Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. dubna 2014.
Obchodní společnosti.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
1 Trhy s cennými papíry Michal Radvan. Zápatí prezentace 2 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový x.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Cestovní kanceláře a agentury
MiFID Markets in Financial Instruments Directive.
1 Dohled v oblasti kapitálového trhu Michal Radvan.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Obchodní společnosti.
Soubor právních norem regulujících nakládání s devizovými hodnotami
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Trhy s cennými papíry Michal Radvan.
Právo finančního trhu 13. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 34.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Obecná část finančního práva III
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura finančního trhu
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Kolektivní investování
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Investiční služby investiční nástroje
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Dohled v oblasti kapitálových trhů
Komerční pojišťovna.
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Právo finančního systému
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Investiční služby Mgr. Lukáš Hrdlička.
Transkript prezentace:

Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby Michal Radvan

Právní regulace Poskytování služeb v oblasti KT Veřejná nabídka CP Ochrana KT a investorů

Základní pojmy Profesionální zákazník: obchodník s CP, banka, pojišťovna a zajišťovna, IS, IF, PF, obchodní společnost (20 mil. € aktiv, 40 mil. € obrat, 2 mil. € vlastní kapitál – 2 ze 3), zahr. osoba, ČNB, mez. fin. Instituce, stát apod. Profesionální zákazník na žádost: žádost + mi. 10 obchodů za 1/4letí ve významném objemu, majetek 500,000 €, potřebé znalosti (2 ze 3) – rozhodne obchodník s CP Způsobilá protistrana: obchodník nemusí vůči profesionálnímu zákazníku dodržovat povinnosti podle §§ 15 – 15r

Základní pojmy Kvalifikovaná účast: 10 % Úzké propojení: 20 % Majetek zákazníka: peníze a inv. nástroje, s nimiž může obchodník s CP nakládat a získané hodnoty

Investiční nástroje investiční CP CP kolektivního investování nástroje peněžního trhu deriváty …podrobněji viz § 3 ZPKT Platební nástroje nejsou investičními nástroji.

Investiční služby Hlavní investiční služby Doplňkové investiční služby přijímání, předávání a provádění pokynů obchodování s inv. nástroji obhospodařování majetku zákazníka (portfolio management) upisování a umisťování inv. nástrojů investiční poradenství provozování mnohostranného obchodního systému Doplňkové investiční služby správa a úschova inv. nástrojů poradenská činnost (corporate finance) investiční doporučení a analýzy poskytování úvěrů a půjček, deviz. operace služby související s upisováním a umisťováním inv. nástrojů - neplatí např. pro ovládané a ovládající společnosti + další výjimky viz § 4b

Obchodník s CP PO povolení ČNB – podmínky: a.s. se zaknih. A nebo listin. A na jméno s.r.o. s dozorčí radou sídlo v ČR kapitál průhledný a nezávadný 730.000 € (125.000 € když neobchodují s CP a neupisují A, 50.000 €, když neobchodují s CP a neupisují A a nepřijímají peněžní prostředky a inv. nástroje zákazníků) + další pravidla plán obch. činnosti a návrh org. uspořádání návrh pravidel obezřet. poskyt. služeb a jednání obchodníka věcné, personální a organizační předpoklady

Povolení k činnosti alespoň 1 hlavní činnost, všechny činnosti uvedeny oprávnění vykonávat jen činnosti uvedené v povolení na dobu neurčitou

Další podmínky pro obchodníka kapitálová přiměřenost – kapitál min. ve výši odpovídající součtu jednotlivých kapitálových požadavků ke krytí rizik angažovanost – pravidla, která omezují výši aktiv a podrozvahových položek vůči osobě nebo skupině osob v závislosti na kapitálu vedoucí osoby – předchozí souhlas ČNB, zvl. podmínky, např. konkurence nabývání a pozbývání účasti na obchodníkovi - osobě jednající ve shodě – souhlas ČNB (i následný), 3měsíční fikce souhlasu informační povinnost (§ 15d) odborná péče obezřetné poskytování investičních služeb (§ 12 ZKPT) – řídící a kontrolní systém, střety zájmů, opatření k ochraně vnitřních informací, opatření k předcházení manipulaci s trhem deník obchodníka s CP – evidence pokynů a obchodů v elektron. podobě

Další podmínky pro obchodníka personální vybavení – podle povahy, složitosti a rozsahu činností jednat čestně, kvalifikovaně a spravedlivě v zájmu zákazníků komunikovat pravdivě a neklamavě provádět pokyny za nejlepších podmínek, spravedlivě, bez průtahů informační povinnost o uzavřených obchodech vůči ČNB výroční zpráva, účetní závěrka ověřena auditorem uveřejňování informací (§ 16a) uchovávání dokumentů – 5 let povinnost uveřejňovat kotace příspěvky do Garančního fondu (2 % z objemu přijatých poplatků a provizí)

Odejmutí povolení obligatorně: na majetek obchodníka byl prohlášen konkurz návrh na konkurz byl zamítnut pro nedostatek majetku povoleno vyrovnání soudní nebo správní zákaz činnosti fakultativně nezahájení činnosti do 12 měsíců nevykonávání činnosti po 6 měsíců povolení vydáno na základě nepravdivých nebo neúplných údajů závažná změna okolností sankční odejmutí povolení po odejmutí povolení nesmí být poskytovány služby a musí být vydán majetek, nové polení po 10 letech

Makléř zrušeno!!!

Investiční zprostředkovatel osoba (FO nebo PO) poskytující služby přijímání a předávání pokynů a investiční poradenství, ale nepřijímající peněž. prostředky a inv. nástroje, nemohou poskytovat ani jiné hlavní služby registrace u ČNB SŠ vzdělání, důvěryhodnost, zkušenosti s KT a další podmínky

Vázaný zástupce FO nebo PO, která mí písemnou smlouvu s obchodníkem s CP nebo s inv. zprostředkovatelem zprostředkovává a uzavírá obchody, poskytuje poradenství, propaguje investiční služby nesmí přijímat peněžní prostředky a inv. nástroje podmínky viz § 32b/2 je uveden v seznamu vázaných zástupců u ČNB, zapsán na žádost zastoupeného