Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik českého státu.
Přemysl Otakar I..
Český stát v raném středověku
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Rod Přemyslovců ; přemyslovská knížata
Vratislav II Petr Mrkvička.
Vznik českého státu.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Dějepis Raný středověk 2.
Spytihněv II..
Oprava testu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz Český stát raného středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-19 Šablona: III/2 Inovace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
První čeští králové Označení materiálu: VY_32_INOVACE_14_prvni_cesti_kralove.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost,
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Název vzdělávacího materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Na cestě za královskou korunou
Přemyslovci - opakování
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Část první: Bořivoj I. – Vladislav II.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
České země- 11.století Patricie Knoppová 2.B.
Transkript prezentace:

25.11. 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_08_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Přemyslovský stát v 11. a 12. století Anotace: Oslabení státu spory na počátku 11. století. Nejvýznamnější přemyslovská knížata a první přemyslovští králové. Formování státu. 25.11. 2012

Český stát v 11. a 12. století První přemyslovští králové Výkladová prezentace

Období sporů o trůn Na poč. 11. století je český stát oslaben spory o trůn mezi bratry Boleslavem III., Jaromírem a Oldřichem. Na knížecí trůn usedl v roce 1002 nakrátko dosazený kníže Vladivoj, který pro posílení vlády požádal římského císaře o udělení Čech jako léna. Od té doby považovali němečtí panovníci český stát za součást svaté říše římské, ale do vnitřních záležitostí státu nezasahovali.

Kníže Oldřich Teprve vláda knížete Oldřicha posílila opět pozici českého státu. Upevnil knížecí moc v zemi i vůči svaté říši římské. Dobyl zpět Moravu, kterou v předchozím období ovládli Poláci a svěřil ji do správy svému synu Břetislavovi. Břetislavovou matkou a druhou ženou knížete Oldřicha byla podle pověsti selka Božena, Břetislav pocházel z nelegitimního svazku. Pověst nalezneme např. v Dalimilově kronice.

František Ženíšek: Oldřich a Božena Romantické zobrazení pověsti z r

Kníže Oldřich si přiváží Boženu na Pražský hrad Zobrazení z Dalimilovy kroniky

Břetislav I. Český stát byl za jeho vlády silnou a respektovanou zemí. Vládl v Čechách a na Moravě, dobyl část Slovenska až k řece Váhu. Podnikl válečnou výpravu do Polska. Pod záminkou šíření křesťanství získal bohatou kořist, mimo jiné v městě Hnězdně získal ostatky svatého Vojtěcha a přivezl je do Prahy. Nad Vojtěchovým hrobem v Hnězdně vyhlásil tzv. Břetislavova dekreta, zákony, které měly v Čechách posílit křesťanství a definitivně potlačit pohanství.

Podle pověsti unesl svoji budoucí manželku Jitku Podle pověsti unesl svoji budoucí manželku Jitku z německého panovnického rodu Babenberků z kláštera v Rakousku a poté se s ní oženil. Za jeho vlády byla dobudována hradská správa, zdokonalil se systém výběru daní , odevzdávání dávek a plnění služeb. Pro své syny zavedl stařešinské nástupnické právo, které v pozdějších letech způsobilo četné spory o trůn, dokud se ve 13. století Přemyslovci nevrátili k primogenituře, právu prvorozeného.

Břetislav se setkává s Jitkou Zobrazení z Dalimilovy kroniky

Vratislav II. Druhý z Břetislavových synů, první český král. V průběhu tzv. bojů o investituru mezi papežem a císařem se postavil na stranu mladého císaře Jindřicha IV. Za prokázané služby mu byl udělen roku 1085 osobní titul královský. Pro další období jsou charakteristické boje o trůn mezi jednotlivými větvemi Přemyslovců, provázené zasahováním ze strany svaté říše římské.

Zobrazení Vratislava II. v rotundě svaté Kateřiny ve Znojmě. V románské rotundě se zachovaly fresky s vyobrazením přemyslovských knížat včetně těch, které známe pouze z pověstí.

Soběslav I. K posílení státu došlo znovu až na počátku 12. století, kdy na trůn usedl kníže Soběslav I. V roce 1126 porazil v bitvě u Chlumce v Orlických horách německého krále Lothara, který chtěl na trůn dosadit jiného Přemyslovce. Soběslav přestavěl Pražský hrad na pevné kamenné sídlo v románském slohu s výstavným knížecím palácem.

Kníže Soběslav I.

Vítězství Soběslava I. u Chlumce v Krušných horách 18. února 1126

Vladislav II. Nástupce Soběslava I. rovněž čelil domácím útokům proti své vládě. Roku 1147 se zúčastnil křížové výpravy do Svaté země a zařadil se tak mezi přední evropské panovníky a rytíře. Využil stejně jako Vratislav II. spory mezi císařem a papežem a pomohl císaři Fridrichu Barbarossovi při dobývání Milána. Za to mu byl roku 1158 udělen osobní titul královský. Podle jeho druhé manželky Judity byl nazván první kamenný most přes Vltavu.

Čechové překračují řeku Addu roku 1158 Čechové překračují řeku Addu roku 1158. Císař Bedřich Barbarossa vyzval všechny přátele, aby mu pomohli pokořit město Milán. Vladislav mu přivedl 10.000 bojovníků.

Citováno pod licencí Creative Commons 4. 12. 2012 Snímek 5: Dosiero. F. Ženíšek, Oldřich a Božena http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/%C5%BDen%C3%AD%C5%A1ek.Old%C5%99ich.a.Bo%C5%BEena.jpg/800px-%C5%BDen%C3%AD%C5%A1ek.Old%C5%99ich.a.Bo%C5%BEena.jpg Snímek 6: Oldřich a Božena http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Oldrich_a_Bozena.jpg Snímek 9: Břetislav se setkává s Jitkou http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Bretislav_Jitka.jpg Snímek 11: Kníže Vratislav II. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Vratislav_II.PNG/373px-Vratislav_II.PNG Snímek 13: Soběslav I. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Sob%C4%9Bslav_I..jpg Snímek 14. Adolf Liebscher, Vítězství Soběslava I. u Chlumce 18. února 1126 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Adolf_Liebscher_-_V%C3%ADt%C4%9Bzstv%C3%AD_Sob%C4%9Bslava_I._u_Chlumce_18._%C3%BAnora_1126.jpg Snímek 15: Josef Mathauser , Čechové překračují řeku Addu roku 1158 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Adda1.jpg