AUTOR: Kateřina Křížová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká literatura na přelomu 19. a 20. století
Advertisements

Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Česká moderna Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Antonín Sova.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_08_20 Slovensko
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
AUTOR: Kateřina Křížová
A. Sova – Květy intimních nálad
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_04 Hmotnost
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_02 Objem
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_11 Poměr II
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_02 Podzim
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_10
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_16 Výrazy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_19 poměr důsledkový
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_01
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_13 Rýsování čtyřúhelníků
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Francie
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_11_ Zlomky
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_03 Objem a povrch
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_07 Otokar Březina, Antonín Sova TEMA: Literatura pro devátý ročník ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

Anotace Výukový materiál je určen žákům základní školy Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština Zaměření: výukový materiál je zaměřen na představitele české moderny – Antonína Sovu a Otokara Březiny Klíčová slova: Antonín Sova, Otokar Březina Klíčové kompetence: kompetenci k učení, k řešení problému, komunikativní V případě zájmu lze využít audiovizuální ukázka básně Antonína Sovy – Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy – básně je ke stažení na portále youtube.com Na výukový materiál reagovali žáci dle očekávání

Antonín Sova

ze života symbolista – v jeho díle se objevují i jiné směry – realismus, dekadence choroba míchy – většinu života upoután na vozík odstěhoval se do Pečova, kam za ním chodili např. Čapek, Těsnohlídek, Deml, Březina

psal lyriku přírodní – téma vod, rybníků, lesů Z mého kraje Květy intimních nálad milostná – sbírka Ještě jednou se tam vrátíme báseň Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy společenská – Údolí nového království Dobrodružství odvahy

Mrtvé mládí Na starém pianě, v kovových strunách spících, jak z rozvlnění harf jsem slyšel rytmů spád, jenž slznou rosou tonů mdlých a žalujících se věšel na strun jemně vibrující____________. V mé duši myšlénka jak těžká vůně vstala, a píseň, v mládí svém již slýchával jsem pět, do tváří dýchla mi a za ruku mě jala a ztichlých do zahrad mě vedla zašlých _________. Hrou třpytných konstelací se nebes krása stkvěla, do času ztichlých vod z ní kapal hvězdný čar, kde v rakvi skleněné, jak světic mrtvá______, mé mládí ležalo v rubáši zhaslých jar. let těla drát Tajemné dálky

Otokar Březina

1868 v Počátcích vlastním jménem Václav Jebavý celý život působil jako učitel (Jinošov) jeho náhrobek vytvořil Fr. Bílek pod názvem Tvůrce a jeho sestra bolest školu bral jako řeholi: „Kdybych se tak zbavil té barbarské školy.“

jeho láskou byla Anna Pammrová jejich láska se ale nikdy neuskutečnila „Jenom neuskutečnitelná láska je nezranitelná.“ „Běžný život vede ke zevšednění.“ A. Pammrová – román Antieva na počátku 90. let 20.st. založena společnost Anny Pammrové – člen i V. Havel

poezie pesimistická, zašifrovaná, plná mysticismu „Ano, je to šílenství metafor.“ „Hlupáci a šosáci mě budou napadat, protože hlupákům a šosákům je k smíchu to, čemu nerozumí.“ většina sbírek nenašla pochopení svými sbírkami se snažil najít cestu k lidem

Tajemné dálky – báseň Moje matka sbírky Tajemné dálky – báseň Moje matka Svítání na západě Větry od pólů Stavitelé chrámů Ruce

Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy? Když ona přišla na můj sad, vše právě odkvétalo. Tak nevrle a tulácky v obzoru slunce_________. Ó, proč tak pozdě? řek jsem k ní. Poslední slunce na sítí, zvony mi v mlhách umlkly, jsou ptáci v travách______, mé louky teskní vůní mdlou a vody sešeřeny ________ a přes přívozy stíny jdou a všecko planou je už hrou. Že do daleka odplout chci kams na zelené ostrovy a zdvihám vlajky na stožár a bílé plachty,_______. Vás tenkrát z jara čekal jsem... V obzoru modrý zvučel______. Já napjal struny z paprsků, by echem chyt se v nich váš hlas. ukrytí jas lanoví spalo jsou

žila vlasy uděšena zanechat pomoří hlasy Nuž rcete, kde jste tenkrát byla? A pod jakými zeměpásy? Nuž, rcete, čí jste jaro______? Kdo vám tak zcuchal tmavé__________? Kde horké noci zpívaly vám v okna otevřená? Má duše marně toužila tím tichem_______. A teď! kdy nevzpomněl jsem snad, vše se tu chystám___________, na plavbu bych se vydal rád, proč jdete vadnout na můj sad? Pro vás tu slunce nehoří a nevýskají pohoří. Nám nikde louky nevoní, zpěv nezní v našem__________, chci odplout sám a poslouchám podzimu pohádkové_________, jdu hledat Nové království. Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy? žila vlasy uděšena zanechat pomoří hlasy Ještě jednou se vrátíme

citace SOVA, A.: Ještě jednou se vrátíme. Praha: Aventinum, 1926