Organická chemie Chemie 9. r..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Chemické prvky-nekovy č.1
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Úvod do studia organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
CZ.1.07/1.1.10/
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
CZ.1.07/1.1.10/
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALKANY.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Alkany.
Základní pojmy organické chemie
ALKENY.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ALKENY Chemie 9. třída.
Základy organické chemie
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Organické látky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
CYKLOALKANY.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Organická chemie Chemie 9. r.

Zabývá se zkoumáním organických sloučenin. Organické sloučeniny vznikají při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou těl organismů mohou být též připraveny uměle – plasty, barviva, léky sloučeniny, ve kterých jsou vázané zejména atomy uhlíku a většinou i vodíku. Některé z nich obsahují i vázaný O, N, S, P, méně často halogeny, popř. další prvky

Vlastnosti organických sloučenin V porovnání s anorganickými sloučeninami jsou organické sloučeniny: méně rozpustné ve vodě, ale rozpustné v org. rozpouštědlech jejich reakce jsou pomalejší většinou nevedou elektrický proud mohou být hořlavé mají nízké teploty varu (jsou těkavé) některé snadno tají, teplem se rozkládají jsou citlivější na světlo i teplo

Zdroje organických sloučenin fosilní- ropa, zemní plyn a uhlí recentní (současné) zdroje - dřevo (zdroj celulózy pro výrobu papíru a umělého hedvábí), rostliny (cukrová třtina, slunečnice..), přírodní kaučuk, živočišné tuky  uměle vyrobené- nejčastější surovinou je oxid uhličitý a vodík

Stavba molekul organických sloučenin Ve sloučeninách mají atomy přesně danou vaznost (počet vazeb, které atom tvoří se sousedními atomy). Každý atom uhlíku je čtyřvazný Vaznost dalších prvků: H ………….. jednovazný O, S ……….dvojvazné N…………….trojvazný halogeny…jednovazné

2. Hlavním důvodem, proč uhlík vytváří takové množství sloučenin, je schopnost jeho atomů se vzájemně vázat. Vznikají tak uhlíkaté řetězce různých tvarů.   Řetězce – 1. otevřený a) přímý b) rozvětvený 2. uzavřený - cyklický

3. Mezi atomy uhlíku mohou být vazby jednoduché, dvojné nebo trojné.

Typy vzorců v organické chemii Vzorce: molekulové- vyjadřují počet a druh atomů v molekule C4H10   b) strukturní- znázorňují vazby mezi atomy a jejich uspořádání c) racionální – vyjadřují druh a počet atomů v molekule CH3(CH2)2CH3 procvičování

Rozdělení organických sloučenin organické sloučeniny uhlovodíky obsahují pouze atomy C, H deriváty uhlovodíků obsahují i jiné atomy např. O, N, S …