Mineralogický systém III. Sulfidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(velká elektrická a tepelná vodivost)
Advertisements

VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Opakování učiva o nerostech I. část
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Olovo
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
SULFIDY Ec.
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. 1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mineralogický systém IV. Oxidy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Stejskalová Hana
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Mineralogický systém IV. Oxidy
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém II. Halogenidy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém IV. Oxidy
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
Mineralogický systém III. Sulfidy
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Mineralogický systém IV. Oxidy
Transkript prezentace:

Mineralogický systém III. Sulfidy Galenit, chalkopyrit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Galenit Složení: sulfid olovnatý, PbS Hustota: 7,5 (nápadně těžký!) Použití: hlavní ruda olova Využití olova: elektrické akumulátory (autobaterie), ochrana proti rentgenovému a radioaktivnímu záření, střelivo, olovnaté sklo (skleněné lustry), vitrážová okna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Galenit [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galenit_-_Mineralogisches_Museum_Bonn_%287265%29.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Galenit [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Galena-Quartz-rom14b.jpg >. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galena-Marcasite-Dolomite-282209.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Využití olova – olovnaté sklo na lustry, autobaterie, střelivo [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starterbatterie_12_V_50_AH.JPG>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Westend-synagoge-kronleuchter-2010-ffm-271.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:450_Corto_-_LR_-_Fiocchi_-_1.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Chalkopyrit Složení: sulfid železa a mědi, CuFeS2 Použití: ruda mědi, občas i jako drahý kámen. Využití mědi: pro svoji odolnost proti korozi a vynikající elektrickou a tepelnou vodivost se měď používá např. na výrobu střešní krytiny, okapů, trubek pro rozvody plynu a vody; elektrických vodičů, elektronických součástek (např. integrovaných obvodů); chladičů (např. v počítačích), kotlů či kuchyňského nádobí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Chalkopyrit [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Chalcopyrite-rh02-51a.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chalcopyrite-Quartz-117745.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

[cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Chalkopyrit [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chalcopyrite_1.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Kontrolní otázky Kterého kovu je galenit je hlavní rudou? Správná odpověď: Olova Měď se vyznačuje vynikající vodivostí tepla a ...? Správná odpověď: elektřiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/galenit.html> Galenit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Galenit>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galenit_-_Mineralogisches_Museum_Bonn_%287265%29.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galena-Marcasite-Dolomite-282209.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Galena-Quartz-rom14b.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:450_Corto_-_LR_-_Fiocchi_-_1.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starterbatterie_12_V_50_AH.JPG>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Westend-synagoge-kronleuchter-2010-ffm-271.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/chalkopyrit.html> Chalkopyrit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Chalkopyrit>. Měď - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-09]. Dostupné na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9B%C4%8F. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chalcopyrite-Quartz-117745.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Chalcopyrite-rh02-51a.jpg>. [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chalcopyrite_1.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.