Ministerstvo zemědelství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Mikroekonomie I Domácí produkt
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zemědělství České republiky.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Struktura, vývoj českého agrárního vývozu a obchodní politika ve vztahu k zemím Západního Balkánu _____________________________________________________.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Inflace.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
JE ČAS… SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
INDEXY slouží pro porovnání téhož číselného ukazatele ve dvou různých obdobích Q, q … extenzitní ukazatele p=Q/q … intenzitní ukazatel (→ Q=p·q) 0…základní.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Hospodaření obcí v roce 2016
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
zpracovaný v rámci projektu
Austrálie a Oceánie - hospodářství
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Ministerstvo zemědelství

v r. 2010 růst HDP o 2,3 % oproti r. 2009 tvorba kapitálu + 4,2 % (ale ne vlivem investic, ale růstem zásob po vyprazdňování skladů patrném z předchozího krizovém období) rychlý růst dovozu i vývozu zboží a služeb (shodně + 17,6 %) – přibližuje se tempu z doby konjunktury v EU 27 růst HDP jen o 1,8 %, tj. pomalejší nárůst exportu zboží a služeb horší obecná míra nezaměstnanosti (9,6 % oproti 7,3 % v ČR) výkonnost odvětví v EU i ČR akcelerovala (v ČR ale meziroční tempo silnější) výraznější pokles investic v ČR než unijní průměr (-4,6 % oproti -0,4 %) stoupání domácí spotřeby v EU (cca o 1 %), v ČR ztráta dynamiky (-0,4 % resp. -1,6 %)

růst průměrné nominální mzdy v r růst průměrné nominální mzdy v r. 2010 o 2 %, hlavně díky růstu v podnikatelské sféře (+2,6 %). V nepodnikatelské pokles o -0,6 %. vyšší inflace vedla k zvýšení reálné mzdy v ekonomice o pouhých 0,5 % reálna mzda v podnik. sféře stagnovala, v nepodnikatelské se propadla o 6% spotřebitelská inflace i růst cen výrobců byl nižší než v EU 27 pohyb cen odrážel jen v menší míře cyklický vývoj ekonomiky (růst HDP nebyl doprovázen výrazným růstem cen) odlišný vývoj ve 4. čtvrtletí prudký růst cen na světových trzích (rostoucí poptávka, spekulace, geopolit. situace) – očekávaný dopad se zhruba půlročním zpožděním

růst HDP v prvních třech čtvrtletích ztratil v posledních 3 měsících na tempu (pokles výdajů v domácnostech i vládním sektoru) zlepšení nedokázal zabezpečit ani příznivý vývoj zásob a zahraničního obchodu rizikem pro růst české ekonomiky mohou být restrikce zamýšlené právě pro ty výdajové složky HDP, které poklesly už ve 4. čtvrtletí 2010 oproti r. 2009 zvýšení produktivity práce o 6,8 %, ve zpracovatelském průmyslu dokonce o téměř třetinu předpokládané zlepšení relativní pozice ČR v evropském srovnaní (v r. 2009 produktivita práce na pracovníka v ČR jen 73 % průměru EU 27, ve srovnání s EU 15 jen dvě třetiny)

sklizňová plocha obilovin – snížení o 78,8 tis. ha (tj sklizňová plocha obilovin – snížení o 78,8 tis. ha (tj. o 5,1 %); pokles sklizně o 12,2 % (nárůst pouze u pšenice jarní – o 30,9 %) a hektarového výnosu o 0,38 t (tj. 7,5 %) pokles i produkce luskovin sklizeň brambor (i po zahnutí sklizně domácností) pokles o 11,5 % technická cukrovka zvýšení o 0,9 % zvýšení osevních ploch olejnin (o 19,6 tis. ha, tj. 0,8 %), ale dosažená produkce o 119,5 tis. t nižší než v r. 2009 pokles sklizně jednoletých pícnin a to o 365,2 tis. t (nejvíce kukuřice a siláže) produkce ovoce i zeleniny (i se sklizní v domácnostech) také nižší a to o 218,6 tis. t zeleniny a 288,1 tis. t ovoce na ploše 16 tis. ha plochy vinic se urodilo 45,9 tis. t hroznů, tj. o 22,8 tis. t méně než v r. 2009 nárůst nastal u chmele, kde se produkce zvýšila o 1,2 tis. t (tj. o 17,5 %)

