VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Ocel – složení, vlastnosti
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
REDOXNÍ DĚJ.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Technicky významné kovy
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
1. Electrická oblouková pec 5 Hlavní kroky 1. Sázení 2. Tavení vsázky 3. Oxidační údobí 4. Redukční údobí a legování 5. Konečná deoxidace a odpich.
Železo Richard Horký.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
CHEMIE ŽELEZO.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba surového železa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Inspiromat pro technické obory 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
TYPY RUD Výchozí surovinou pro výrobu kovů jsou rudy, které můžeme dělit ze dvou hledisek: a) podle chemické vazby hlavního kovu * rudy s ryzím kovem *
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Železo Vypracoval: Lukáš Karlík
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC

VÝROBA SUROVÉHO ŽELEZA z rud obsahujících Fe2O3 rudy obsahují hlušinu (příměsi) → proto se upravuje, aby se snížil obsah hlušiny - ze železné rudy redukcí ve vysoké peci: hematit (krevel) +III +II +IV Fe2O3 + 3 CO → 2 Fe + 3 CO2 oxidace redukce Fe2O3 + 3 C → 2 Fe + 3 CO

VYSOKÁ PEC shora nepřetržitě plněna koksem, železnou rudou a vápencem zespoda vháněn kyslíkem obohacený předehřátý vzduch suroviny se v peci vysuší ruda se redukuje na železo v dolní části se železo taví z hlušiny a vápence se vytváří struska → chrání železo před zpětnou oxidací odpich (vypouštění) železa a strusky se provádí zvlášť

SUROVÉ ŽELEZO obsahuje uhlík (4%) + další prvky jako např. Si, P, S tvrdé, ale křehké vysoká hustota … velmi těžké odlévá se do forem = LITINA - topná tělesa - potrubí - části strojů - nádobí - …

VÝROBA OCELI úpravou surového železa → ZKUJŇOVÁNÍ = snižování obsahu C a dal. prvků 1) v konvertorech - vháněný kyslík oxiduje prvky na oxidy - oxidy se vážou na vyzdívku (P2O5, SiO2) nebo unikají vázané v plynech (CO, CO2, SO2) 2) v nístějových pecích - Siemensova-Martinova pec - k železu se přidává železný šrot a taví se - prvky se oxidují kyslíkem v oxidech železa např. 3 C + Fe2O3 → 3 CO + 2 Fe

VLASTNOSTI OCELI ocel je měkčí a kujná úprava vlastností přísadou prvků - Cr, Ni, Mn, V, Ti, … jiné vlastnosti získané tepelnou úpravou: a) pomalu ochlazovaná ocel – ohýbatelná = popouštěná b) prudce ochlazená ocel – tvrdá a lámavá = zakalená či kalená

OPAKOVÁNÍ 1) Jak se nazývá zařízení na výrobu železa? 2) Jak se nazývá zařízení na výrobu oceli? 3) Z čeho se vyrábí železo a z čeho ocel? 4) Jak se liší surové železo a ocel? 5) Popiš výrobu železa.

OPAKOVÁNÍ - ŘEŠENÍ 1) Jak se nazývá zařízení na výrobu železa? VYSOKÁ PEC 2) Jak se nazývá zařízení na výrobu oceli? NÍSTĚJOVÁ PEC 3) Z čeho se vyrábí železo a z čeho ocel? ŽELEZO Z RUD S Fe2O3 a OCEL ZE ŽELEZA 4) Jak se liší surové železo a ocel? ŽELEZO JE TVRDÉ, ALE KŘEHKÉ, OCEL JE KUJNÁ 5) Popiš výrobu železa. SUROVINY SE VYSUŠÍ, RUDA SE REDUKUJE, ROZTAVENÉ ŽELEZO SE ODVÁDÍ ODPICHEM

VÝROBA ŽELEZA A OCELI zápis vysoká pec - zařízení na výrobu Fe - výška 30 – 50 m, průměr až 15 m - z ocelových plátů a se žáruvzdornou vyzdívkou - shora nepřetržitě plněna koksem, Fe rudou a vápencem - suroviny se v peci vysuší, poté se ruda redukuje na železo - v dolní části se železo taví – je odváděno = odpich - z hlušiny a vápence se tvoří struska → chrání před oxidací - surové železo – odléváno do forem = litina – topná tělesa, nádobí, části strojů výroba oceli - zkujňování = snižování obsahu C - v konvertorech a nístějových pecích - kujná a měkčí než Fe - úprava příměsemi prvků - Cr, Ni, Mn, V, Ti, …

POUŽITÉ ZDROJE: Vysoká pec. Wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2014-01-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_kopie.jpg Hematit. Wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2014-01-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg