Potravinářské zbožíznalství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zemědělství.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Potraviny pro zvláštní výživu
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
CUKRY = SACHARIDY.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
mák setý: charakteristika a pěstování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
STONEK ROSTLINY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Škrob a výrobky ze škrobu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Potravinářské zbožíznalství Káva, čaj, kávoviny

Základní legislativa (stav k 7.9.2017) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 330/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny

Káva

Základní třídění a definice káva = semena kávovníku rodu Coffea zrnková / mletá zelená / pražená robusta / arabika instantní káva  rozpustná káva  kávový extrakt  rozpustný kávový extrakt  také varianty bez kofeinu * - základem je ve všech případech vodný extrakt pražené kávy, který musí být získán bez použití hydrolýzy 4

Legislativní požadavky na jakost obsah kofeinu – min. / max. (podle druhu kávy) vlhkost smyslové požadavky = vzhled, barva, vůně a chuť pražená káva a kávový extrakt nesmí obsahovat jakýkoliv přídavek kávoviny průkaz falšování robusta x arabika přídavek kávovin do instantní kávy 5

Význam ve výživě káva = pochutina = důvody pro konzumaci jsou primárně jiné než příjem jednotlivých živin příjem antioxidantů kofein zelená káva 0,3 až 2,8 % (arabika průměrně 1,2 %; robusta 2,2 %) v jednom šálku cca 50 až 150 mg (20 až 200 mg) doporučený maximální příjem 400 mg proti přiměřenému pití kávy nejsou výraznější námitky rizikovost „turka“ vypitá sedlina může dráždit žaludeční sliznici vyšší obsah látek zvyšujících hladinu cholesterolu v krvi (kafestol, kahweol) 6

Čaj 7

Základní třídění a definice čaj = nápoj i výrobek pro přípravu tohoto nápoje čaj x čaj pravý čaj pravý = z výhonků, listů, pupenů a/nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze zelený čaj = čaj nefermentovaný polofermentovaný čaj černý čaj = čaj fermentovaný bílý čaj (neuvedený v české legislativě) ochucený čaj = směs pravého čaje s ochucujícími částmi rostlin  bylinný čaj ovocný čaj výrobky z čaje = čajový extrakt a instantní čaj * - kromě ochuceného čaje uvádí česká legislativa také čaj ovoněný = čaj, který absorboval vůně = zejména z různých květů, například jasmínu, magnolie apod. čaj aromatizovaný = čaj, který obsahuje látky určené k aromatizaci = zejména různé silice, například bergamotovou 8

Legislativní požadavky na jakost části rostlin povolené k výrobě ovocných a bylinných čajů části rostlin použitelné bez omezení = např. květ heřmánku, listy maliny, plod šípku, sušené ovoce, … části rostlin použitelné do 30 % hmotnosti = např. listy břízy, květy a plody černého bezu, listy kopřivy, … části rostlin použitelné do 5 % hmotnosti = např. listy jitrocele, plody jalovce, kůra vrby, … senzorické vlastnosti vzhled, barva, vůně a chuť před přípravou nápoje x po přípravě nápoje popel obsah vody 9

Význam ve výživě čaj = pochutina = důvody pro konzumaci jsou primárně jiné než příjem jednotlivých živin příjem minerálních látek příjem antioxidantů (vyšší obsah zelené čaje) kofein jeho obsah v čajových lístcích je vyšší než u kávy ale obsah v nápoji je nižší než u kávy (u kávy se připravuje koncentrovanější nálev) 10

Kávoviny 11

Základní třídění a definice kávoviny = výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy  pražená čekanka = cikorka = z kořenů čekanky obecné obilná kávovina = pražením ječmene, žita nebo pšenice sladová kávovina = pražením sladu z ječmene, žita nebo pšenice fíková kávovina = z fíkových plodů také jako směsi také jako instantní nebo rozpustné (= základem je extrakt z výše uvedených kávovin) také jako směsi s kávou nebo směsi s jinými složkami (cukr, sušené mléko, …) * - kromě surovin uvedených dále se může jednat o i o luštěniny, cukrovou řepu, kaštany, ovoce a některé další suroviny 12

Legislativní požadavky na jakost smyslové požadavky vzhled, barva, vůně a chuť před přípravou nápoje x po přípravě nápoje obsah vody popel písek Význam ve výživě neobsahují kofein jistý obsah energie 13