NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_744_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
Hrátky s češtinou.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ Můžeme slova ohýbat? hvě zdi čka pan el ák.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Autor: Mgr. Monika Hřavová Název : VY_32_INOVACE_2A05Čj4_Slovní druhy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.16 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.16_treti_ctvrtletni_pisemna_prace.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Věta se skládá ze slov Název školy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
5 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_15.TVAROSLOVÍ Téma:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_38_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_40_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.16_jazykove_rozbory NÁZEV: Jazykové rozbory ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 NÁZEV PROJEKTU: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k opakování učiva Datum: 11. 3. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Český jazyk)

JAZYKOVÉ ROZBORY

1. OZNAČTE SPISOVNOU VÝSLOVNOST UVEDENÉ VĚTY [ďíval se voknem na nejjasňejší hvjezdu na nočňí vobloze] [ďíval se oknem na nejasňejší hvjezdu na nočňí obloze] [ďíval se oknem na nejjasňejší hvjezdu na nočňí obloze]

2. DOPLŇTE SPRÁVNĚ DO TABULKY, JAK BYLA UTVOŘENA TATO SLOVA ZEMĚPIS, JAWA, SAZKA, ČR, PAPÍRENSKÝ, LESNÍK, PRADĚDEČEK, HOROLEZEC ODVOZOVÁNÍM SKLÁDÁNÍM ZKRACOVÁNÍM

3. DOPLŇ VHODNOU PŘEDPONU KE SLOVESŮM Seď, tebe jsem -volal. ne- Petra dnes učitel -volal z matiky. vy- Svědek původní výpověď -volal. od- Svým přáním jsem -volal déšť. při-

4. V TEXTU PODTRHNI SLOVA SLOŽENÁ V dějepise jsme se dozvěděli, že rodokmeny některých panovnických rodů mohou být sáhodlouhé. VYJÁDŘI SLOVEM SLOŽENÝM Název místa, kde se vyrábí pivo. …………………… Název vyučovacího předmětu, který se zabývá státy i světadíly. ……………………………………………… Název činnosti, při níž se chytají ryby. ……………..

5. NAHRAĎ VYZNAČENÁ SLOVA SLOVY ČESKÝMI SE SHODNÝM VÝZNAMEM. Součást českého jazyka tvoří gramatika. ……………………. Ve volném čase hraji fotbal. Mám čas maximálně dvě hodiny. …………………….. Půjdeme do centra města.

6. KTERÁ Z NÁSLEDUJÍCÍCH VĚT OBSAHUJE ZÁKLADNÍ VÝZNAM SLOVA OKO? Milena objevila oko na punčoše. Bratr rád jí koprovou omáčku s volským okem. Na polévce se objevila mastná oka. Oko je orgánem zraku.

7. VE KTERÉM BODĚ JE SPRÁVNĚ PROVEDEN SLOVORVORNÝ ROZBOR SLOVA „ODBORNÍK“? odbor – kořen, -ník – přípona od – předpona, -bor- kořen, -ník – přípona odbor – kmen, -ník – přípona od – předpona, -bor- kmen, -ník - přípona

8. OBSAHUJE UVEDENÉ SOUVĚTÍ VŠECHNY SLOVNÍ DRUHY? ano chybí částice chybí číslovka

9. KTERÁ Z ŘAD SLOV ODPOVÍDÁ PŘESNĚ UVEDENÉMU POŘADÍ SLOVNÍCH DRUHŮ? SLOVESO, PŘÍSLOVCE, PODSTATNÉ JMÉNO, PŘÍDAVNÉ JMÉNO lesník, zalesnit, lesnictví, nezalesněný strašit, strašně, strašidlo, strašící zavodnit, vodní, podvodník, vodnický

10. SLOVA UVEDENÁ V ZÁVORCE SPRÁVNĚ DOPLŇ DO VĚTY Dědeček postavil celou chatu (vlastní ruce). …………………………. Týká se to pouze mne a mých (dvě kamarádky). Pánve se (tři vejce) stála na kraji stolu. …………………………..

11. VYBERTE SPRÁVNÉ POŘADÍ SLOVNÍCH DRUHŮ OZNAČENÝCH V TEXTU ONA MÁ PRAVDU. JE TO OD VÁS PŘEKVAPENÍ. JE TO MÁ NEJMILEJŠÍ KNIHA. PŘEKVAPENÍ LIDÉ ZAČALI TLESKAT. zájmeno, podstatné jméno, sloveso, podstatné jméno sloveso, podstatné jméno, sloveso, přídavné jméno podstatné jméno, sloveso, podstatné jméno, zájmeno sloveso, podstatné jméno, zájmeno, přídavné jméno

12. VE KTERÉ VĚTĚ/VĚTÁCH JE SLOVO KOLEM NEOHEBNÝM SLOVNÍM DRUHEM? Chlubil se novým kolem. Projel kolem mne. Všude kolem se černal hustý les.

13. KTERÁ ŘADA SLOV OBSAHUJE POUZE SLOVA OHEBNÁ? věšet, věrně, stojan, haf peče, maže, dobře, špatně tento, oheň, hoch, lhát zdalipak, klid, bouře, svůj

14. URČETE VĚTNÉ ČLENY VYZNAČENÝCH SLOV a) V závěru prochází stezka Milíčovským lesem. ……………………….. b) V závěru prochází stezka Milíčovským lesem. c) Závody v plavání se konají v sobotu. d) V Liberci uspořádali pro děti základních škol závody v lehké atletice. ……………………….

15. ROZHODNĚTE, KDE DOPLNÍTE ČÁRKU Zmrzlina byla výborná avšak předražená. Naše družstvo se rozhodne buď pro bílé nebo pro modré dresy. Rozkvetly žluté bílé i červené tulipány. Je již teplé a proto příjemné jaro.

ŘEŠENÍ 1. c 2. odvozováním: papírenský, lesník, pradědeček skládáním: zeměpis, horolezec zkracováním: JAWA, Sazka, ČR 3. ne-, vy-, od-, při- 4. dějepis, rodokmeny, sáhodlouhé pivovar, zeměpis, rybolov 5. mluvnice, kopanou, nejvýše, středu 6. d

7. b 8. c 9. b 10. vlastníma rukama, dvou kamarádek, třemi vejci 11 7. b 8. c 9. b 10. vlastníma rukama, dvou kamarádek, třemi vejci 11. d 12. b, c 13. c 14. PKS, PUM, PO, PT 15. Zmrzlina byla výborná, avšak předražená. Naše družstvo se rozhodne buď pro bílé, nebo pro modré dresy. Rozkvetly žluté, bílé i červené tulipány. Je již teplé, a proto příjemné jaro.

POUŽITÉ ZDROJE http://www.msmt.cz/file/16600 - Standardy pro základní vzdělávání: Český jazyk a literatura (citováno dne 11.3. 2012).

METODIKA Žáci si nejprve zkusí sami vyřešit jednotlivé úlohy (viz pracovní list). Poté následuje společná kontrola se sebehodnocením žáků.