NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Advertisements

Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Databáze Úvod.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
IKT MS Office Access Relace 07 Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Dotazy Ing. Jana Horáková
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
ACCESS TVORBA TABULEK, CVIČENÍ - 05 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Úvod do databází zkrácená verze.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – zápis.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – závěrečné.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Informatika pro ekonomy přednáška 8
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Relační model databáze
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze - pojmy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.5.00/34.

Relační databáze – pojmy Referenční integrita Integritní omezení umožňují nastavit chování vazeb. Referenční integrita má zabránit vzniku chyb v tabulkách. Pokud v nich už chyby jsou, nepůjde nastavit. Tato volba nutí uživatele, aby do pole cizího klíče na straně vedlejší tabulky vyplňoval jen takové hodnoty které už existují jako primární klíč v druhé tabulce.

Kaskádová aktualizace souvisejících polí Nastavení Aktualizace zajistí, že změna primárního klíče v tabulce se přenese do všech tabulek se kterými je svázaný  Kaskádové odstranění souvisejících polí Druhá situace nastane, pokud chceme údaje mazat. Při nastavení referenční integrity Access nepovolí smazání položky ke které existují související záznamy. Nastavení Mazání souvisejících polí v kaskádě zajistí smazání všech údajů, které s mazaným záznamem souvisely. To může být užitečné, ale ne vždy je to rozumné.

Typy spojení (kardinalita) 1:N Do jedné tarifní třídy je zařazeno více zaměstnanců Jeden zaměstnanec může být zařazen jen do jedné tarifní třídy

Typy spojení (kardinalita) M:N Skládá se ze dvou spojení typu 1: N Jeden host se může ubytovat častěji (v jiných pokojích) V jednom pokoji může bydlet více hostů

Typy spojení (kardinalita) 1:1 Primární klíč je v obou tabulkách Používá se v případech, pokud potřebujeme data z rozsáhlé tabulky rozdělit

ANOTACE CITACE Materiál slouží k výkladu nového učiva Žáci se učí pracovat s odborným textem. Žáci mají k dispozici soubor na školním webu Předpokládaná doba 25 min CITACE Nápověda k programu MS Access http://cs.wikipedia.org/wiki/Referenční_integrita http://office.microsoft.com/cs-cz/access-help/urceni-relaci-v-databazi-aplikace-access-mdb-HP005188444.aspx