Anémie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anémie Hejmalová Michaela.
Advertisements

Anémie Hejmalová Michaela.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN, STUDIE A PROGRAMY Mgr. Jitka Pokorná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
1 Hemoglobin. 2 Složená bílkovina - hemoprotein bílkovina – globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+ !
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vitamíny.
Diferencované stravování
Mikro elementy Bc. Tereza Černá A MĚĎ.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Osteoporóza.
Krev - opakování.
Tělní tekutiny krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
KREV Funkce krve: transportní - přenos dýchacích plynů, živin odpadových látek homeostatická - udržení stálosti vnitřního prostředí (teploty, pH, koncentrace.
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vitaminy.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
KREV Funkce krve: transportní - přenos dýchacích plynů, živin odpadových látek homeostatická - udržení stálosti vnitřního prostředí (teploty, pH, koncentrace.
Transkript prezentace:

Anémie

Definice chudokrevnost snížená koncentrace hemoglobinu pokles objemového podílu červených krvinek ve vztahu k plazmě (hematokrit) popřípadě kombinace obou, a to pod normu stanovenou podle věku a pohlaví

Referenční hodnoty erytrocyty hemoglobin muž 4,3 – 5,3 . 1012/l 16 g/ 100 ml žena 3,8 – 4,8 . 1012/l 14,5 – 15,5 g /100 ml

Červené krvinky bezjaderné buňky erytropoetin 100 - 120 dní obsahují Hb

Hemoglobin (Hb) chromoprotein (hemoprotein) - globin (bílkovina), hem (prostetická skupina) transport dýchacích plynů (oxyhemoglobin, karboxyhemoglobin) bilirubin

Hem

Příznaky anémie nespecifické specifické (obecné) ikterus (hemolytická anémie) Hunterova glositida (vitamin B12) bledost kůže a sliznic bolest hlavy únava, nevýkonnost pískání a hučení v uších palpitace poruchy spánku dušnost při námaze změny na nehtech

Klasifikace anémií anémie z poruchy krvetvorby nedostatek živin (stavebních látek) útlum krvetvorby (kvantitativní, kvalitativní) anémie ze zvýšených ztrát krvácení (akutní, chronické) zvýšený rozpad erytrocytů (vrozené, získané)

Anémie z nedostatku živin železo vitamin B12 (kobalamin) měď vitamin C vitamin B6 (pyridoxin) vitamin E (tokoferol) vitamin B9 (folacin) proteiny

Anémie z nedostatku železa sideropenická, hemosiderická hypochromní mikrocytární anémie siderochrastická anémie 10 % žen v ČR

Příčiny sideropenické anémie nedostatek železa ve stravě (vegani) porucha resorpce (celiakie) zvýšené ztráty (kolorektální karcinom) zvýšená potřeba (těhotenství, kojící ženy)

Železo stopový prvek (4 g) funkční – hemoglobin, myoglobin, cytochromy zásobní a transportní – ferritin, transferin funkce – transport kyslíku, elektronů 10 – 15 mg

Zdroj železa v potravě Typ Využitelnost Potraviny hemové železo 10 – 30 % výhradně živočišné (červené maso, žloutek) nehemové železo 1 – 5 % potraviny rostlinného původu (luštěniny, mák, kakaový prášek, tmavě zelená zelenina)

Absorpce nehemového železa Podpora absorpce Inhibice absorpce bílkoviny masa vláknina vitamin C vápník, fosfor, hořčík organické kyseliny kyselina šťavelová měď taniny v čaji

Anémie z nedostatku vitaminu B12 ortochromní makrocytární anémie megaloblastická anémie zhoubná perniciózní anémie (CIF) neuroanemický syndrom

Příčiny nedostatku vitaminu B12 nedostatek ve stravě (vegani) nedostatečné vstřebávání (celiakie) nedostatečné využití (onemocnění jater) zvýšené vylučování (onemocnění ledvin)

Vitamin B12 - kobalamin syntéza AMK (včetně hemoglobinu) 2 – 3 µg výhradně živočišné potraviny (játra) zvýšené množství je karcinogenní vegani, gastrektomie, resekce ilea

Anémie z nedostatku kyseliny listové megaloblastická anémie dělení buněk a syntéza histidinu, purinů, cholinu 200 – 400 µg listová zelenina, brokolice, květák, játra, ořechy těhotné a kojící, alkoholici, kuřáci

Anémie z nedostatku jiných živin malnutrice, malignity, sepse, degenerativní onemocnění aminokyseliny sacharidy tuky

Měď krvetvorba, součást enzymů, pigmentace vlasů a nehtů 1 – 2 µg játra, jiné vnitřnosti, vejce, maso, luštěniny poruchy růstu a nehtů, pseudorachitis, osteoporóza jaterní cirhóza, hemolýza

Vitamin B6 - pyridoxin metabolismus AMK, složení krve, nervová činnost 1,4 – 2,0 mg (15 – 20 µg/g bílkovin) obiloviny, maso, játra, kvasnice hypochromní anémie, seboroická dermatitida, záněty rtů, jazyka a dutiny ústní