Obsah přednášky Motivace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_31 Název materiáluExtrémy.
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Archimédés. ● narozen: 287 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● zemřel: 212 př. n. l.; Syrakusy, Sicílie ● byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
EMM31 Ekonomicko-matematické metody 3 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
ŘEZ JEHLANU ROVINOU OB21-OP-STROJ-KOG-MAT-S
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Ambasadoři přírodovědných a technických oborů Numerické metody Martin Hasal.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Trojúhelník – výpočty Téma: Geometrie.
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Aritmetická posloupnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Opakování na 3. písemnou práci
Základy infinitezimálního počtu
Vlnění a optika (Fyzika)
Zobrazení dutým zrcadlem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí
Platónská tělesa.
Křížovky s VS po S II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Řešení pomocí metody konečných prvků- program ADINA
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vektorová grafika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický potenciál.
Základy infinitezimálního počtu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Zobrazení dutým zrcadlem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Geometrická tělesa VY_32_Inovace_010KJ-1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vektorová grafika.
Dvourozměrné geometrické útvary
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
2 Základní pojmy NMFy 160 FyM – Obdržálek –
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krychle NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_293_Krychle Téma: Geometrie.
Tělesa –Pravidelný šestiboký hranol
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Úhly v kružnici Středový a obvodový úhel (vztah mezi nimi)
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
MATEMATICKÝ KUFR Téma: Geometrie (6.–9.ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Základy infinitezimálního počtu
Množiny bodů v rovině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Průměr
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
3 Elektromagnetické pole
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Digitální modelování terénu
Měření tíhového zrychlení
Transkript prezentace:

Diskrétní diferenciální geometrie František Ježek e-mail: JEZEK@ KMA.ZCU.CZ Září 2009

Obsah přednášky Motivace Některé pojmy a tvrzení z diferenciální geometrie Pojmy a principy diskrétní diferenciální geometrie Aplikace geomorfologie výpočtová geometrie

Motivace

Geometrie a numerické metody Matematický model (diferenciální g.) Spojitý geometrický model (NURBS popis) Diskretizace matematického modelu Diferenciální rovnice Realita Soustava algebraických rovnic Diskrétní geometrický model (TIN) Výpočet a interpretace Matematický model (diskrétní diferenciální g. )

Pojmy a tvrzení z diferenciální geometrie

Lokální pojmy a energie Normálová křivost – nk Hlavní křivost – kd, kh Gaussova křivost - K Střední křivost - M Geodetická křivost – gk Willmorova energie - W

Lokální pojmy a energie Normálová křivost – nk Hlavní křivost – kd, kh Gaussova křivost - K Střední křivost - M Geodetická křivost – gk Willmorova energie - W

Globální věty Pro uzavřenou křivku pro integrál z 1. křivosti platí: kde q je celé číslo, tzv. orbit. Gauss-Bonnetova věta: Pro kompaktní plochu a pro její libovolnou triangulaci platí: kde g je genus polyedru, který vznikl triangulací kompaktní plochy.

Globální věty Jedinou kompaktní plochou s konstantní Gaussovou křivostí je kulová plocha. Na každé kompaktní ploše existuje bod s kladnou Gaussovou křivostí. Minimální plochy mají ve všech bodech nulovou střední křivost a představují pro danou hranici plochy s minimálním povrchem. Žádná kompaktní plocha není minimální. Kompaktní plochy s konstantní střední křivostí tvoří hranici s minimálním povrchem pro daný objem.

Pojmy a principy diskrétní diferenciální geometrie

Křivky První křivost – vnější úhel polygonu. Limitní a globální chování uzavřená křivka - (n+1) úhelník integrál z první křivosti pro diskrétní případ (konvexní)

Plochy Diskrétní Gaussova křivost – defekt, tedy doplňkový úhel k součtu hranových úhlů u daného vrcholu polyedru. Globální diskrétní Gaussova křivost – součet všech defektů.

Plochy Diskrétní Gaussova křivost – defekt, tedy doplňkový úhel k součtu hranových úhlů u daného vrcholu polyedru. Globální diskrétní Gaussova křivost – součet všech defektů. Descartova věta: Součet hranových úhlů v konvexním n-stěnu se rovná

Plochy Diskrétní Gaussova křivost – defekt, tedy doplňkový úhel k součtu hranových úhlů u daného vrcholu polyedru. Globální diskrétní Gaussova křivost – součet všech defektů. Descartova věta: Součet hranových úhlů v konvexním n-stěnu se rovná Součet všech defektů konvexního tělesa se tedy rovná , což je v souladu s Gauss-Bonetovu větou

Plochy Diskrétní Willmorova energie ve vrcholu

Plochy Diskrétní Willmorova energie ve vrcholu Krychle: U vrcholu tři úhly Každý 120 stupňů Willmorova energie je nulová

Plochy Diskrétní Willmorova energie ve vrcholu Krychle: U vrcholu tři úhly Každý 120 stupňů Willmorova energie je nulová Diskrétní Willmorova energie plochy

Plochy Diskrétní Willmorova energie krychle je nulová. Konzistence spojité a diskrétní Willmorovy energie: Willmorova energie diskrétní kompaktní plochy je nulová, právě když existuje kulová plocha opsaná danému mnohostěnu. V odvození řady vět se používá invariance pojmů k sférickým transformacím.

Aplikace výpočtová geometrie

Diskrétní geodetika (dle J. Zábranského)

Diskrétní geodetika (dle J. Zábranského)

Diskrétní geodetika na vícenásobně souvislém povrchu (dle A Diskrétní geodetika na vícenásobně souvislém povrchu (dle A. Porazilové)

Diskrétní geodetika na vícenásobně souvislém povrchu (dle A Diskrétní geodetika na vícenásobně souvislém povrchu (dle A. Porazilové)

Aplikace - geomorfologie

Geometrické formy reliéfu (Gauss - 1827)

Geometrické formy reliéfu (prof. Krcho)

Geometrické formy reliéfu (prof. Krcho)

Hranice elementárních forem georeliéfu (Pacina)

Literatura Pressley, A.: Elementary Differential Geometry. Springer 2002. Bobenko, I. A. at all: Discrete Differential Geometry. Birkhauser 2008. Pacina, J.: Postupy pro automatické vymezování elementárních forem georeliéfu jako součást geomorfologického informačního systému. Disertační práce. Plzeň 2008. Porazilová, A.: Shortest Paths on Polyhedral Surfaces. Disertační práce. Plzeň 2008. Zábranský, J.: Triangulace povrchů a úlohy na nich. Diplomová práce. Plzeň 2005.