Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.5.00/34.

2 Relační databáze – dotazy Pomocí dotazů můžete najít odpovědi na velmi specifické otázky týkající se dat, které by bylo obtížné získat přímým nahlížením do tabulky. Dotazy umožňují data filtrovat, provádět s nimi výpočty a vytvářet jejich souhrny. Rovněž lze pomocí nich automatizovat mnoho úloh správy dat a kontrolovat změny dat před jejich potvrzením. K čemu slouží dotazy? Jaké typy dotazů znáte? Prohlížení dat ( i z více tabulek najednou) = projekce, dopočítávání hodnot = nevázané pole, řazení dat, výběr dat pomoci zadaných kritérii = filtrování Výběrové a akční výběrový

3 parametrickýJe typem výběrového dotazu, ve kterém není v kritériích zadána konkrétní hodnota, ale parametr. „Zadejte název předmětu“

4 souhrnnýPři použití tabulek pro zaznamenávání transakcí nebo ukládání pravidelně se vyskytujících číselných dat je užitečné mít možnost prohlížet tato data v souhrnné (agregované) podobě, například jako součty nebo průměry. Souhrnný dotaz představuje výběrový dotaz, který umožňuje seskupit a shrnout data. K tomuto účelu používáme agregační funkce ( například Sum, Count, Avg apod.).

5 křížový Typ výběrového dotazu, který umožňuje nahlížet na data souhrnně. Zobrazení datového listu se podobá kontingenční tabulce v Excelu.

6 Odstraňovací dotaz použijte, pokud potřebujete odstranit ze stávající tabulky záznamy. odstraňovací vytvářecí Vytvářecí dotaz použijte, pokud potřebujete vytvořit novou tabulku ze stávajících tabulek. Přidávací dotaz použijte, pokud potřebujete přidat do stávající tabulky nové záznamy využívající data z jiných zdrojů. přidávací Akční dotazy aktualizační Pomocí aktualizačního dotazu lze přidat, změnit nebo odstranit data v jednom či více stávajících polích

7 ANOTACE Materiál slouží k výkladu nového učiva. Opakování – typy dotazů Student může materiál použít při opakování. Předpokládaná doba 30 min CITACE Vlastní tvorba Nápověda k aplikaci Access


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy."

Podobné prezentace


Reklamy Google