Veřejný majetek Majetek státu II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
Hospodaření s majetkem státu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nástroje územního plánování
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Nabývání majetku státem
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Nakládání s majetkem státu
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Daň darovací Darování majetku =
Systém občanského práva.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Vymezení majetku státu
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
BDS – základy Pozemkového práva I Podzim 2015 Ivana Průchová
Problematika bezúplatných příjmů
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Název vzdělávacího materiálu
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Systém občanského práva.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Další vnitrostátní předpisy
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Hospodaření s majetkem státu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Veřejný majetek Majetek státu II

Nabývání majetku státu

Nabývání majetku státem potřeba státu nabývat majetek k plnění úkolů a funkcí státu potřeba majetku nevystačí pouze s majetkem, který v daný okamžik má změna úkolů amortizace nabýváním ve vlastním smyslu však pouze nabývání od svébytného vlastnického subjektu nikoli mezi OS a SO, kdy pouze změna „příslušnosti“ hospodařit způsoby nabývání smluvní (§ 12 ZMS) jinými způsoby (§ 13 ZMS)

Nabývání majetku státem - smluvní smluvní nabývání typově nejčastější způsob zakládá závazkový právní vztah v režimu občanského zákoníku jiného právního předpis (zejména veřejné zakázky) bezúplatné a úplatné ZMS stanovena ucelená „veřejnoprávní“ pravidla a omezení obecně písemná smlouva s podpisy na jedné listině (pokud použití písemné formy nevylučuje zákon anebo povaha právního úkonu či jeho okolnosti)

Nabývání majetku státem - smluvní smluvní nabývání bezúplatné schválení MF vyžaduje bezúplatné nabývání nemovitostí, které se evidují v katastru nemovitostí a některých dalších věcí „danajské dary“ ostatní případy bezúplatného nabývání se neomezují smluvní nabývání úplatné pouze majetek, který splňuje předpoklady pro majetek státu, případně jde o nabytí ve veřejném zájmu cena pouze do výše rovnající se ocenění tohoto majetku podle zvláštního právního předpisu

Nabývání majetku státem - smluvní cena pouze do výše rovnající se ocenění tohoto majetku podle zvláštního právního předpisu zákon o oceňování majetku ve veřejném zájmu může MF dát předchozí souhlas ke sjednání ceny vyšší zřizovatel si může zcela nebo zčásti vyhradit schvalování smluv o úplatném nabytí nemovitostí, uzavíraných jím zřízenými organizačními složkami zákaz uzavírat leasingové smlouvy režim zadávání veřejných zakázek (stát = veřejný zadavatel) z podstaty chrání výdajovou stránku

Nabývání majetku státem – jinými způsoby zákonem (např. zákonem č. 541/1992 Sb., o dělení majetku České a Slovenské Federativní republiky mezi Českou republiku a Slovenskou republiku …, nebo zákona č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky) na základě zákona [např. vydržením, zpracováním cizí (movité) věci na věc novou, tzv. přírůstky, odúmrtí, uložením trestu propadnutí majetku, propadnutím věci,…] děděním ze závěti či na základě dědické smlouvy rozhodnutím příslušného orgánu [např. rozhodnutí vyvlastňovacího úřadu na základě mezinárodní smlouvy, kterou je stát vázán na základě jiných skutečností stanovených zákonem

Hospodaření s majetkem státu

Hospodaření s majetkem státu hospodaření = držba, užívání a požívání majetku = výkon vlastnického práva x nakládání = činění právních dispozic hospodaření s majetkem v širším smyslu = hospodaření v užším smyslu + nakládání) zprostředkovaně „organizačně“ „právně“ základní povinnosti při hospodaření povinnosti vyplývající ze zvláštní právní úpravy pro všechny osoby (stavebněprávní předpisy, požární bezpečnost apod.) úprava v ZMS (§ 14)

Hospodaření s majetkem státu povinnost využívat majetek účelně a hospodárně k plnění funkcí státu a k výkonu stanovených činností státu = jakási obecná zásada hospodaření dvojí hledisko účelně a hospodárně k plnění funkcí státu a výkonu činností jiným způsobem jen v právem dovolených případech z toho vyplývající negativní vymezení nepoškozování majetku ÚSC nesnižování jeho rozsahu a hodnoty (zachování „podstaty“ majetku) či výnosu z něj obecná omezení užívání vyplývající z právních předpisů

Hospodaření s majetkem státu povinnost vést majetek v evidenci evidovat majetek = výslovně vést majetek v účetnictví (účetní evidence a inventarizace) ale také povinnost evidovat majetek v katastru nemovitostí povinnost pečovat o zachování a rozvoj majetku jednak zachování jednak „zkvalitnění“ či zvětšení aktivity tímto směrem údržba, oprava, fyzická ochrana (faktické zabezpečení, ale také právní prostředky – např. odpovědnost za hodnoty svěřené k vyúčtování, pojištění apod.)