pokles stavu všech druhů zvířat oproti r. 2009 skot: o 14 tis. kusů (1,1 %) méně, nejvíce stav býků nad 2 r. (o 8,3 %), v celk. počtu pak dojné krávy o 16 tis. Zvýšení stavu krav bez tržní produkce mléka (o 4,6 %). Pokles spotřeby mléka, zároveň i produkce mléka (o 3,5 %). Jeho dovoz o 1,6 % a vývoz o 0,8 %. Nárůst produkce hovězího masa o 28,8 %, přičemž spotřeba na téměř stejné úrovni. prasata: pokles o 62 tis.(3,2 %), i v produkci masa (o 1,1 %). Nárůst domácí spotřeby (0,9 %), růst vývozu (16,3 %) i dovozu 9,2 %). drůbež: pokles o 1 653 tis. kusů (6,2 %), produkce masa (o 2,8 %) – vzrostl ale vývoz o 3,5 % a dovoz o 0,7 %.Pokles produkce vajec o 6,6 %, současně ale i růst jejich vývozu 15,7 % a pokles dovozu o 28,2 %. Nastartovaný trend růstu ovcí a beranů 7,6 %, koz a kozlů 30,2 %. Jejich domácí spotřeba nárůst o 0,9 %, pokles jejich dovozu o 29,2 % a vzrůst vývozu o 17,2 %

Komentář k předběžným výsledkům SZÚ 2010 produkce zemědělského odvětví (PZO) představovala v předběžných výsledcích za rok 2010: 98 463,6 mil. Kč, z toho rost. prod. 53 477,3 mil. Kč a živ. 40 513,4 mil. Kč. Zbytek tvořila zemědělská práce prováděná dodavatelsky a nezemědělská vedlejší činnost. v rost. výr. i přes pokles sklizně došlo ke zvýšení produkce díky značnému nárůstu cen obilovin. Živ. produkce celkově nižší. odhad objemu dotací na výrobky činil 839 mil. Kč, z čehož na rost. výr. 65,4 a na živ. výr. 773,6. rost. produkce se v r. 2010 podílela na zem. produkci v běžných cenách 54,3 % (z čeho 40,4% byly obiloviny). U živ. produkce 41,1 % je nevýznamnější produkce mléka (45,6 %). mezispotřeba se podílela na produkci zem. odvětví 77,5 %

Vývoj cen zemědělských výrobků ceny zem. výrobků (CZV) byly za r. 2010 o 5,4 % vyšší než ceny v r. 2009. ceny rost. výr. se po loňském výrazném propadu zvýšily o 6,3 %, ceny živ. výr. pak o 15,8 %. nejvyšší nárůst u položek – med včelí (o 95,8 %), zelí bílé hlávkové (o 53,8 %), vinné hrozny moštové (o 53,1 %), mrkev (o 39,7 %), cibule kuch. (o 30,0%) a u brambor konz. (o 26,5 %). snížení CZV naopak postihlo – stonky lnu odsemeněné rosené (o 49,2 %), brambory prům. (o 39,6 %), hrách krmný (o 16,7 %), hrách jedlý (o 16,4 %), chmel sušený (o 11,7 %) a ječmen sladk. (o 11,4 %). u některých komodit byl ale i v tomto období zaznamenán pokles, např. ovce, berani, skopci jateční (o 48,4 %), ceny stonků lnu (o 38,5%) a ceny jehňat jatečních (o 32,4 %).

Vývoj cen vstupů do zemědělství index cen dodávek výrobků a služeb do zeměd. se v r. 2010 meziročně snížil o 1,8 %. Z toho se ceny výrobků a služeb běžně spotřebovávaných v zemědělství snížily o 1,9 % a ceny výrobků a služeb přispívajících do zemědělských investic o 1,0 %. ke snížení cen vstupů do zemědělství v roce 2009 nejvyšší měrou přispělo snížení cen umělých hnojiv a půdních zlepšovacích prostředků, kde ceny poklesly o téměř 20 % (u hnojiv jednoduchých dokonce o více než 20 %), dále pak u chemických prostředků a pesticidů (o 13,9 %). k nejvýraznějšímu navýšení cen došlo u cen energií a maziv a to skoro o 10 %, z toho maziva zaznamenala nárůst dokonce o více než 30 %. Výrazný nárůst cen zaznamenala také položka řepka ozimá a to o 16,7 %. ceny osiva a sadby ale celkově klesly o 3,6%.

