Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Advertisements

65.1 Potok, řeka, rybník - zásobník
Rostliny našich rybníků 4.ročník
U vody Živočichové DUM 19/1.
ROVNOVÁHA V PŘÍRODĚ.
Přírodní společenstvo řeky
ŽIVOČICHOVÉ.
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI51 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Duben 2013 Ročník,
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Který živočich do řady nepatří
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
EKOSYSTÉM RYBNÍK, POTOK, ŘEKA - poznávačka
Živočichové kolem rybníku
 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem  Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka  projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/ spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ekosystém lesa a rybníka
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_PRVOUKA.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníúnor 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 19) Lidé kolem.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Živočichové u vody 3. ročník.
Hospodářské plodiny.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření květen 2013
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2012
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_25_U vody – ve vodě
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ
Společenstva vod Živočichové
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
RYBY VY_32_INOVACE_06-55 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření duben 2013 Ročník
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Obratlovci-prezentace
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření květen 2012
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
VY_32_INOVACE_60_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Poznávání vodních živočichů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
Poznávačka živočichové a rostliny vod
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Transkript prezentace:

Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření červen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 36) Rozmanitost přírody Téma – název učebního materiálu Ekosystémy V.- U vody, ve vodě Anotace prezentace navazuje na prezentace „Ekosystémy I., II., III.,IV.“(louka, pole, les) učivo je uvedeno veršovanou hádankou materiál je rozdělen na učivo „vodní a bahenní rostliny“, „vodní živočichové“, „ryby“ novým učivem je seznámení s vývojem žáby méně známí živočichové jsou uvedeni odkazy na: Večerníček „Vydrýsek“ a písničku „Když jde malý bobr spát“

IV. EKOSYSTÉMY u vody ve vodě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislava Junková.

SPOLEČENSTVA ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ kteří žijí společně na jednom místě jsou na sobě závislí vytvářejí Poznáte, o kterém společenstvu se budeme dnes učit? SPOLEČENSTVA

Čáp se brodí u od bílého rána, ještě nikdy jste neviděli takového pána! rybníka

vrba rákos leknín stulík kosatec blatouch orobinec VE VODĚ A U VODY rostou VODNÍ A BAHENNÍ ROSTLINY vrba rákos leknín stulík kosatec blatouch orobinec

čáp divoká kachna labuť racek volavka VODNÍ PTÁCI VE VODĚ A U VODY žijí VODNÍ PTÁCI čáp divoká kachna labuť racek volavka

vydra Dalším obyvatelem je skoro „herec“-zahrál si i ve Večerníčku. Pojďme s Vydrýskem obyvatele vod také poznat… jedné vydří mamince se na jaře narodí tři mláďata jedno z nich se jmenuje Vydrýsek je velmi zvědavý a neposedný a to se mu stane osudným-zatoulá se dlouho hledá cestu domů při toulání se setká se spoustou vodních zvířat vydra …a nemějte strach - Vydrýsek se domů vrátil! http://www.youtube.com/watch?v=EAcID2-mr6s

Tento vodní živočich vypadá, jako by měl jednu pomůcku na pracovní činnosti rak

Poznáte, jaký „dřevorubec“ tu žije? Obrázky a písnička vám napoví. bobr Poznáte, jaký „dřevorubec“ tu žije? Obrázky a písnička vám napoví. dokonce si postaví „hrad“ takto poráží stromy http://www.youtube.com/watch?v=2Noilf9Ra00

Nyní vám představím „mistra převleků“ vajíčka má ocásek už má dvě nožky má plíce může žít na souši nemá ocásek pulec žije ve vodě dýchá žábrami dospělá žába má čtyři nožky

VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ Zopakujme si: bobr vydra žába rak

pstruh štika úhoř kapr sumec RYBY Kteří živočichové nemohou bez vody existovat? Poznáte, kterou rybu rybář právě chytil? RYBY pstruh štika úhoř Hurá! Chytil jsem kapr sumec sumce! pstruha! štiku! kapra! úhoře!

Na co asi rybář myslí, že se tak usmívá?

http://commons. wikimedia http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Algae_Covered_Pond_Conservancy_Farm_Superior_Township_Michigan.JPG http://www.gify.nou.cz/p_cap.htm http://www.clker.com/clipart-green-world.html http://www.gify.nou.cz/z_zaba2.htm http://www.gify.nou.cz/z_ryba.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Typha_latifolia_02_bgiu.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phragmites_australis_Schilfrohr.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vrba_Plumlov.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%BDH_Str%C3%A1%C5%BEov_26.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuphar_lutea_prg_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyt%C3%ADn_(3).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WhiteStork3.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CygneVaires.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anas_platyrhynchos_male_female_quadrat.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Black-headed_Gull_-_Larus_ridibundus_-_Hettum%C3%A1fur.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ardea_cinerea_4_(Marek_Szczepanek).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beaver_pho34.jpg?uselang=cs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Beaver_tree.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Castor_fiber_dam.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Castor_fiber_1_(Bohu%C5%A1_%C4%8C%C3%AD%C4%8Del).jpg http://www.gify.nou.cz/p_husa.htm http://www.gify.nou.cz/obr10_kytky.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Loutre2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frog_%C5%BE%C3%A1ba.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pelodytes_punctatus_1.jpg http://www.montedi.cz/montedi/eshop/5-1-Kosmicka-vychova/0/5/71-Zivotni-cyklus-Safariology-zaba http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Narrow_clawed_crayfish.jpg http://www.pohadkar.cz/postava/vydrysek-0/ http://www.gify.nou.cz/lid_rybar.htm http://atlas-ryb.rybarskeforum.cz/cesky-nazev/57-sumec-velky http://atlas-ryb.rybarskeforum.cz/cesky-nazev/24-kapr-obecny http://atlas-ryb.rybarskeforum.cz/cesky-nazev/47-pstruh-obecny-forma-potocni http://atlas-ryb.rybarskeforum.cz/cesky-nazev/59-stika-obecna http://atlas-ryb.rybarskeforum.cz/cesky-nazev/62-uhor-ricni http://office.microsoft.com/en-us/ obrázky galerie Q-Draw HALASOVÁ, Jitka. Sbírka říkadel a veršů. 1. vyd. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2002. ISBN 80-7289-091-3. s. 55. ZDROJE: