MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Advertisements

VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Rozklad mnohočlenů na součin
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Otáčivé účinky síly PÁKA
Jezera, bažiny a rybníky
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Příprava na lomené výrazy
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT?
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Kde žije… Klikni na obrázek místa, kde žije dané zvířátko. Pokud vybereš správně, zvířátko se objeví. Pokud špatně, objeví se naštvaný smajlík. Autorem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě.

Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu.

Jeho salinita (slanost) dosahuje 33,7 %, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě. Tato jeho vlastnost z něj činí drsné prostředí, které není vhodné pro živočichy. Žijí zde pouze některé druhy bakterií.

Protože voda Mrtvého moře má vysoký podíl solí, je vyšší i hustota vody, a tedy vyšší vztlaková síla působící na plovoucí předměty. Pro udržení se nad hladinou proto není potřeba plavat – stačí do vody usednout a nechat se nadnášet.

Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké. Má rozlohu 1050 km². Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké. Tyto údaje se v průběhu času mění, neboť jezero poměrně rychle vysychá. Jeho hlavním přítokem je řeka Jordán, která se do Mrtvého moře vlévá ze severu.

Břehy na západě a východě jsou skalnaté Břehy na západě a východě jsou skalnaté. Pobřeží je převážně pusté, s výjimkou několika oáz a turistických pláží určených ke koupání. U jižního břehu se těží sůl a další minerály.

a používá se v kosmetickém průmyslu. Sůl z Mrtvého moře se stále častěji používá k léčbě kožních onemocnění nebo alespoň ke zmírnění příznaků např. lupénky (psoriázy) a ekzémů a používá se v kosmetickém průmyslu.

Ale to je tak dávno, že tehdy Mrtvé moře bylo ještě marod.  V okolí Mrtvého moře se ukrýval král David a bylo to jedno z prvních léčebných míst na světě. Ale to je tak dávno, že tehdy Mrtvé moře bylo ještě marod. 

Použité obrázky: [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MiddleEast.A2003031.0820.250m.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_sea_german.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_Sea_1920px.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael3.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael2.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael6.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael4.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_sea_newspaper.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSea_from_Jordan_Area_001.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael7.jpg>. [cit. 2009-21-04]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DeadSeaIsrael8.jpg>.