AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Digitální učební materiál
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
OKO Marcela Hanáková.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 1.část) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Oko, vady TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Lidské oko Optické čočky Název školy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Člověk a příroda AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_15_P8_Bartonkova TÉMA: Oko OBSAH: Lidské oko ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364

Anotaca V hodině se žáci seznamují se základní stavbou lidského oka a funkcí jednotlivých jeho částí. Přiložené obrázky umožňují žákům lepší interakci s probíraným učivem. Snímek č. 12 obsahuje hypertextový odkaz na stránku s optickými klamy. Hodina je vytvořena tak, aby byla odučena v počítačové nebo multimediální učebně, aby si žáci mohli multimediální odkaz rozbalit a zkusit si zmíněné optické klamy. Hodina rovněž obsahuje mezipředmětové vztahy, kdy učitel může navázat na jejich znalosti optiky z hodin fyziky.

Lidské oko je čidlem zraku zrak: je pro člověka nejdůležitější smysl jeho prostřednictvím získáváme informace o okolním prostředí vnímáme jím světlo

Zevní vazivová vrstva BĚLIMA ROHOVKA upínají se do ní okohybné svaly v dětství může být namodralá, ve stáří nažloutlá ROHOVKA vstupuje jí světlo do oka dotkneme-li se jí, dojde k sevření víček (nepodmíněný reflex)

Střední cévnatá vrstva CÉVNATKA přiléhá k bělimě ŘASNATÉ TĚLÍSKO je pokračováním cévnatky směrem do předu DUHOVKA jsou zde pigmentové buňky jejich množství určuje barvu očí ZORNICE (panenka) řídí množství přicházejícího světla

Vnitřní nervová vrstva SÍTNICE je tenká vrstva jsou na ní nerovnoměrně rozloženy světločivné buňky posílá signály o zrakovém vjemu do mozku SKLIVEC zajišťuje kulovitý tvar oka ČOČKA mění své zakřivení (přesné vidění do blízka i dálky) láme paprsky, které dopadají na sítnici

Světločivné buňky asi 130 miliónů TYČINKY asi 130 miliónů umožňují kontrastní vidění (černá – bílá) ČÍPKY asi 7 miliónů umožňují barevné vidění rozlišují modrou, červenou a zelenou barvu

Žlutá a slepá skvrna ŽLUTÁ SKVRNA je zde soustředěno nejvíce čípků místo nejostřejšího vidění SLEPÁ SKVRNA nachází se v místě, kde se soustřeďují nervová vlákna nenachází se zde ani tyčinky ani čípky v tomto místě světlo nevnímáme

Oční vady KRÁTKOZRAKOST Paprsky se sbíhají před sítnicí špatné vidění do dálky korekce ROZPTYLKOU

Oční vady DALEKOZRAKOST paprsky se sbíhají za sítnicí špatné vidění do blízka korekce SPOJKOU

Oční klamy 

Citace KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-477-5. KOPECKÝ, Miroslav; CICHÁ, Martina. Somatologie pro učitele. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005, ISBN 80-244-1072-9. Ilustrace : Kliparty Office RHCASTILHOS. commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 9.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schematic_diagram_of_the_human_eye_cs.svg TOPRAK, A. Baris. commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 9.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myopia.svg TOPRAK, A. Baris. commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 9.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hypermetropia.png