Hospodaření s majetkem státu povinnost chránit majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení klasické právní prostředky = civilní žaloby vlastnické, ochrana držby, určovací… dříve ochrana pokojného stavu povinnost využívat dostupné právní prostředky se týká také nehmotného majetku = především ochrana pohledávek zajišťovací prostředky

Hospodaření s majetkem státu povinnost trvale sledovat, zda dlužníci platí včas a řádně plní své závazky + zabezpečit, aby nedošlo k promlčení/prekluzi včasné uplatňování pohledávek (od splatnosti do promlčení/prekluze) následné vymáhání také povinnost požadovat úroky z prodlení a sjednané sankce povinnost rozhodnout o nepotřebnosti majetku a naložit s ním za podmínek a způsoby podle zvláštních předpisů majetek přebytečný majetek neupotřebitelný (ztráta původních vlastností)

Hospodaření s majetkem státu finanční hospodaření upraveno především RP, který má k ZMS povahu speciálního předpisu řídí se zejména státním rozpočtem pokud není schválen do 1. 1., rozpočtové provizorium

Nakládání s majetkem státu

Nakládání s majetkem státu nakládání = činění právních dispozic současný model nakládání s majetkem státu v principu spočívá soukromoprávních úkonech (typicky smlouvě) ZMS předpokládá zásadně uplatnění obecných soukromoprávních způsobů nakládání výjimka = zápis (nakládání mezi organizačními složkami) opatření (nakládání jednostranně zřizovatelem) veřejnoprávním ovlivňování vůle nakládajícího veřejnoprávní mantinely v podobě veřejnoprávních podmínek uzavírání smluv (právního jednání)

Nakládání s majetkem ÚSC převody vlastnictví věci ve vlastnictví státu lze převádět za stanovených podmínek jen tehdy, je-li tato věc pro stát trvale nepotřebná ze závažných důvodů může vláda povolit výjimku po předchozím vyjádření Ministerstva financí forma smlouva písemně s podpisy na jedné listině i v případě, že to právní předpisy nevyžadují, pokud použití písemné formy nevylučuje zákon anebo povaha právního úkonu, popřípadě okolnosti, za kterých k němu dochází

Nakládání s majetkem ÚSC schválení MF převod nemovité věci, která se eviduje v katastru nemovitostí, jakož i smlouva o převodu bytu a nebytového prostory (výjimky) MK převod věci prohlášené za kulturní památku a převod sbírky muzejní povahy MŽP převod pozemku ve zvláště chráněném území a jeho ochranném pásmu dále může vyhradit zřizovatel OS nebo MF, pokud zřizovatel není vláda (věci mající strategickou povahu nebo značnou peněžitou anebo jinou hodnotu) nevyžadují smlouvy uzavírané ÚZSVM

Nakládání s majetkem ÚSC převody vlastnictví úplatně (koupě, směna) cena nejméně ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak bezúplatně (darování) pouze ve veřejném zájmu, anebo je-li bezúplatný převod hospodárnější než jiný způsob naložení s věcí nebo stanoví-li tak zvláštní právní předpis

Nakládání s majetkem ÚSC přenechání majetku státu do užívání jiným osobám v tomto případě majetek neopouští vlastnickou sféru státu zejména nájem (pacht) nebo výpůjčka (výprosa) zejména situace, kdy majetek k plnění svých úkolů dočasně nepotřebuje dojde k účelnějšímu nebo hospodárnějšímu využití věci pouze na dobu určitou nejdéle 8 let pro jednoho uživatele + prodloužení o tuto dobu smlouva musí (nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak) obsahovat ujednání o možnosti ukončit užívací vztah výpovědí a rovněž odstoupením od smlouvy (neplnění uživatelem, obnovení potřebnosti)

Nakládání s majetkem ÚSC další formy nakládání nakládání s pohledávkami, jinými majetkovými právy a majetkovými hodnotami státu účast státu v právnických osobách a sdruženích od nich odlišných (zapsaný) ústav, nadace, nadační fond akciová společnost zpravidla souhlas vlády