Workshop k akčnímu výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

„NAŠE CESTA K VLASTNÍMU HODNOCENÍ“ Základní umělecká škola J.B.Foerstera JIČÍN.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Ústav pedagogických věd FF MU
Zlepšování jakosti.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Struktura poradenského procesu
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Hodnocení škol a školských zařízení
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Sociologický výzkum.
Vlastní hodnocení (autoevaluace) školy
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Učíme se zkušeností, vše ostatní jsou jen informace. Experiential Learning v praxi.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Komunitní sociální práce
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Genderový mainstreaming a genderový audit
Prezentace projektu doktorského studia
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Vedení týmů a týmová práce
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Struktura poradenského procesu
Strategie regionu, obce
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Obhajoba diplomové práce
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
První zkušenosti s evaluací
Metody pedagogiky.
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Workshop k akčnímu výzkumu Šance pro každého žáka Reg. číslo: CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000595 Workshop k akčnímu výzkumu Jihlava, 23. 11. 2016

Co je to akční výzkum? za zakladatele je považován americký sociální psycholog Kurt Lewin (Action Research and Minority Problems, 1946) = snaha najít metodu, jak reálně ovlivnit situaci v organizaci → interní proces se snahou o zlepšení učitel jako výzkumník – akční výzkum jako nástroj k reflexi a zlepšování vlastní praxe, rozvoj školy, instituce (a na tomto základě i celé společnosti) jde o výzkum řízený praktiky – samotnými učiteli, nikoli externími výzkumníky aktéři akčního výzkumu jsou účastníky zkoumaných procesů snaží se překlenout propast mezi teorií a praxí, mezi tradičním akademickým výzkumem (který ovlivňuje praxi jen omezeně) a realitou

Co je to akční výzkum? abychom mohli hovořit o akčním výzkumu, musí splňovat některá kritéria: systematičnost, kontrolovanost spolupráce účastníků výzkumu kritický přístup k praxi reflexe praxe použití standardních metodologických postupů výzkum, který je připraven a uskutečněn v úzké spolupráci se všemi aktéry a jehož cílem je najít společné řešení problému, které bude výhodné pro všechny cílem je utvořit si ucelený a detailní obraz situace → následná intervence a implementace navržených opatření (hledání nových cest, vedoucích ke zlepšení dosavadní praxe) problémy, které se týkají výuky ve třídě, škole problémy jsou diskutovány uvnitř školy, s ostatními učiteli, žáky, rodiči či poradci

Typy akčního výzkumu Pro-aktivní akční výzkum: učitelé nejprve vyvíjejí aktivity a následně studují efekty (výsledky pedagogických aktivit) postaven je na reflexi minulé zkušenosti, zkušenosti kolegů nebo žáků dává naději a nové výzvy do budoucnosti Retroaktivní akční výzkum: učitelé sbírají a analyzují data předtím, než se pokouší inovovat praxi následuje vymezení změn pokus o nové přístupy sledování dopadů sběr dat k diagnóze situace

Kroky akčního výzkumu (AV) Plánování → činnost → pozorování → reflexe → nové plánování (McNiff,1988). Problém z praxe → představa o řešení problému → aktivita k zvolenému řešení → vyhodnocení výsledků aktivit, vedoucích k řešení problému → modifikace problému (Whithead, 1993). Formulace problému → sběr dat → analýza dat → sdělení výsledků → akční plán (Sagor, 1992). Otázky doprovázející AV: Co dělám? Co to znamená? Jak to dělám? Jak to mohu dělat jinak? Co žáci skutečně dělají? Co se učí? Jak je to důležité? Co se učím? Co teď zamýšlím dělat?

7 fází při AV (McNiff, 1993): zhodnocení a reflexe dosavadní praxe identifikace oblasti, kterou chceme zlepšit představit si cestu vpřed zkusit změnu udělat si přehled o tom, co se stalo upravit náš plán s ohledem na to, co jsme zjistili a pokračovat dál zhodnotit upravenou oblast Kemmis a McTaggart (1992)

Metody použitelné při akčním výzkumu

Nejpoužívanější metody sběru dat dotazník rozhovor (interview) skupinový rozhovor ohnisková skupina pozorování analýza dokumentů

Reflektivní deník

Dotazník

Etické aspekty akčního výzkumu úzký vztah učitele-výzkumníka a ostatních účastníků akčního výzkumu = čím užší vztah, tím více informací o sobě navzájem a tím snazší je zradit důvěru a poškodit ostatní moc výzkumníka při ovlivňování ostatních respekt k účastníkům výzkumu právo na informace o výzkumu („tak akorát“) svobodné rozhodování o účasti/neúčasti (poučený souhlas) humánnost přínos pro všechny účastníky nikdo by neměl utrpět žádnou újmu (ochrana soukromí aktérů výzkumu) spravedlnost výzkum by měl být užitečný především pro žáky (pozor na jejich využívání, zneužívání informací)