Pět stádií tvůrčí práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Advertisements

Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Když jde jedna husa za druhou (o reciprocitě a konstrukci jeden-druhý) Martina Otradovcová Ždárek listopad 2009.
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Integrita bezúhonnost
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Zlepšování jakosti.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Algebraické výrazy: lomené výrazy
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Lidská komunikace.
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. PhD.
(specifické prostředí ve škole)
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
EVENT MARKETING, MICE A ŘÍZENÍ JEHO PROCESU v regionální praxi Nic nového pod sluncem Roman Vacho © Generální.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
TRADICE MODLITBY Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Chyby při vnímání druhých lidí
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Sociologie pro SPP/SPR
Inteligence,tvořivost, paměť
Management Tvorba prezentací ppt.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Intuitivní rozhodování
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Výstupy pracovních skupin
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Témata kognitivní psychologie
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Soustavy lineárních rovnic
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Transkript prezentace:

Pět stádií tvůrčí práce IKDIP Pět stádií tvůrčí práce Podle knihy Geoffrey Petty: Moderní vyučování, Portál 1996, strana 237 - 238

Úvod Příprava kázání, zvláště kážeme-li pravidelně, je břemenem (1.Tim 5,17) Příprava kázání je činností, která stojí na průsečíku spirituální a mentální aktivity IKDIP není homiletickou metodou, mluví spíše o přístupu k přípravě z hlediska různého vnitřního nastavení myšlení

1. Stadium inspirace Jde o stadium nezaujatého hledání podnětů námětů, motivů apod. Tento proces je charakterizován spontánností, experimentováním, intuicí, nespoutanou představivostí a riskantní improvizací. Podobně jako v případě brainstormingu je jeho účelem přijít na co nejvíce nápadů bez ohledu na to, jestli je upotřebíme nebo ne. Základem inspirace u křesťana je osobní vztah s Duchem svatým a pravidelné studium Božího slova. Mezi další zdroje inspirace patří rozhovory s lidmi, literatura, dění ve společnosti, televize, pozorování života.

2. Stadium klarifikace Smyslem této fáze je vyjasnit si účel a cíl. Lze ji vyjádřit otázkou: „Co se pokouším sdělit (udělat)?“ Další pomocné otázky: Ke komu mluvím? Jaké potřeby lidé mají? Jak jsou na tom duchovně? Mám vyučovat, povzbuzovat, napomínat, nebo předávat vizi? Při stadiu klasifikace postupujeme logicky, analyticky a kriticky a zrak máme upřený k horizontu. Musíme mít na paměti, že zvěstujeme Boží slovo. V tomto stádiu je nutné stanovit tezi. (Teze je obsah kázání vyjádřený v jednoduché formulaci)

3. Stadium destilace Nyní jsou myšlenky vzniklé ve fázi inspirace (popřípadě „pilné práce) pozorně zkoumány a posuzovány, obvykle za pomoci výsledků fáze klarifikace. Nejlepší z nich budou vybrány k dalšímu rozpracování. Jde o fázi kritické autocenzury. (Neměli bychom být zase příliš kritičtí). Platí pravidlo, že méně je někdy více. Pokud použijeme příliš mnoho myšlenek, tak bude hrozit, že zanikne to, co jsme chtěli říci. Budeme hledat materiály pro úvod, vysvětlení, argumentaci pro a proti, příklady a ilustrace, citáty, závěr. Vybereme to nejlepší a ostatní vyškrtáme.

4. Stadium inkubace V ideálním případě by mezi jednotlivými fázemi mělo být několik dní nečinnosti. V nouzi alespoň noc. Tato fáze dává prostor nevědomí. Pomůže nám to získat od práce určitý odstup a jsme schopni jí lépe posoudit. Navenek je tato fáze charakteristická nečinností, ale ve skutečnosti je nutné o ní přemýšlet. „Nechat jí uležet“. Je dobré zabývat se jinou činností: sport, práce, relaxace, popřípadě spánek (pokud před usnutím přemýšlíme)

5. Stadium pilné práce Jakmile se rozhodneme, co a jak budeme dělat, začneme své myšlenky rozpracovávat, upravovat a vylepšovat, dokud dílo nezíská konečný tvar. To samozřejmě může znamenat, že budeme dílo ještě mnohokrát předělávat a že ještě několikrát projdeme stádii „inspirace“, „klarifikace“ i „pilné práce“. Zde vytváříme logickou strukturu a srozumitelné formulace. Nevymýšlíme nové věci, jen pracováváme to, co již máme na papíře. Pomůže nám, když si ve fantazii představujeme, jak jsme za kazatelnou a slyšíme sami sebe mluvit.

Rady na závěr Jednou z hlavních obtíží tvůrčího procesu je, že jednotlivé fáze vyžadují radikálně odlišná nastavení mysli. Nejsme schopni se soustředit v jednu chvíli více než na jednu činnost. INSPIRACE: nekritické, ponořené do problému, spontánní, riskující, intuitivní, radostné, odvázané, improvizační, subjektivní, žádné hodnocení. KLARIFIKACE: kritické, analytické, logické, nestranné DESTILACE: sebekritické, objektivní, analytické, hodnotící, INKUBACE: chladný odstup PILNÁ PRÁCE: vytrvalé úsilí, většinou nekritické

Rty spravedlivého připravují pastvu mnohým. (Přísloví 10:21)