SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
VLIV DOSAVADNÍCH A PLÁNOVANÝCH REFOREM NA ZDRAVOTNICTVÍ
Centrová léčba roku několik poznámek
Financování zdravotnictví ČR
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Aktuální krize zdravotnictví
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Systém zdravotní a sociální péče v České republice
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
REGULAČNÍ POPLATKY - SOUČÁST REFORMY ZDRAVOTNICTVÍ Ministerstvo zdravotnictví Praha,
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
ORGANIZACE, DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. JUDr. PETR HONĚK.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva GML Podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR – Praha DOPADY CENOVÝCH.
NDP aneb Národní akční plán
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Boj o pacienta, boj o peníze
Přínosy inovací ve zdravotnictví
Poptávka po zdravotní péči
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha, 11. 9. 2008

PREZENTOVANÁ DATA Dnes prezentovaná data jsou daty zdravotních pojišťoven za 1. pololetí roku 2008, není-li uvedeno jinak. 2

SHRNUTÍ VÝVOJE V 1. POLOLETÍ Celkový výběr a dopad regulačních poplatků odpovídá odhadům Ministerstva zdravotnictví z minulého roku Dopad regulačních poplatků na omezení zbytných návštěv na pohotovosti, u ambulantních lékařů a zbytných ošetřovacích dnů v lůžkových zdravotnických zařízeních je stabilní a trvalý V oblasti spotřeby léků trvá efekt snížení výdajů na levné léky (např. aspirin, paralen), který umožnil zdravotním pojišťovnám zlepšit přístup k moderní účinné léčbě ve specializovaných centrech. Zároveň se vyčerpaly efekty předzásobení léky na sklonku roku 2007 3

Vybrané regulační poplatky CELKOVÝ FINANČNÍ DOPAD V PRVNÍM POLOLETÍ ROKU 2008 Vybrané regulační poplatky Odhad úspory nebo možnosti přesunutí prostředků od méně k více nemocným Ambulantní služby 976 mil. Kč 810 mil. Kč – pouze u specialistů Recept 1211 mil. Kč 2 185 mil. Kč Pohotovost 55 mil. Kč 31 mil. Kč Lůžkové služby 364 mil. Kč 385 mil. Kč Celkem 2 606 mil. Kč 3 411 mil. Kč 4

VÝVOJ ZMĚN POPTÁVKY PO ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH V ROCE 2008, MEZIROČNÍ ZMĚNA

VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA AMBULANTNÍ PÉČI, MEZIROČNÍ ZMĚNA „V ordinaci už nevidím tolik pacientů, kteří si přijdou jen popovídat. Mám více času na ty, kteří mou pomoc opravdu potřebují.“ 6

„Skončila praxe předčasného přijímání pacientů k operacím“ VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA HOSPITALIZACE „Skončila praxe předčasného přijímání pacientů k operacím“ 7

VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA SPOTŘEBU LÉKŮ „Pacienti se mě nově ptají, zda lék opravdu potřebují nebo upozorňují, že již mají podobný předepsaný“ 8

VÝVOJ ÚHRAD LÉKŮ V 1.POLOLETÍ 2008 V CENOVÝCH PÁSMECH Cena léčiva   meziroční změna úhrady ZP Do 500 Kč -21.1% 500 - 1000 Kč -2.2% 1000 - 5000 Kč 11.5% nad 5000 Kč 19.4% Levná léčiva –léčiva obsahující Paracetamol: pokles počtu balení a úhrady o 93 % Příklady Drahá léčiva – Adalimumab (cytostatika): nárůst počtu balení o 120 %, nárůst úhrady o 115 %

DOPADY ZAVEDENÍ OCHRANNÉHO LIMITU Ochranný limit překročilo v 1. pololetí 1306 pojištěnců, za 1. kvartál 199 pojištěnců, za celý rok překročí limit desetitisíce pojištěnců. Limit chrání především chronické pacienty a pacienty trpící více chorobami 10

