotter pro možnost mapového výstupu

Součásti GISu Software - specializovaná sada programů pro ukládání, správu, analýzu a vizualizaci geodat (databáze, silný klient, webový prohlížeč, webový a mapový server, …)

Součásti GISu Data - nejdůležitější a finančně nejnáročnější součást (geodata s prostorovými a atributovými informacemi)

Součásti GISu Metody - zahrnují plány, pravidla a procedury, dle kterých bude systém aplikován

Součásti GISu Uživatelé - lidé se znalostmi geografie schopní obsluhovat informační technologie

Co jsou mapové vrstvy? Jednotlivé mapové podklady se v GIS uchovávají v tématických vrstvách Pro snadnější organizaci dat a provádění analýz Existují 2 typy: Vektorové mapové vrstvy Jednotlivé mapové objekty jsou reprezentovány body, úsečkami a plochami (polygony). Body jsou definovány souřadnicemi a mají nulový rozměr. Z bodů se skládají úsečky a křivky, z těch pak plochy. Rastrové mapové vrstvy Obrázky, sloužící jako podkladové mapy. Jsou složeny z buněk rastru (pixelů). Každá buňka zaujímá nenulovou plochu, na které se považuje hodnota sledované spojité veličiny za konstatní (tlak, teplota, nadm. výška, druh vegetace)

Která je která?

Proč GIS? Jedná se o silný nástroj pro provádění analýz nad prostorově uspořádanými daty Kromě použití v zemědělství, územním plánování, územní správě, lesní hospodářství, vodohospodářství a dalších (CAD/GIS interoperabilita) ideální i pro síťová odvětví - > např. doprava Možnost použít pro správu dopravních sítí => evidence uzavírek, oprav komunikací, mimořádných akcí, nadměrných nákladů nebo dopravních nehod Použití pro složky JSDI ČR (Jednotný systém dopravních informací), NDIC (Národní dopravní informační centrum) => analýza dat z různých telematických systému pro dynamické řízení dopravy Provádění prostorových analýz nad statickými daty (např. analýzy nehodovosti)

JSDI ČR

Proč Free a Open? - Většina masově nasazovaných GIS produktů -> proprietární software - Díky rozvoji open source a free software možnost profesionálního nasazení těchto produktů i pro komerční účely Výhody: Nižší, téměř nulové náklady na pořízení Mnohdy srovnatelná kvalita Snazší ovladatelnost, strmější křivka učení pro koncové uživatele Možnost modifikace softwaru Bezplatný provoz a údržba díky bohaté podpoře internetových fór, uživatelských komunit apod.

Proč Free a Open? Nevýhody: Méně robustní Méně funkcí Nejistý vývoj Větší chybovost => nižší kvalita (díky otevřenému kódu možnost vlastních oprav, příp. převzetí vývoje vytvořením vlastní vývojové větve)

Navrhované GIS řešení

Z čeho se skládá? Operační systém GNU/Linux v distribuci Xubuntu s grafickým prostředím Xfce Jednoduché uživatelské prostředí jen s těmi nejnutnějšími aplikacemi Malé nároky na systém a operační paměť Databázový systém PostgreSQL s nadstavbou PostGIS Spolu s MySQL nejpoužívanější open source ORDBMS PostGIS prodělal delší vývoj než MySQL Spatial Extensions => větší kompatibilita ze strany mapových klientů a serverů Lépe splňuje OGC (Open Geospatial Consortium) standardy Kvalitnější, spolehlivější prostorové funkce a výpočetní algoritmy

Z čeho se skládá? Nástroje pro vizualizaci Quantum GIS Jednoduchá ovladatelnost Podpora řady GIS formátů (GML, SHP, GEOTIFF, DTED, DEM…) Podpora PostGIS a webových řešení Možnost rozšíření o řadu užitečných pluginů Podpora SQL atributových dotazů Nástroje pro práci s daty Pro import dat, konverze formátů, geografických referenčních systémů (SRS), tvorbu mapových výřezů atd.

Jak vypadá?

Prostorová data o nehodách Data o nehodách od Policie ČR v textovém souboru .txt (.csv) Souřadnice v S-JTSK (Křovákovo zobrazení) Souřadnice „x“ a „y“

Operace s daty Import dat existuje několik způsobů jak a kam data načíst: do QGISu ve formátu .csv převodem do formátu .shp pomocí csv2shp do PostGISu převodem z .shp pomocí aplikace shp2pgsql pomocí pluginů QGISu Konverze CRS (Coordinate Reference System) v QGISu pomocí nástroje ogr2ogr z knihovny OGR

Operace s daty Import pomocných vrstev rastrů, vektorů, dalších PostGIS tabulek pomocí panelu nástrojů v QGISu Provádění prostorových a atributových dotazů pomocí pluginů QGISu přímo v databázi PostgreSQl/PostGIS

Operace s daty

Prostorové analýzy PostGIS umožňuje SQL provádět dotazy: atributové To lze provádět pomocí SQL konzolí: přímo v PostGISu prostřednictvím komunikátoru z QGISu Výsledky lze přehledně vizualizovat v mapě

Prostorové analýzy Příklady analýz: Výběr na základě vzdáleností od vybraných objektů Výběr dle průniku s katastrálními jednotkami Výběr dle příslušnosti ke komunikaci Výběr dle zadání oblasti výskytu … .. .

Děkujeme za pozornost…

Zdroje Obrázky http://www.wikipedia.cz http://www.arcdata.cz/oborova-reseni/co-je-gis/ http://gis.zcu.cz http://qgis.osgeo.org/en/documentation.html http://www.postgresql.org/about/ Obrázky http://gis.plzen-city.cz/gshtml/help/gshtml/MapOkno.png http://www.itbiz.cz/files/browser.jpg http://web.vars.cz/cs/produkty-a-sluzby/gis-produkty-a-sluzby/arcgis-server/arcgis-server/_mod/photo/20/arcims4.png http://les-ejk.cz/skoleni/grass/uvod/_images/display-raster-cli.png http://gama.fsv.cvut.cz/wiki/images/d/df/ZOD-cv4-temp_celsius.png http://www.edc.uri.edu/nrs/classes/NRS409/Lectures/3GISdefined/5%20Points%20of%20GIS.jpg http://www.solucioneslibres.com/tienda/catalog/images/logo_postgres.gif