VY_32_INOVACE_03.03.49.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
A Ω KVÍZ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vznik státních útvarů III.
Homérské a archaické období
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ATHÉNY Mgr. Lenka Venclová 2010.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Antické Řecko Opakovací mix
Klasické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o klasickém období.
Klasické období.

Řecko-perské války 6. ročník.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ATHÉNY.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Peloponéská válka.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Starověké Řecko 6. ročník.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Nejdůležitější letopočty v 6. ročníku 7. ročník. Velké stěhování národů : 1.4. století 2.5. století 3.8. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Řečtí bohové TÉMATICKÝ CELEK: Nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
Starověké Řecko I. počátky.
Peloponéská válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_ ŘECKO_PERSKÉ VÁLKY projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŘECKO - PERSKÉ VÁLKY (5. stol. př. n. l.).
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Velké historické bitvy starověku část 1. Řecko – Perské války
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
STAROVĚKÉ ŘECKO.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_03.03.49

Název výukového materiálu: Opakování Řecka Autor: Mgr Název výukového materiálu: Opakování Řecka Autor: Mgr. Olga Mikšíková Předmět: dějepis Datum: květen 2012 Cílová skupina: 6. ročník Anotace: Prezentace formou testu opakuje znalosti o Řecku.

Zdroj: BEDNAŘÍKOVÁ J., KYSUČAN L., FEJFUŠOVÁ M. Dějepis pro 6. ročník. Brno: Nová škola, 2007. ISBN 80- 7289- 082- 4 Soukromý archív kreseb Jitky Podzimkové- uveřejněno s jejím souhlasem.

OPAKOVÁNÍ ŘECKA

1. Jak se nazývalo zdivo tvořené velkými kameny? a/ athénské b/ homérské c/ kyklopské d/ obří

2. Jakou vlastnost měli vždy řečtí bohové? a/ krásu b/ nesmrtelnost c/ smysl pro spravedlnost d/ fyzickou zdatnost

3. Jak se nazývalo zakládání nových osad? a/ parcelace b/ nivelizace c/ bonifikace d/ kolonizace

4. Kdo zrušil otroctví pro dluhy? a/ Perikles b/ Krotón c/ Solón d/ Sirius

5. Kde se bojovalo v první řecko- perské válce? a/ Faros b/ Epeiron c/ Eleusina d/ Marathón

6. Jak se říkalo řeckému divadlu? a/ amfiteátr b/ Circus Maximus c/ Kolosseum d/ aréna

7. V kterém roce se konaly první olympijské hry? a/ 767 př.n.l. b/ 677 př.n.l. c/ 776 př.n.l. d/ 667 př.n.l.

8. Jaké události popisují Illiada a Odyssea a kdo je jejich autorem? a/boj o Tróju a návrat jednoho z hrdinů domů – Homér b/ boj o Tróju a návrat jednoho z hrdinů domů – Ezop c/ průběh řecko-perských válek – Homér d/ průběh peloponéské války - Sisyfos

9. Kdo všechno se v Athénách nesměl zúčastnit politického života? a/ muži z chudých rodin b/ ženy, otroci a cizinci c/ ženy z chudých rodin d/ cizinci a starci

10. Která evropská civilizace byla nejstarší? a/ babylónská b/ římská c/ řecká d/ mínojská

11. V čem spočívala řecká demokracie? a/ každý si žil podle svých představ b/ řečtí občané mohli volit a hlasovat c/ všichni lidé mohli hlasovat o zákonech d/ kdo chtěl, dodržoval zákony, kdo nechtěl, nemusel

12. Čím se proslavil Archimédes? a/ jako fyzik b/ jako lékař c/ jako básník d/ jako sochař

13. Kterých plodin měli v Řecku hodně a kterých málo? a/ hodně obilí a luštěnin a málo ovoce b/ hodně bavlny a oliv a málo vína c/ hodně jablek a pšenice, málo oliv d/ hodně vína a oliv, málo obilí

14. Kde se konala slavná námořní bitva Řeků s Peršany? a/ u Salamíny b/ u Marathónu c/ u Thermopyl d/ u Delf

15. Čemu říkáme „temná staletí“ v Řecku? a/ období, kdy Řekové nesvítili v noci, protože se báli bohů b/ období, kdy si Řekové barvili oblečení na černo c/ období, které známe jen z vykopávek a pověstí d/ období, kdy se Řekové smísili s africkými černochy

VÝSLEDKY 1-c 6-a 11-b 2-b 7-c 12-a 3-d 8-a 13-d 4-c 9-b 14-a 5-d 10-d 15-c