Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
VY_32_INOVACE_CH VODA- prezentace
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
„EU peníze středním školám“
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Příprava stravy v rodině
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podmínky života na Zemi
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Země ZŠ Hejnice M. Hradil. PLANETA ZEMĚ – KOLÉBKA ŽIVOTA (U/4/2) Zkusme najít odpovědi na otázky týkající se naší „modré planety“, o kterých jsme se učili.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Sluch Fyzika??? Zvuk vzniká kmitáním pevných těles.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Pohybová soustava ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Resuscitace = oživování, kříšení
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
BUŇKA U/10 - základní stavební jednotka živé hmoty
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Prvouka pro 2. tř. Rybník III/2 17.
PTÁCI Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_25
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
ZELENINA TEST POZNÁŠ VŠECHNY DRUHY ZELENINY ?
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Transkript prezentace:

Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49 Výživa člověka Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49 ZŠ Hejnice - M. Hradil

Trávicí soustava - opakování Obr.1 ZŠ Hejnice - M. Hradil

K čemu potřebuje naše tělo živiny získané z potravy? K růstu organismu K získání energie pro činnost jednotlivých orgánů Organické látky se v těle neustále : rozkládají (štěpí) = energie se uvolňuje + teplo vytvářejí = energie se spotřebovává (cukr na tuky) Energii získává organismus oxidací živin. Co se přitom děje? ZŠ Hejnice - M. Hradil

spotřebovává se kyslík uvolňuje energie odpadem je oxid uhličitý Energetická spotřeba člověka = funkce orgánů těla + náročnost provozované činnosti ZŠ Hejnice - M. Hradil

Základní živiny: cukry tuky bílkoviny voda minerální látky vitamíny Obr.2 cukry tuky bílkoviny voda minerální látky vitamíny U/50 ZŠ Hejnice - M. Hradil

Denní průměrná spotřeba energie: dospělý člověk = 14500 kJ 13 – 15 let chlapec 12 600 kJ dívka 10 500 kJ viz. tabulka U/49 A jak to může dopadnout? ZŠ Hejnice - M. Hradil

Běžný denní jídelníček: dvě housky, 50 g salámu 3500 kJ chléb, sýr 2300 kJ kuře, brambor 1400 kJ jogurt 230 kJ chleba, 2 vejce 1600 kJ sádlo s chlebem 3000 kJ celkem 9030 kJ celkem 10430 kJ ZŠ Hejnice - M. Hradil

Zásady správné výživy: ? ZŠ Hejnice - M. Hradil

Opačným problémem je anorexie! ZŠ Hejnice - M. Hradil

Napište denní jídelníček: Správný, zdravý „Ideální“ dle Vaší představy Úkol: Napište denní jídelníček: Správný, zdravý „Ideální“ dle Vaší představy Zjistěte kalorickou hodnotu svojí oblíbené „mlsky“. ZŠ Hejnice - M. Hradil

Zdroje: Obr.1 Soubor:Digestive system diagram cs.svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-06]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg>. Obr.2 Soubor:Foods.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-06]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Foods.jpg>. ZŠ Hejnice - M. Hradil