Výrobní faktory organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Rozvaha banky.
Ekonomika investic.
Rozvaha.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy Anotace: Digitální učební.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Položka Dlouhodobá aktiva Oběžná aktiva Vlastní zdroje Cizí zdroje
Majetek podniku a zdroje financování
UC_A1_Základy účetnictví
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy 2 Anotace: Digitální.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Výrobní faktory v podniku
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Podniková ekonomika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Aktiva a pasiva podniku
Podniková ekonomika.
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Procvičování sestavení rozvahy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ICT ve výuce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Výrobní faktory organizace Cvičení 6 Výrobní faktory organizace

Příklad 1 Uvažujte o zřízení kavárny. Zamyslete se nad zajištěním výrobních faktorů, jednotlivé výrobní faktory obecně vymezte a uveďte konkrétní případy.

Řešení V kavárně je nutná přítomnost všech výrobních faktorů, bude se tedy kombinovat jak dlouhodobý hmotný majetek, tak materiál, práce výkonná i řídící. Dlouhodobý hmotný majetek: vše, co slouží k chodu kavárny déle než jeden rok a bude se spíše opotřebovávat, než spotřebovávat prostory pro provozovnu velká část vybavení – patří sem např. vybavení prostor (osvětlení, dekorace), dále nábytek, kávovar, myčka a zařízení kuchyně – sporák, toustovač problematické může být zařazení nádobí, které bude spíše dlouhodobým majetkem, ovšem plastové kelímky či papírové tácky spadají svým využitím spíše do materiálu Materiál: vše, co se při běžném chodu kavárny průběžné spotřebovává produkty, které si hosté mohou zakoupit prostředky nutné k zajištění provozu (potraviny, čisticí prostředky) Výkonná práce: zajišťuje distribuci nabízených produktů k zákazníkům obsluha, která se zejména v menších provozech stará nejen o obsluhu hostů, přípravu jídla a nápojů, ale rovněž o úklid a drobnou údržbu provozovny Dispozitivní práce: organizuje kombinování výše jmenovaných výrobních faktorů na pracovišti pozice provozní(ho) vedoucí(ho) Provozní vedoucí řídí chod kavárny, zařizuje nákup zboží, vede pokladnu a účetnictví, řeší oblast lidských zdrojů – vedení a kontrolu obsluhy a stará se o marketing

Příklad 2 Navrhněte vzorové činnosti, které bude v jednotlivých fázích řízení (stanovení cílů, plánování, rozhodování, realizování, kontrolování) vykonávat provozní vedoucí z kavárny představené v předchozím příkladu v následujících oblastech: Lidské zdroje Nákup zboží

Řešení Lidské zdroje Stanovení cílů – průměrná doba čekání na obsloužení Plánování – počet číšníků a servírek na směně Rozhodování – výběr optimálního plánu směn Realizování – uskutečnění navrženého plánu, dodržení zaměstnanci Kontrolování – vyhodnocování rychlosti obsluhy a délky čekání hostů na obsloužení Nákup zboží Stanovení cílů – nabídka Italské kávy Plánování – kalkulace spotřeby kávy, frekvence nákupů a skladové rezervy Rozhodování – výběr vhodných dodavatelů a termínů dodávek Realizování – domluva na dodávkách s konkrétním dodavatelem Kontrolování – dostupnost kávy v provozovně

Příklad 3 Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů.

Příklad 3 Výkaz zisků a ztrát Rozvaha Výkaz zisků a ztrát Tržby za prodané výrobky a služby 2200 Spotřeba materiálu 750 Osobní náklady 1200 Odpisy 40 Tržby za prodaný DHM 10 Provozní HV 220 Nákladové úroky 30 HV z finančních operací -30 HV z běžné činnosti 250 Splatná daň z příjmů (20%) 50 HV po zdanění (Zisk) 200 AKTIVA PASIVA Dlouhodobý majetek Vlastní kapitál Pozemky 30 Základní kapitál 300 Stroje a zařízení 90 HV za účetní období 200 Budovy 260 Oběžný majetek Cizí kapitál Materiál na skladě 240 Rezervy Pohledávky 110 Bankovní úvěr 180 Běžný účet 40 - z toho: Krátkodobý BÚ 160 Aktiva celkem 770 Pasiva celkem

Řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost (HVH) je poměrem výstupu a vstupu ve finančním vyjádření. V tomto případě je tak nutné zjistit celkový výstup (celkové výnosy) a ty dělit jednotlivými vstupy (náklady) na výrobní faktory. Vzhledem k tomu, že náklady na výrobní faktor práce je uveden souhrnně, je nutno jeho hodnotově vyjádřenou hospodárnost stanovit také souhrnně. Nejprve ovšem musíme z uvedených údajů vyjádřit celkové výnosy Dále je potřeba vyjádřit náklady na jednotlivé výrobní faktory a nakonec je možné vyjádřit hospodárnost výrobních faktorů Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) Materiál Práce Hospodárnost DHM = 2210 / 40 = 55,25 Hospodárnost Mat. = 2210 / 750 = 2,95 Hospodárnost Práce = 2210 / 1200 = 1,84