Příklady pacientů, které chrání LIMIT LIMIT FUNGUJE A POMÁHÁ Příklady pacientů, které chrání LIMIT pacient s depresí a plicním onemocněním dlouhodobě užívá LP Ixel 50mg, Wellbutrin SR, Cipralex 10mg, Symbicort turb. doposud zaplatil: na doplatcích: na regulačních poplatcích: celkem: 3.570,- Kč 1.590,- Kč 5.160,- Kč pacient s diabetem, hypertenzí a hyperlipoproteinemií dlouhodobě užívá LP Glucobay, Advandamet, Tenoloc 200mg, Lipanor, Inegy doposud zaplatil: na doplatcích: na regulačních poplatcích: celkem: 4.175,- Kč 900,- Kč 5.075,- Kč pacient s CHOPN, osteoporózou a poruchou motility GIT dlouhodobě užívá LP Spiriva, Alvesco, Seretide diskus, Singulair, Ganaton, Caltrate plus doposud zaplatil: na doplatcích: na regulačních poplatcích: celkem: 3.535,- Kč 2.160,- Kč 5.695,- Kč 11

VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ NA KATEGORII ZDRAVÍ domácnosti... Výdaje na kategorii zdraví celkem v % příjmu v 1.kvartále 2008 Výdaje na alkohol a tabák v % příjmu v 1.kvartále 2008 Nárůst výdajů na kategorii zdraví v Kč měsíčně (1.q. 2008 /1.q 2007) Nárůst čistých příjmů v Kč měsíčně (1.q. 2008 /1.q 2007) celkem 2,43% 2,1% 63 Kč 832 Kč důchodců 3,99% 2,13% 102 Kč 311 Kč ekonomicky aktivní bez dětí 2,07% 2,31% 66 Kč 1 100 Kč ekonomicky aktivní s dětmi 2,06% 1,73% 49 Kč 983 Kč s dětmi s min. příjmy 2,41% 2,11% 28 Kč 16 Kč Výdaje domácností na kategorii zdraví patří stále mezi nejnižší v zemích OECD Zdroj: ČSÚ

CO UMOŽŇUJÍ REGULAČNÍ POPLATKY UŠETŘENÉ PENÍZE DÍKY ZMĚNĚ CHOVÁNÍ NÁS VŠECH DESETIKORUNY ÚHRADA DŘÍVE NEDOSTUPNÉ A NÁKLADNÉ LÉČBY PRO VÁŽNĚ NEMOCNÉ TISÍCE A MILIONY KORUN

CO UMOŽŇUJÍ REGULAČNÍ POPLATKY Významné zlepšení přístupu k účinné a moderní léčbě pro vážně nemocné ve specializovaných centrech (viz další obrázek) Zvýšení počtu operačních zákroků s dlouhými čekacími dobami – např. VZP ČR nasmlouvala na rok 2008 o 7350, tj. 35% více kyčelních a kolenních náhrad než v roce 2007. V celém systému bude na tuto péči věnováno o zhruba 1 miliardu Kč více než v roce 2007 Navýšení financování zdravotnické záchranné služby v roce 2009 a dalších, vedoucí mimo jiné k provozu 44 nových výjezdových stanovišť Regulační poplatky plní svůj účel – lepší využití prostředků veřejného zdravotního pojištění a přesměrování peněz k potřebnějším pacientům 14

NÁRŮST POČTU POJIŠTĚNCŮ VZP ČR LÉČENÝCH VE SPECIALIZOVANÝCH CENTRECH Ve 2. čtvrtletí 2008 bylo na moderní léčbu závažných nemocí v těchto centrech vydáno celkem o 800 milionů Kč více než před rokem 15

SHRNUTÍ VLIVU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Nikomu nebyl znemožněn přístup k potřebné zdravotní péči Došlo k vytvoření úspor, které mohou být použity pro skutečně potřebné pacienty Zdravotníci mohou věnovat více času těžkým pacientům Byl zaveden limit na poplatky a doplatky jako univerzální nástroj ochrany chronicky nemocných Poprvé jsou systematicky sbírána data o finanční spoluúčasti potenciálně zranitelných skupin, což umožňuje ochránit je přesně cílenými a účinnými opatřeními 16