obrat AZO ČR se v roce 2010 meziročně zvýšil o 7,5 mld obrat AZO ČR se v roce 2010 meziročně zvýšil o 7,5 mld. Kč především v důsledku nárůstu hodnoty českého agrárního dovozu o 6,6 mld. Kč. ve stejném období vzrostla hodnota vývozu o 872,7 mil. Kč, což představovalo pouhých 0,8 % záporná bilance AZO ČR se v roce 2010, stejně jako předchozím r., meziročně prohloubila, a to o 5,8 mld. Kč na 33,3 mld. Kč při současném poklesu stupně krytí dovozu vývozem o 3,1 p. b. na 76,2%.

zastoupení zemí EU 27 na českém agrárním vývozu se v r zastoupení zemí EU 27 na českém agrárním vývozu se v r. 2010 poprvé od vstupu do EU snížilo (důvod participace zemí EU 15 a zvýšení podílu EU 12) na straně českého agrárního dovozu, sledujeme-li ho podle země odeslání, došlo v roce 2010 v meziročním porovnání k nepatrnému poklesu podílu EU 27, přičemž zastoupení EU 15 se téměř nezměnilo český agrární vývoz směřuje hlavně na Slovensko, do Německa a Polska (dohromady 57,7 %). Od r. 2008 se zvětšil i vývoz do Itálie (cigarety), z třetích zemí bylo důležité Rusko oproti r. 2009 se nejvýrazněji zvýšila hodnota vývozu na Slovensko, do Rakouska a na Slovinsko největší pokles byl do Německa a VB největší dovoz je pak typický z Německa, Polska, Nizozemska a Slovenska, z třetích zemí jsou pak nejvýznamnějšími dodavateli Čína, USA, Turecko a Brazílie

nejvýznamnější nárůst meziročního dovozu je z Německa, Belgie a Polska nejvýrazněji poklesly hodnoty u méně významných dodavatelů jako je Portugalsko, Brazílie a Vietnam nejvyšší aktivní bilance dosáhla ČR se Slovenskem, Ruskem, VB a Rumunskem nejvyššího bilančního schodku tradičně v agrárním obchodě s Německem,Nizozemskem, Polskem a Španělskem na meziročním zhoršení bilance se nejvíce podílel narůst netto-dovozu z Německa, Belgie, Nizozemska a pokles netto-vývozu do VB tento negativní vývoj byl do jisté míry tlumen nárůstem aktivní bilance v obchodě se Slovenskem a snížením záporné bilance obchodu s Rakouskem.

vývozní komodity: cigarety, nezahuštěné mléko a smetana, pšenice, pekařské zboží, sušenky, oplatky apod., potravinové přípravky, pivo, čokoláda a ostatní potravinářské přípravky s kakaem, řepkový nebo hořčičný olej, přípravky používané k výživě zvířat, cukrovinky bez kakaa, limonády, cukr, tvaroh a sýry, živý skot, semena řepky,slad a atd. dovozní komodity: vepřové maso, pekařské zboží, sušenky, oplatky apod., tvaroh a sýry, čokoláda a ostatní potravinářské přípravky s kakaem, přípravky potravinové jiné, přípravky používané k výživě zvířat, maso a droby drůbeže, sójové pokrutiny a šroty, víno, káva, doutníky, doutníčky a cigarety, citrusové plody, banány, rajčata a atd. s ohledem na výše uvedený vývoj lze zkonstatovat, že změny v r. 2010 ve velké míře potvrzují trendy českého AZO patrné od našeho vstupu do EU

český AZO se realizoval ve sledovaném roce v podmínkách rostoucích cen zemědělských, a to především rostlinných komodit průměrný roční kurz české koruny vzhledem k euru mírně posílil, zatímco k americkému dolaru nepatrně oslabil, což podporovalo spíše vývoz do třetích zemí. bilance AZO ČR s většinou hlavních obchodních partnerů ČR se meziročně zhoršila ČR se orientuje zejména na vývoz konkurenceschopných rostlinných komodit, jež však často představují výrobky s nízkou přidanou hodnotou jak na straně vývozu, tak dovozu mají poměrně stabilní podíl zpracované potr. výrobky, s nimiž obchodují velké nadnárodní společnosti, jejich obchodní výměna však podléhá pouze jejich vlastním firemním strategiím. průměrná kilogramová cena česk. agr. vývozu je přes malé zlepšení stále výrazně nižší nežli odpovídající cena na straně dovozu

Použitá literatura: MZe. Zemědelství 2010. Ministerstvo zemědelství 2011. cit. 11.11.2011]. Dostupný ve formátu PDF na WWW: <http://eagri.cz/public/web/file/129137/Zemedelstvi_2010.pdf>.

Děkuji za pozornost